Assistive Technology 4 All
Ondersteunende Technologie (AT) is essentieel voor mensen met beperkingen om gelijkwaardig en volwaardig te participeren in de samenleving.
Centre of Expertise Health Innovation
Ondersteunende Technologie (AT) is essentieel voor mensen met beperkingen om gelijkwaardig en volwaardig te participeren in de samenleving. Circa 2,5 miljard mensen in de wereld hebben mogelijk baat bij een of meer hulpmiddelen maar een groot deel van hen heeft geen toegang tot hulpmiddelen en gerelateerde diensten. Vooral in ‘arme landen’ is dit een enorm probleem.
In het project Assistive Technology for All (AT4ALL) werken de lectoraten Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport en Technologie voor Gezondheidszorg samen aan Accessible, Adaptable, Acceptable, Affordable, Available and High Quality hulpmiddelen voor ‘low resource settings’: AT4ALL.
Achtergrond
In landen zoals India, Nepal en Zuid Afrika is er veel vraag op het gebied van verstrekking van hulpmiddelen. Een van de grote problemen is de beperkte beschikbaarheid van hulpmiddelen in deze landen, een ander is de (veel te hoge) kosten van hulpmiddelen. Het is heel belangrijk om met innovatief onderzoek de relevante hulpmiddelen te gaan ontwikkelen die lokaal geproduceerd en gerepareerd/onderhouden kunnen worden, die tevens betaalbaar zijn.
Framerunner Tanzania
Een eerste project in het kader van AT4ALL is de ontwikkeling van een framerunner voor kinderen in Tanzania. In samenwerking met de Movendi Foundation en samen met studenten en docenten van de opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie zijn de twee lectoraten aan het werk om met materialen die beschikbaar zijn in Tanzania een framerunner te ontwikkelen. Een framerunner is een driewielig loopframe waarmee kinderen en volwassenen met een lichamelijke beperking zich kunnen voortbewegen. Er worden bij de opleiding verschillende ontwerpen voor deze framerunner bedacht en uitgewerkt. Vervolgens gaat een groepje studenten tijdens hun stage op locatie in Tanzania verder aan de slag om aan de hand van de bedachte ontwerpen een eindontwerp ontwikkelen en deze daadwerkelijk daar te produceren.
Mobiliteitshulpmiddel voor Gambia
Een tweede project dat onderdeel is van het AT4ALL programma is de ontwikkeling van een makkelijk te produceren mobiliteitshulpmiddel voor mensen met een beperking in Gambia. Aan de hand van een behoeftepeiling op locatie in Gambia wordt onderzocht aan welk type mobiliteitshulpmiddel de mensen daar echt behoefte hebben en wat zij daar lokaal kunnen produceren, wat betaalbaar is en wat toegankelijk is. Het onderzoeksinstituut Medical Research Council Unit The Gambia speelt een rol bij het leggen van contacten tussen de studenten van de HHS en de lokale beperkte bevolking daar.
‘Lopende’ rolstoel
Een derde project is een samenwerking met de afdeling Biomechanical Engineering van de TU Delft. Het betreft de ontwikkeling van een ‘fullscale’ elektrisch aangedreven rolstoel voor lage- en middeninkomenslanden. Mensen die gebruik moeten maken van een rolstoel worden met veel obstakels geconfronteerd, zoals het op- en afstappen van trottoirs, kleine trappen, openbaar vervoer of het begaan van oneffen terrein. Dit is met een standaard rolstoel met wielen niet mogelijk. Er is al een schaalmodel van een ‘lopende’ rolstoel ontwikkeld, oftewel een gesloten keten elektrisch aangedreven rolstoel met lopende poten. In dit project wordt dit ontwerp verder uitgewerkt, geëvalueerd en getest.
Voor de toekomst is het streven om met veel meer opleidingen, zoals werktuigbouwkunde en mechatronica, samen te werken en de nood voor hulpmiddelen multidisciplinair aan te pakken. Ook worden er steeds meer projecten toegevoegd aan het AT4ALL programma in het kader van toegang bieden tot hulpmiddelen in ‘arme landen’.
Duur
Onbepaald
Samenwerking
Er is een nauwe samenwerking met Gerwin Smit van TU Delft. Gerwin is ook onderzoeker bij het lectoraat Technologie voor Gezondheidszorg.
Team
- prof. dr. Luc de Witte – Lector van lectoraat Technologie voor Gezondheidszorg
- dr. Monique Berger – Lector van lectoraat Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport
- Jetske Brummer – Onderzoeker bij lectoraat Technologie voor Gezondheidszorg
- Lisanne Fioole –Docent bij opleiding Mens en Techniek | Bewegingstechnologie
Contact
Jetske Brummer
+31 (0)6 42 83 46 04
[email protected]
dr. Monique Berger
+31 (0)6 19 40 67 65
[email protected]
prof. dr. Luc de Witte
+31 (0)6 43 24 11 02
[email protected]