Integrale Veiligheidskunde (IVK) duaal inhoud van de studie | De Haagse Hogeschool
Ben je geïnteresseerd in de studie Integrale Veiligheidskunde? Lees hier alles over de duale opleiding IVK aan De Haagse Hogeschool
Integrale Veiligheidskunde duaal inhoud
Wil jij problemen als geweld, terrorisme en (be)dreiging aanpakken en werken aan een veilige samenleving? Uniek in Nederland is de studie Integrale Veiligheidskunde (IVK) duaal, waarbij je studeert en werkt in een baan die bij je opleiding past. De eerste twee jaar volg je intensief onderwijs. De laatste twee jaar krijg je 1 dag per week les en werk je 32 uur. Kortom, je leert door te doen. Zo leer je pas echt alles over veiligheid. Naast theorie en hoorcolleges over allerlei veiligheidsproblemen werk je ook aan projecten en in intervisiegroepen. Alles wat je leert zet je gelijk in de praktijk in.
Bekijk de opleiding Integrale Veiligheidskunde duaal
Schrijf je in voor de open dag of kom meelopen.
Wat leer je bij Integrale Veiligheidskunde duaal?
Je leert alles over veiligheid, maar ook hoe je samenwerkt met anderen om veiligheidsvraagstukken aan te pakken. Als spin in het web zorg je dat mensen zich veilig voelen en veilig kunnen wonen en werken. Neem een wijk waar bewoners zich onveilig voelen, een evenement met heel veel bezoekers of een fabriek waar de veiligheidsvoorschriften niet worden nageleefd. Jij bent continu op zoek naar passende oplossingen. Als veiligheidskundige schrijf je beleid, maar ga je vooral de straat op of de fabriek in om situaties veilig te houden.
Wat maakt de opleiding Integrale Veiligheidskunde duaal bij De Haagse Hogeschool uniek?
De combinatie van leren en werken is uniek voor de opleiding Integrale Veiligheidskunde. Na twee jaar intensief onderwijs over veiligheid bij De Haagse Hogeschool, werk je de laatste twee jaar 32 uur per week en ga je 1 dag per week naar school. Echt een perfecte combinatie om veiligheidskwesties goed onder de knie te krijgen. Je leert veiligheidskwesties vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Je bent nieuwsgierig, kijkt altijd vooruit en schat risico’s daardoor goed in. Achter de schermen verricht je ongelooflijk belangrijk werk. De studie volg je in Den Haag, dé internationale stad van vrede en veiligheid.
Wat leer je in jaar 1?
Je gaat aan de slag met belangrijke thema’s als gedrag, samenleving, beleid, bestuur, risico en techniek. Je leert welke partijen betrokken zijn bij veiligheid en hoe mensen omgaan met dreigingen en risico’s. Maar ook hoe je een veiligheidsplan maakt voor bijvoorbeeld een groot evenement.
Elk semester werk je in een project van 20 weken met een groepje studenten aan een echt veiligheidsvraagstuk, vaak in opdracht van een organisatie. Je leert hoe je onderzoek doet, hoe je je professioneel gedraagt en is er aandacht voor Nederlandse taalvaardigheid.
Je volgt hoorcolleges over grootstedelijke problematiek, risicomanagement en criminologie. Tijdens toolkits leer je praktische instrumenten in te zetten bij het aanpakken van veiligheidsvraagstukken. En je krijgt werkcolleges van gastsprekers, zoals een medewerker van een waterschap over overstromingsrisico’s. Een veiligheidsmanager van een bouwbedrijf vertelt je alles over veilig bouwen. Alles wat je leert zet je gelijk in bij de integrale veiligheidsopdrachten (IVO’s). Je bezoekt bijvoorbeeld een opslagbedrijf van gevaarlijke stoffen om te kijken welke uitdagingen dat met zich meebrengt. Of je onderzoekt waarom bewoners zich onveilig voelen. Een studieloopbaanbegeleider begeleidt jou gedurende je studie.
Wat leer je in jaar 2?
Het tweede jaar ga je je kennis verdiepen. Je krijgt vakken als organisatie & management, nationale en internationale veiligheid, bestuur & crisis en stad & criminaliteit. In projectgroepen werk je aan onderwerpen als cybersecurity en de veiligheid in een Haagse wijk, waar je aan het eind van het project een crisis simuleert. Intussen werk je aan het verbeteren van je professionele vaardigheden en het doen van onderzoek. Ook bereid je je voor op het vinden van een leerarbeidsplaats in jaar 3. Je kunt daarbij rekenen op alle mogelijke ondersteuning, zoals sollicitatietraining, excursies en Meet & Greets met ouderejaarsstudenten.
Wat leer je in jaar 3?
Nu start het duale deel van de opleiding. Je hebt 4 dagen per week een betaalde baan voor minimaal het minimumloon en gaat 1 dag per week naar school. Veiligheid speelt in onze samenleving een grote rol, dus je kunt overal aan de slag. Denk aan ministeries, gemeenten, overheden, hulpdiensten en grote bedrijven. Op school ben je bezig met onderzoeken, adviseren en inhoudelijke verdieping. Je kiest vakken die bij jou passen en wisselt ervaringen uit met andere studenten. Volg je liever een minor of wil je werkervaring opdoen in het buitenland? Ook dat is mogelijk. Volg bijvoorbeeld eerst de minor Global Health en start daarna met je leerarbeidsplaats in een ziekenhuis.
Wat leer je in jaar 4?
Het vierde jaar van de duale opleiding Integrale Veiligheidskunde ga je afstuderen. Je doet dat op je leerarbeidsplaats. Denk aan het (brand)veilig parkeren van elektrische auto’s in parkeergarages, de veiligheid bij grote infrastructurele bouwprojecten of een onderzoek naar cyberpesten/sexting. Je kunt evt. jaar 4 in het buitenland doen (Nederlandstalig land). Jaarlijks gaan diverse studenten werken en afstuderen op Aruba, Bonaire en Curaçao.
Hoe verschilt Integrale Veiligheidskunde duaal van voltijd en voltijd?
De keuze tussen de duale, voltijd- en deeltijdvariant van Integrale Veiligheidskunde hangt af van je persoonlijke situatie, carrièredoelen en leerstijl.
- Integrale Veiligheidskunde Duaal: werken en leren gecombineerd
De duale variant van Integrale Veiligheidskunde is een uitstekende keuze voor studenten die praktijkervaring willen opdoen terwijl ze studeren. Deze variant combineert werken met leren, waarbij studenten een deel van hun tijd besteden aan werken bij een bedrijf of organisatie in het veiligheidsdomein. Dit biedt de unieke kans om theoretische kennis direct toe te passen in de praktijk, wat bijdraagt aan een dieper begrip en een solide basis voor een toekomstige carrière in veiligheid.
- Verschil met Voltijd: praktijkervaring vs. theoretische diepgang
In tegenstelling tot de voltijdvariant, waarbij de focus ligt op een uitgebreide theoretische kennis en een internationaal perspectief, biedt de duale variant een meer praktijkgerichte aanpak. De voltijdvariant, ook bekend als Safety and Security Management Studies (SSMS), is volledig in het Engels en richt zich op mondiale veiligheidsproblemen en biedt een breed scala aan kennis en vaardigheden die essentieel zijn voor een internationale carrière in veiligheid. De duale variant biedt een meer hands-on ervaring die zeer waardevol is voor studenten die graag leren door te doen.
- Integrale Veiligheidskunde Deeltijd: voor werkende professionals
De deeltijdvariant van Integrale Veiligheidskunde is specifiek ontworpen voor professionals die al werkzaam zijn in het veiligheidsdomein. Deze flexibele studieoptie stelt je in staat om je studie te combineren met je huidige baan. De lessen vinden plaats op maandagmiddag en -avond, waardoor het goed te combineren is met een baan. Deze variant is ideaal voor diegenen die hun kennis en vaardigheden in het veiligheidsveld willen uitbreiden en verdiepen, terwijl ze hun huidige positie behouden.
Wat kun je worden met Integrale Veiligheidskunde duaal?
Met een hbo-diploma Integrale Veiligheidskunde kun je alle kanten op. Van adviseur informatiebeveiliging tot manager bewaking en beveiliging en van coördinator crisisbeheersing tot coördinator evenementenveiligheid. Lees meer over de baankansen na de duale opleiding Integrale Veiligheidskunde.
Meer weten?
Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je ook graag bij vragen over je studiekeuze of vragen over je aanmelding of inschrijving.