Alumni Remon Geenen over werken na Social Work
Remon Geenen, alumni van de deeltijdopleiding Social Work, is momenteel werkzaam als gedragsconsulent en coördinerend woonbegeleider.
Wat ben je gaan doen na je studie aan De Haagse Hogeschool?
Tijdens mijn opleiding werkte ik op een afdeling Gerontopsychiatrie. Psychiatrische zorg voor ouderen. Hier ben ik blijven werken als gedragsconsulent en coördinerend woonbegeleider.
Hoe zien jouw werkdagen er nu uit?
Ik houd me bezig met het welzijn van de bewoners in de breedste zin van het woord. Ik ben verantwoordelijk voor het dagprogramma, de structuur van de dag, de activiteiten op de afdeling, maar ook voor een gedeelte van de zorgplannen en het psychische welbevinden van de bewoners. Ik ben altijd aanwezig op de afdeling waar ik gesprekken voor met de bewoners of gewoon help in de zorg of in de woonkamer. Een groot gedeelte van mijn takenpakket bestaat ook uit het coachen van collega’s. Ik geef ze uitleg over de ziektebeelden en tools om hier op de juiste manier mee om te gaan. Ik voer overleggen met de psycholoog en psychiater en maak dan weer de vertaalslag naar de praktijk. Daarin ben ik een soort schakel om het makkelijker te maken voor het verzorgend personeel op de afdeling. Ik ben er van overtuigd dat ik dit het beste kan doen door zelf ook de hele dag met de bewoners bezig te zijn, niet vanuit een kantoortje.
Wat houdt het in om Sociaal werker te zijn?
Ik ben ooit begonnen met dit werk om gewoon een leuke dag met de mensen te hebben en dat zal altijd mijn insteek blijven. Als ik de deur uit loop en de mensen hebben een glimlach op hun gezicht, of als de mensen vrolijk worden als ze horen dat ik moet werken, daar doe ik het voor. Nu ik sociaal werker ben merk ik dat ik ook veel meer bezig ben met beleid voeren, coachen, kwaliteitsbevordering en overkoepelend denken. Hierdoor gaat het niet meer alleen om een leuke dag met Rémon hebben, maar alle collega’s in staat stellen om ditzelfde te bereiken. Bijvoorbeeld door tips te geven of te zorgen dat het beleid op de afdeling klopt.
Sociaal werker zijn houdt voor mij in dat ik de bewoners op de afdeling zingeving, hoop, liefde en plezier kan geven, maar ook de hulp die zij nodig hebben. Dit doe ik niet meer alleen door gezellig met ze om te gaan, maar door naar het totale plaatje te kijken. Je bent echt een schakel tussen disciplines, familie, verzorgend personeel en bewoners. Best wel een verantwoordelijkheid, maar dat maakt het juist zo mooi. Dat je dat kunt betekenen voor andere mensen. Dat zij binnen hun mogelijkheden een zinvol en mooi leven kunnen leiden. Prachtig toch?
Sluit wat je geleerd hebt tijdens je studie goed aan bij je huidige werkzaamheden?
Ik vind dat het goed aansluit. Ik heb in het verleden ook sociaal pedagogische hulpverlening gestudeerd en daar hadden we ontzettend veel interessante hoorcolleges, maar wat minder de aansluiting naar de praktijk. Tijdens mijn opleiding Social Work heb ik juist met alle opdrachten en verslagen die vertaalslag gemaakt naar mijn eigen praktijk. Je doet daardoor niet alleen kennis op uit boeken of colleges, maar leert inzicht te krijgen, te analyseren en te verbeteren. Je leert juist tools en vaardigheden die je overal kunt toepassen en eigen kunt maken.
Wat vond je het meest leerzame in de opleiding?
Het meeste leerzame vind ik denk ik de manier waarop ik naar zaken heb leren kijken. De opleiding heeft mij geleerd zelf kritisch naar situaties te kijken en daarna ook daadwerkelijk iets met die informatie te doen. Het heeft me geleerd als een professional te denken over alles wat je doet. Ik heb het idee dat ik sinds ik sociaal werker ben niet meer zomaar handel, maar een idee heb bij alles wat ik doe. Ik denk daarom dat ik op mijn werk veel bijdraag aan de kwaliteit en de professionaliteit.
Wat is een gebeurtenis die je het meeste is bijgebleven/indruk heeft gemaakt tijdens je opleiding?
Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak heb ik een tijdje vrijwilligerswerk gedaan in een opvang voor vluchtelingen. Mijn docent had altijd het nieuws van de dag.. dan begon hij de les met iets actueels uit het nieuws. Ik leerde zoveel inspirerende mensen kennen op die opvang, één in het bijzonder. Een vrouw die voor mij compleet symbool stond voor wat sociaal werker zijn daadwerkelijk betekent. Ik vroeg toen aan de docent of ik het nieuws van de dag een keer mocht overnemen en schreef een ode aan die vrouw. Dat werd zo goed ontvangen dat er een heel project uit is gekomen. We hebben een film gemaakt over het verhaal en daarmee uiteindelijk kerstkaarten voor eenzame ouderen en geld voor het Rode Kruis opgehaald. Dat hele project zal voor mij altijd een hoogtepunt blijven omdat het voor alles stond waarom ik dit werk ben gaan doen: inspireren, participeren, goed doen, werken met het hart en stigma’s doorbreken.
Heb je tips voor de student die in jouw vakgebied wil komen werken?
Doe het niet! Nee geintje natuurlijk. Ik denk dat wij het allermooiste vakgebied hebben wat er is. Is het net zo pittig als technische natuurkunde? Vast niet. Gaan we net zo veel verdienen als een advocaat? Denk het ook niet. Maar wij maken momenten mee die je zo diep raken, daar kan geen geld of status tegen op. Als ik op een verjaardag ben en iemand vraagt wat voor werk ik doe vertel ik dat nog elke keer met ontzettend veel trots. Wij hebben in dit beroep de mogelijkheid om mensen te helpen, te motiveren, te inspireren, door moeilijke periodes te trekken. Wij kunnen een verschil maken. Dat is oprecht het allermooiste wat er is. De deur uit lopen na een lange werk dag, moe zijn, op zijn.. maar weten dat je voor iemand anders veel hebt betekent die dag
Als je van mensen houdt of graag goed doet in de wereld, zou ik iedereen deze opleiding aanraden, maar wel een kleine waarschuwing: je zuly het niet altijd droog houden.