Bedrijven en de overheid verzamelen veel informatie. Die data willen ze graag beter gebruiken. Bijvoorbeeld om meer producten te verkopen of om mensen sneller te helpen. Maar hoe krijgen ze dat voor elkaar? Door dataspecialisten in te schakelen. Bijvoorbeeld mensen die binnen de opleiding HBO-ICT de richting Business & Data Management (BDM) hebben gekozen. Welke banen liggen er dan voor je open? Laten we eens kijken naar je baankansen als je het diploma HBO-ICT Business & Data Management hebt gehaald. 

 

Ga naar de opleidingspagina HBO-ICT Business & Data Management

Richtingen en afstudeerprogramma's binnen HBO-ICT 

Even eerst dit: als je de opleiding HBO-ICT gaat volgen aan De Haagse Hogeschool, kun je na het basissemester van twintig weken een bepaalde richting of differentiatie kiezen. Business & Data Management is daar één van. Die differentiatie duurt anderhalf jaar na dat algemene half jaar. Na het afsluiten van de differentiatie staat het derde jaar in het teken van je stage en van een minor. In het vierde jaar begin je aan je afstudeerprogramma. Dat sluit heel goed aan op wat je tot dan toe hebt gedaan. Denk aan Data Governance & Analytics of Information Security Governance. Wat voor beroepen passen nu bij jou als je een van deze afstudeerprogramma's met succes hebt afgerond? En binnen welke sectoren kun je aan de slag gaan? 

Binnen welke sectoren kun je werken na HBO-ICT Business & Data Management? 

Waar computers zijn, vind je ook data. Overal ter wereld dus. Toch zijn er een aantal sectoren die eruit springen als het om data gaat: financiële instellingen, ziekenhuizen, e-commerce en retail, marketing, technologie en de overheid. Daar veranderen dataspecialisten ruwe data in bruikbare informatie. Bijvoorbeeld voor betere medische behandelingen, verantwoord strategisch beleid, effectievere onderwijsmethodes of hogere verkoopcijfers. In die sectoren vind je dus veel banen voor afgestudeerden van de richting Business & Data Management. 

Een baan als software architect na HBO-ICT deeltijd  

Als software architect zorg je ervoor dat een nieuw softwareprogramma goed past in het bestaande softwaresysteem van de organisatie waarvoor je werkt. Op welk van de beschikbare platformen komt het nieuwe programma te staan? Hoe gaat de software communiceren met andere systemen? Hoe zorg je ervoor dat het nieuwe programma helemaal voldoet aan de wensen en eisen van de opdrachtgever? Als software architect begeleid je ook de ontwikkeling en implementatie van het nieuwe programma in nauwe samenwerking met de software ontwerper. 

Welke beroepen passen bij HBO-ICT Business & Data Management? 

Je hebt ondertussen vast al een idee gekregen van wat je kunt worden na de richting Business & Data Management binnen de opleiding HBO-ICT. De twee meest voorkomende beroepen zijn: data-analist en business analist. Hieronder lees je wat die functies inhouden. 

Wat doe je als data-analist? 

Het is onvoorstelbaar hoeveel zaken we digitaal regelen. Al die handelingen leveren enorm veel data op. Data die iets zeggen over bijvoorbeeld koopgedrag. Handig om te weten voor een grote verkooporganisatie als Coolblue, Zalando, Bol.com, Amazon of andere grote e-commercebedrijven. Maar hoe benutten zij al die data? Daarvoor hebben ze straks jou als data-analist nodig. Dan gebruik je je kennis en vaardigheden om al die data te verzamelen, te verwerken, te analyseren en te interpreteren. Die data haal je uit databases of enquêtes. In sommige sectoren haal je ook data uit wat sensoren hebben opgeslagen.  

Als data-analist zorg je ervoor dat de data volledig en juist zijn. Je maakt ze daarnaast geschikt voor analyse en je gebruikt statistiek, visualisaties en AI om patronen en trends te ontdekken. Die presenteer je op een begrijpelijke manier aan de mensen die hier een besluit over moeten nemen. Met jouw analyses draag je dus bij aan belangrijke beslissingen. 

Wat doe je als business analist? 

Als business analist verdiep je je in de processen en de behoeftes van organisaties. Je bekijkt wat een bedrijf allemaal doet en je analyseert hoe je technologie, processen en systemen nog slimmer kunt organiseren. Zo help je de organisatie om efficiënter en effectiever te werken. Jouw kennis en kunde zijn belangrijk voor organisaties die willen groeien en die zichzelf willen verbeteren.