Beweegreiskompas
In het Beweegreiskompas staat de vraag centraal hoe een soepele beweegreis eruitziet van zorg naar thuis. Deze grootschalige nationale studie geeft inzicht in de organisatie, borging en financiering die nodig is voor zo...
In het Beweegreiskompas staat de vraag centraal hoe een soepele beweegreis eruitziet van zorg naar thuis. Deze grootschalige nationale studie geeft inzicht in de organisatie, borging en financiering die nodig is voor zo’n beweegreis.
Aanleiding
Bewegen is gezond, ook voor (ex)patiënten en mensen met een beperking. Er zijn veel goede initiatieven om mensen meer te laten bewegen, maar die initiatieven in de zorg en in de sport- en beweegwereld sluiten (nog) niet goed op elkaar aan. Daarnaast is financiering vaak van tijdelijke aard en wordt lang niet iedereen bereikt. Mensen kunnen daardoor geen soepele beweegreis doorlopen van therapeutisch bewegen in de zorg naar zelfstandig bewegen in de thuisomgeving. De positieve effecten van bewegen worden nog onvoldoende benut.
Het onderzoek
De onderzoekers van het Beweegreiskompas verzamelen inzichten over wat er nodig is voor een soepele beweegreis. Professionals in de zorg, sport, gemeenten, welzijn, onderwijs en onderzoek, en (ex)patiënten werken hieraan mee.
Dit lokaal actie-onderzoek vindt plaats in de regio’s Amsterdam, Drenthe, Haaglanden en Zeeland. Best practices worden in landelijk, overkoepelend onderzoek geëvalueerd. Uiteindelijk leidt dit project tot een toolbox die concrete handvatten biedt om een soepele beweegreis te realiseren, het ‘Beweegreiskompas’.
De Haagse Hogeschool voert het actieonderzoek in de regio Haaglanden uit. De beweegreis van mensen met kanker en mensen in de revalidatie staat hier centraal. We brengen de al bestaande beweeginitiatieven in kaart en gaan uitzoeken hoe we deze initiatieven aan elkaar kunnen verbinden.
Samenwerkingspartners
De Haagse Hogeschool werkt aan het Beweegreiskompas vanuit de lectoraten Oncologische Zorg en Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport. Ze werkt hierbij samen met een groep externe partners, waaronder gemeente Den Haag, Basalt, Sportbelang SGK, informatieplein oncologie (Haaglanden Medisch Centrum), Bewegen Werkt, Sportief Besteed groep, Sport en Welzijn Leidschendam-Voorburg, ROC Mondriaan en het LUMC.
In het landelijk, overkoepelend onderzoek van het Beweegreiskompas werken onderzoekers van De Haagse Hogeschool samen met UMC Groningen, Beweeghuis, Amsterdam UMC, Maastricht University, Hogeschool Inholland Amsterdam, Hanzehogeschool Groningen en HZ University of Applied Sciences. Daarnaast is er samenwerking met een groot aantal landelijke patiënt-, sport-, beweeg-, zorg-, welzijns-, overheids- en onderwijsorganisaties.
Duur
Dit project loopt van november 2024 tot en met augustus 2027.
Meer informatie
- Lees over het Wicked Problem van Mooi in Beweging, waar dit project onderdeel van is: Wicked problem 3 - MOOI in Beweging
- Lees de aankondiging van Mooi in Beweging, waar het Beweegreiskompas een project van is: Start nieuwe consortia MOOI in Beweging
- Lees over het Professional Doctorate traject van Sander Houdijk ‘Haaglandse beweegzorg, een soepele reis!’, waarmee nauw samengewerkt wordt aan de beweegreis.
Team
- Joan Dallinga
- Lando Koppes
- Sander Houdijk
- Monique Berger
- Joke Korevaar
Contact
Joan Dallinga (contactpersoon [email protected]l)
Lando Koppes (contactpersoon [email protected])