Esmee Hanenburg kreeg vanuit praktijkleren de opdracht zich als buddy aan te melden bij Buddy Netwerk. “Je krijgt dan een buddy toegewezen waar je 1 keer in de 2 weken 3 uurtjes op bezoek gaat. 

Bij het aanmeldformulier kon je je voorkeur voor een buddy invullen en je eigen hobby’s om zo een goede match te maken.”  

Even schrikken 

Esmee houdt erg van kleding shoppen, nagels doen en lekker wandelen en kletsen. “Maar ik had geen ervaring met mensen in een rolstoel. Ik gaf aan daar tegenop te zien en was bang dat er iets mis zou gaan.” Toen de eerstejaarsstudent haar buddy kreeg toegewezen bleek het een oude vrouw van 96 te zijn. Slechtziend én in een rolstoel. “Dat was wel even schrikken, maar gelukkig kwam het meer dan goed.”  

Slechtziend 

Op het eerste gezicht leek de buddy van Esmee geen hulp nodig te hebben. “Ze woonde alleen, want haar man was een paar jaar geleden overleden. Maar wel nog helemaal zelfstandig en met een socialer leven dan ik. Iedere week komt er wel iemand op bezoek, ze gaat naar de kerk en naar een buurtclub om samen te eten.” Ze krijgt wel hulp thuis, maar helaas blijkt niemand tijd te hebben om met haar naar buiten te gaan. “Vanwege haar slechtziendheid kan ze niet alleen naar buiten. En dat hebben we het afgelopen jaar met veel plezier samen gedaan!” 

Dankbaar 

Esmee is elke week trouw met ‘haar’ buddy naar het winkelcentrum gewandeld. “We gingen samen boodschappen doen, lekker in kledingwinkels snuffelen en naar de snackbar. We hadden een hele fijne match en praatten over van alles en nog wat. Niet alleen over haar leven, maar ook over het mijne.” Nu de buddy-periode bijna voorbij is, kijkt Esmee er positief op terug. “Ik heb het gevoel dat ik haar echt heb geholpen. Elke keer als ik er was, was ze superblij. Ik kon veel geven en ze was daar heel dankbaar voor. En daar voel ik mij dan weer dankbaar voor. Het voelt echt goed om goede dingen te doen en het verschil te maken voor een ander.” 

Bijzondere klik 

Esmee had dan ook niet verwacht dat ze zelf zoveel terug zou krijgen van dit project. “In mijn familie zijn er geen oude mensen die mindervalide zijn. Ik weet nu hoe dat voor iemand is. De machteloosheid die iemand kan hebben.” Bovendien kreeg Esmee een stukje inlevingsgevoel ervoor terug. “Dat had ik nog niet zo en kan ik goed gebruiken voor mijn studie.” Alhoewel haar buddy-periode officieel 20 juni stopt, wil Esmee zeker nog contact houden en langskomen. “We hebben echt een bijzondere klik!” 

Verschillende organisaties 

Onze studenten helpen niet alleen bij Buddy Netwerk, maar ook bij Zonnebloem, VTV, Parnassia / Reakt, Jong perspectief, Young connection en WZH. Deze organisaties koppelen betrokken vrijwillige buddy’s aan mensen die het even nodig hebben. En dat is vaak hard nodig. Door veranderingen in de zorg, individualisering en vergrijzing is het voor veel mensen steeds lastiger om vanuit een moeilijke situatie het leven weer op de rails te krijgen. Wil jij ook buddy worden? Meld je voor het Buddy Netwerk hier aan.