Aquapelle: de maatschappelijke betekenis van het zwembad
Wat is de maatschappelijke waarde van zwembaden? En hoe maak je die zichtbaar? In Capelle aan den IJssel wordt onderzocht hoe bestaande data beter benut kan worden om de impact van zwemmen effectiever te meten.
Centre of Expertise Health Innovation

Jaarlijks halen ruim 200.000 kinderen hun zwemdiploma. Zwemmen maakt daarmee deel uit van onze sport- en beweegcultuur. Nederland telt 1800 zwembaden en wekelijks plonsen daar 850.000 mensen in om baantjes te trekken, te aquafitten, waterpolo’en of op andere wijzen plezier te beleven in het water. Zwemmen is daarmee een van de meest populaire vormen van bewegen. Zwemmen kan van jong tot oud. Kunnen zwemmen is in een waterrijk land als Nederland letterlijk van levensbelang. En toch is het niet vanzelfsprekend dat gemeenten blijven investeren in hun zwembaden en dat leren zwemmen voor iedereen bereikbaar blijft.
Onderzoek
Het is voor zwembaden daarmee belangrijk om hun maatschappelijke betekenis zichtbaar te maken. Het lectoraat voert daartoe in Capelle aan den IJssel een pilot uit, om die maatschappelijke betekenis met onderzoek handen en voeten te geven. Samen met het management van het lokale zwembad Aquapelle en adviesbureau Treem zoeken we naar mogelijkheden om de bestaande data van het zwembad beter te benutten, en op zo eenvoudig mogelijke wijze ontbrekende informatie aan te vullen. Dit past bij de ambitie van het lectoraat Impact of Sport om de impact van sport te verduidelijken en de sector te ondersteunen om die impact te vergroten.
Duur
Dit project loopt van 2024 t/m 2025.
Partners
Financiering
Gemeente Den Haag
Team
Onderzoeker Wesley van den Breul
Lector Koen Breedveld
Contact
Wesley vd Breul (W.M.vandenBreul@hhs.nl