Monitoring en evaluatie Haags toekomstperspectief Jeugd
Sinds 1 januari 2024 ziet de jeugdhulp in Den Haag er anders uit.
Centre of Expertise Governance of Urban Transitions
Waar er eerder meer dan honderd verschillende jeugdhulpaanbieders waren, werkt de gemeente nu enkel samen met twee consortia, namelijk: Kracht en rondomJou. Met deze nieuwe manier van organiseren en financieren, hoopt de gemeente dat de jeugdhulp betaalbaarder, toegankelijker en kwalitatief beter wordt.
Doel
Het doel van het onderzoek is toewerken naar een lerende praktijk met een belangrijk maatschappelijk doel; namelijk duurzaam toegankelijke en kwalitatief goede jeugdhulp. Hiervoor zijn drie onderzoeksvragen opgesteld:
- In welke mate draagt het nieuwe stelsel bij aan de beheersing van de gemeentelijke kosten van de jeugdhulp waarvan Haagse jeugdigen gebruik maken?
- In weke mate draagt het nieuwe stelsel bij aan het verbeteren van de toegang tot de jeugdhulp?
- In welke mate leidt het nieuwe stelsel tot een betere kwaliteit van de ondersteuning aan jeugdigen en hun ouders (voor zover die ondersteuning in het nieuwe stelsel is opgenomen)?
Methode
In het onderzoek wordt het model van het Kwaliteitskompas gebruikt, zoals ontwikkeld door het Nederlands Jeugdinstituut. Het onderzoek bestaat enerzijds uit een kwantitatieve monitor die inhoudelijke indicatoren en procesindicatoren bevat. De inhoudelijke indicatoren zijn de maatschappelijke resultaten die de gemeente en de consortia willen bereiken. Voorbeelden hiervan zijn:
- het aantal jongeren dat een kwalificatie voor werk of vervolgopleiding haalt;
- het aantal jongeren met financiële zorgen.
De procesindicatoren meten de ontwikkelingen op de drie verschillende doelstellingen, namelijk:
- kostenbeheersing;
- toegankelijkheid;
- kwaliteit.
Anderzijds is er ook een kwalitatieve monitor waarin het Haagse jeugdstelsel wordt gevolgd. Onder meer door het verzamelen van veranderverhalen, worden veronderstellingen en aannames getoetst. Ook worden verschillende leernetwerken opgesteld, waarin professionals samen leren en innoveren op bepaalde thema’s. Tijdens het verzamelen van de gegevens, kunnen nieuwe theorieën ontstaan die op hun beurt worden getoetst.
Aan de hand van de kwantitatieve en kwalitatieve data wordt gereflecteerd op de volgende niveaus: beleid, management en uitvoering. Wat moet er beter en wat is er nodig om dat te bereiken? In dit cyclisch werken, wordt toegewerkt naar een stevig jeugdstelsel dat de tools heeft om zelf te kunnen blijven leren, ook wanneer het onderzoek is afgerond.
Duur
Het onderzoek loopt van 2024 tot en met 2032.
Team
Anne Steenbakkers
Rob Gilsing
Erica Joosse
Samenwerking
Voor dit onderzoek werkt De Haagse Hogeschool samen met het Verwey-Jonker Instituut, Ecorys en het Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden en haar partners.
Meer informatie
Meer informatie over het onderzoek vindt u op de website van het Kennisnetwerk Jeugd Haaglanden.
Contact
Anne Steenbakkers ([email protected])