Baankansen na de opleiding HBO-ICT Information Security Management
Wil jij ervoor zorgen dat bedrijfsgeheimen veilig zijn? Kies dan voor de opleiding HBO-ICT in de richting van Information Security Management aan De Haagse Hogeschool.
Bedrijfsgeheimen. Je vindt ze in iedere organisatie. Opgeslagen in computersystemen of in de hoofden van medewerkers. Hoe bescherm je al die belangrijke, vertrouwelijke informatie? Dat is het werk van ICT-specialisten die de richting Information Security Management (ISM) hebben gekozen. In dit artikel bekijken we de baankansen als je dat diploma hebt gehaald.
Ga naar de opleidingspagina HBO-ICT Information Security Management
Richtingen en afstudeerprogramma's binnen HBO-ICT
Even eerst dit: als je de opleiding HBO-ICT gaat volgen aan De Haagse Hogeschool, kun je na het basissemester van twintig weken een bepaalde richting of differentiatie kiezen. Information Security Management is daar één van. Die differentiatie duurt anderhalf jaar na dat algemene half jaar. Na het afsluiten van je differentiatie staat het derde jaar in het teken van je stage en van een minor. In je vierde jaar begin je aan je afstudeerprogramma. Bijvoorbeeld Information Security Governance of Cyber Security Technology. Dat sluit heel goed aan op wat je tot dan toe hebt gedaan. Wat voor beroepen passen nu bij jou als je je afstudeerprogramma's met succes hebt afgerond? En binnen welke sectoren kun je aan de slag gaan?
Binnen welke sectoren kun je werken na HBO-ICT Information Security Management?
Informatiebeveiliging is tegenwoordig in iedere sector belangrijk. Toch zijn er een aantal sectoren waarvoor de richting Information Security Management binnen de opleiding HBO-ICT extra belangrijk is. Denk aan: banken en verzekeringsmaatschappijen, ziekenhuizen, onderwijs, energiebedrijven, webshops en de overheid. Zij werken vaak met enorme hoeveelheden vertrouwelijke gegevens, met kritische data die niet in verkeerde handen mogen vallen. In die sectoren vind je dus veel banen voor afgestudeerden van de richting Information Security Management.
Welke beroepen passen bij HBO-ICT Information Security Management?
Als je bent afgestudeerd in de richting Information Security Governance binnen de opleiding HBO-ICT, kun je dus een expert worden die vertrouwelijke gegevens en bedrijfsgeheimen beschermt. Die verantwoordelijkheden heb je als je bijvoorbeeld risk consultant, business continuity manager, social engineer, security architect of information security officer wordt. Hieronder lees je wat die functies inhouden.
Wat doe je als risk consultant?
Een risk consultant is gespecialiseerd in het beoordelen van risico’s. Hoe groot is bijvoorbeeld de kans op een cyberaanval of een datalek? Als risk consultant bekijk je ook wat het bedrijf kan doen om deze risico’s te verminderen. Denk aan: beveiligingsmaatregelen nemen, een verzekering afsluiten of een noodplan maken.
Wat doe je als business continuity manager?
The show must go on. Dat is in één zin de taak van een business continuity manager. Hij of zij zorgt ervoor dat het bedrijf door kan gaan met zijn belangrijkste activiteiten. Zelfs als er onverwachte dingen gebeuren, zoals een grote cyberaanval. Als business continuity manager ontwikkel je noodplannen en train je je collega’s. Zo weet iedereen wat hij of zij moet doen om het bedrijf te herstellen na een noodsituatie.
Wat doe je als social engineer?
Als social engineer probeer je de zwakke punten in de menselijke beveiliging van bedrijven te ontdekken. Bijvoorbeeld door valse e-mails te sturen, door ergens een geïnfecteerde USB-stick weg te leggen of door als ‘helpdeskmedewerker’ iemands inloggegevens te achterhalen. Door het werk van social engineers kunnen organisaties hun personeel beter trainen, zodat ze zich bewuster zijn van deze zwakke punten.
Wat doe je als security architect?
Als security architect maak je beveiligingsplannen en selecteer je de juiste technologie om het bedrijf te beveiligen. Denk aan: firewalls, toegangscontroles en de encryptie van gegevens. Zo bescherm je het bedrijf tegen cyberdreigingen en andere beveiligingsrisico’s.
Wat doe je als information security officer?
Als information security officer zorg je ervoor dat de informatie binnen je organisatie veilig is. Je zorgt dat al je collega’s zich aan de regels voor informatiebeveiliging houden. Bij incidenten, zoals datalekken, kom je direct in actie. Je zorgt dat het datalek wordt opgelost en dat de organisatie hiervan leert voor de toekomst.
Liever iets anders?
Na de opleiding HBO-ICT is veel mogelijk. Wil je toch nog even verder kijken? Ontdek dan de mogelijkheden en banenkansen van andere HBO-ICT-opleidingen aan De Haagse Hogeschool.