Iets voor jou?
De wereld verandert. Steeds meer en steeds sneller. In deze tijd van globalisering en verandering zoeken Europa’s werkgevers naar professionals die zich snel kunnen aanpassen. Professionals, die hun bedrijf, overheidsinstantie of organisatie draaiende houden, vertegenwoordigen en adviseren.
Met een krachtige combinatie van kennis over Europees politiek en business met professionele vaardigheden en talen word je voorbereid voor verschillende banen in beleidsadvies, communicatie, export en internationale handel en meer, binnen organisaties in zowel de publiek als privaat sector. Je zou ook door kunnen studeren met een (internationale) master in business, beleid of internationale betrekkingen.
Bij European Studies wordt je een ‘global citizen’ met internationale vaardigheden. De lessen zijn in het Engels en de klassen zijn multicultureel. Je gaat op uitwisseling in het buitenland om uit je comfort zone te komen, waardoor je leert je aan te passen aan nieuwe omgevingen, en je gaat op stage bij een organisatie, instantie of bedrijf in Europa actief is, waar je laat zien wat je aan werkgevers te bieden hebt. Je begint ook aan het bouwen van een internationaal netwerk van European Professionals waarmee je nog meer kansen kan krijgen in je carrière.
Deze 4-jarige Engelstalige opleiding European Studies brengt je over grenzen. Heb je liever een kortere opleiding met extra uitdaging en voldoe je aan de eisen? Kies dan voor de 3-jarige variant.
Alles over toelating
Toelatingseisen
Vooropleiding | Vereiste profiel |
---|---|
Havo |
|
Vwo |
|
Mbo | Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding |
Om te worden toegelaten tot de 4-jarige opleiding European Studies (ES) moet je goed zijn in Engels en heb je een havo- of vwo-diploma nodig met een passend profiel. Je kunt ook worden toegelaten met een mbo-diploma op niveau 4.
De Engelstalige opleiding European Studies heeft ook een 3-jarige variant. Er gelden hiervoor andere toelatingseisen. Bekijk de 3-jarige variant.
Instroomadvies
Je bent met ieder profiel rechtstreeks toelaatbaar. De opleiding sluit het best aan bij studenten die een open houding hebben en die geïnteresseerd zijn in een veelzijdig programma dat politiek en business combineert. Het belangrijkst is dat je graag vreemde talen leert, goed bent in multitasking en staat te trappelen om de wereld te verkennen. Zelfs als dat betekent dat je uit je comfortzone moet stappen.
Frans, Duits en Spaans
Iedereen studeert Frans, Duits of Spaans bij European Studies. Dat kan op beginnersniveau of op hoog niveau. Studenten die geen ervaring hebben met talen leren kunnen als beginner starten. Studenten die Frans, Duits of Spaans in hun eindexamen hadden, worden geadviseerd om door te gaan met die taal, om het volgende:
- Doorgaan met je taal op hoog niveau betekent dat je af kan studeren met professionele vaardigheden, een plus punt voor je CV.
- Een hoog niveau in Frans, Duits of Spaans verbreedt de mogelijkheden voor uitwisseling.
- Studenten die een taal op hoog niveau doen mogen meedoen met speciale projecten en (buitenlandse) excursies.
Studenten die ervaring hebben met Frans, Duits of Spaans mogen een verzoek doen voor een andere taal, maar alle studenten moeten weten dat er beperkte ruimte is bij beginners talen en wij kunnen niet garanderen dat er genoeg ruimte is om alle verzoeken te honoreren.
Overige situaties
Om toegelaten te worden tot de 4-jarige opleiding European Studies heb je een diploma nodig dat vergelijkbaar is met een Nederlands havodiploma en moet je de Engelse taal goed beheersen. Om je buitenlandse of internationale middelbareschooldiploma te toetsen maken we gebruik van de richtlijnen die Nuffic hanteert.
Niet direct toelaatbaar
Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.
21+ Toelatingsonderzoek
Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.
English Academic Preparation Programme – bij The Hague Pathway College
Heb je hulp nodig met je Engels? Als je nog niet het juiste Engels niveau hebt dat nodig is voor de bachelor- of masteropleiding die je zou willen doen, kun je je inschrijven voor het English Academic Preparation Programme. Na succesvolle afronding van het programma ben je niet alleen klaar voor een bachelor- of masteropleiding, maar heb je ook veel meer geleerd over Nederland, Den Haag en onze hogeschool.
Cursus Frans, Spaans of Duits
Alle European Studies-studenten volgen vakken in een van de volgende vreemde talen: Frans, Spaans of Duits. Als je van het mbo komt is het mogelijk om in een van deze vakken een beginnerscursus te volgen. Je mag ook een gevorderde cursus aanvragen, maar in dat geval moet je eerst een intake-examen doen voor de start van het studiejaar zodat we er zeker van zijn dat je het niveau aankunt.
Uitspraken over je toelating
Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving (CSI) kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.
Studie in cijfers
Inhoud van de studie
Wat ga je doen?
Werkvormen
Colleges, seminars, gastsprekers, zelfstudie, groepsactiviteiten en projecten
Waarom ons studieprogramma uitstekend wordt beoordeeld op internationalisering? Omdat het programma is aangepast op onze diverse groep studenten en er verschillende onderwijsmethoden worden gebruikt. Je kunt rekenen op een mix van hoorcolleges, blended learning activiteiten, interactieve workshops en groepswerk.
Je studie samenstellen
Pas vanaf jaar 2 de opleiding aan naar jouw smaak met losse keuzevakken en minors. Jaar 2 heeft keuzevakken over culturele, politieke, of bedrijfskundige onderwerpen, zoals:
- European Culture
- Pan-American Culture
- Gender & Sexuality in Europe
- Sustainable Entrepeneurial Thinking
- Corporate Governance
- European Identity & Ideology
- EU External Action
- Human Rights
Later in de opleiding kies je minors: vakkenpakketten waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. Ga voor sociaal ondernemerschap, duurzaamheid of politieke ideologieën. Er zijn heel veel opties, zoals deze voorbeelden:
- Campaigning and Lobbying in the EU
- Export Management
- Political Communication in the 21st Century
- International Law
- Language and Culture Minors
Studiepunten verdienen zonder vakken te volgen? Dat kan bij European Studies. Met ‘extra-curricular activities’. Bijvoorbeeld door mee te doe aan taalprojecten als Zukunft Deutschland of Futur France. Punten scoren én ervaring opdoen in marketing of evenementen leren plannen kan je doen bij studievereniging ESCAPE. En misschien wil je wel een taalmaatje worden?
Praktijkgericht
European Studies is een praktische, carrièregerichte opleiding. Dit betekent dat onze voorkeur uit gaat naar praktische, professionele opdrachten en projecten, waardoor er minder tentamens zijn in de opleiding. We hebben liever dat je iets doet wat echt nodig is in het werkveld, zoals het maken vaan een beleidsvoorstel of het schrijven van een strategisch plan.
Excursies en gastcolleges
Als het kan, leren we buiten de collegezaal. Waar mogelijk, nemen we studenten mee op excursies naar het werkveld in het binnen en buitenland – wij proberen, bijvoorbeeld, om alle studenten minstens 1 keer naar Brussel te brengen. En om te garanderen dat studenten zo veel mogelijk contact met het werkveld krijgen, regelen we ook gastcolleges met professionals en alumni.
Aan het werk
European Studies is interdisciplinair en geeft je tientallen carrière opties, in plaats van een voorbereiding voor 1 specifiek veld. Door het mengen van business en beleid met talen en professionele vaardigheden, kan je aan de slag in verschillende organisaties in de publieke en private sector.
Je kan, bijvoorbeeld, werken voor een overheidsinstantie of non-profit organisatie, waar je werkt met beleid, internationale betrekkingen of met management taken, communicatie of fondswerving. Je kan ook het bedrijfsleven in, waar je waarschijnlijk te maken krijg met management, marketing, corporate governance, export of communicatie.
Wat je ook kiest, je zult klaar zijn om een Europese organisatie te runnen, vertegenwoordigen of adviseren.
Na je studie
Wat kun je later worden?
Corporate Social Responsibility Advisor
Sustainability Advisor
Regulatory Affairs Officer
European Account Manager
Export Manager
Business Development Analyst
Compliance Officer
Consular Officer
Corporate Communications Officer
(Social) Entrepreneur
Europe Specialist
Event Planner
International Liaison
Journalist
Lobbyist
Marketing Coordinator
Marketing Consultant
Online Marketeer
Parliamentary Assistant
Policy Officer
Political Advisor
Public Relations Officer
Project Leader
Recruitment Officer
Sales Manager
Small Business Owner
Social Media Coördinator
Social Media Marketing Officer
Doorstuderen
Veel alumni van European Studies studeren door. Ze gaan voor een mastertitel in verschillende velden:
- International Relations
- Political Science
- Development Studies
- European Union Studies
- Public Administration
- Law
- Communication
- Marketing
- International Business
- Master of Business Administration
Bij sommige Nederlandse universiteiten moet je eerst een premasterprogramma volgen. Daarom is in het buitenland studeren ook een optie. Wat dacht je van Coventry University, King’s College, the College of Europe, the London School of Economics, Science Po Lille of John Hopkins?
Welke master je ook op het oog hebt, check altijd goed de toelatingseisen voor je je aanmeldt.
Onze oud-studenten aan het woord
Wat kan je later worden met European Studies? Onze oud-studenten vertellen waar ze terecht zijn gekomen en hoe ze terugkijken op hun studiejaren.
Praktische info
Wat moet je verder nog weten?
Inschrijven en aanmelden
Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.
Studiekosten-en financiering
Collegegeld
De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.
Studiefinanciering
Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.
Hulp bij studiekeuze
Wat als je nog twijfelt?
Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor:
Hulp tijdens je studie
Studeren doe je niet alleen
Bij European Studies doen we er alles aan om studenten succesvol door hun opleiding te loodsen. Je hebt een mentor die je persoonlijk begeleidt. Heb je extra hulp nodig, of loop je tegen een probleem aan? Ga dan langs bij de studentendecaan, vertrouwenspersoon of psycholoog. Je kunt hier aankloppen voor advies bij studiemoeilijkheden, persoonlijke problemen, (financiële) ondersteuning of andere bijzondere omstandigheden. Ook op onze website vind je meer informatie over hulp tijdens je studie.
Officiële opleidingsnaam
Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO):
- Officiële opleidingsnaam: European Studies
- Officiële internationale naam: European Studies
- Opleidingscode (Isat): 34419
- Instellingscode (Brin): 27UM
De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.
Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).
In 2016 ontving European Studies een uitstekende accreditatie van de NVAO en kreeg bovendien een speciaal certificaat voor internationalisering. Hiermee werden de inspanningen die de opleiding doet om een internationaal curriculum aan te bieden dat aansluit bij de globaliserende arbeidsmarkt erkend. In 2017 ontving European Studies het “Certificate for Quality in Programme Internationalisation” van het European Consortium for Accreditation (ECA).
Downloads
Bindend studieadvies (BSA)
Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen.. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.
Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.
Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.
Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.
Toch op zoek naar een andere opleiding?
Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!