In project Basalt in Beweging wordt kennis ontwikkeld over actief beweeggedrag. Zo kunnen professionals patiënten effectiever ondersteunen bij een actieve leefstijl. 

Onvoldoende lichamelijke activiteit vormt een groot probleem in onze samenleving ook voor patiënten tijdens en na medisch specialistische revalidatie. Naast algemene gezondheidseffecten profiteren revalidanten van bewegen, doordat het de gevolgen van hun aandoening kan verminderen of verergering kan voorkomen. Voor mensen in revalidatie is bewegen echter niet vanzelfsprekend, kost het meer moeite en levert het minder voldoening op.  

In het zesjarige onderzoeksprogramma "Basalt in Beweging" wordt in samenwerking met onder andere De Haagse Hogeschool en het UMC-G toepasbare kennis ontwikkeld over actief beweeggedrag. Hierdoor kunnen revalidatieprofessionals patiënten effectiever ondersteunen bij het stimuleren en behouden van beweging. 

Basalt in Beweging

Het onderzoek 

Het onderzoeksprogramma Basalt in Beweging bestaat uit vier projecten. 

1. De rol van de verpleging  

Onderzoeker: Åsa Mennema 

Hoe kunnen verpleegkundigen de patiënten die in de kliniek revalideren ondersteunen en stimuleren om meer te gaan bewegen? Promovendus Åsa Mennema onderzoekt deze vraag en kijkt naar de huidige rol, de gewenste rol en wat de verpleegkundigen en verzorgenden nodig hebben om die rol optimaal te vervullen. Het doel is een educatief programma te ontwikkelen met hulpmiddelen voor de verpleegpraktijk.  

2. Het in kaart brengen van beweeggedrag en barrières voor bewegen  

Onderzoeker: Desi Stokman-Meiland 

Wat zijn de barrières van een patiënt om in beweging te komen en kun je dit met een vragenlijst valide meten? Dit is een van de vragen die centraal staat in het promotieonderzoek van Desi Stokman-Meiland. In focusgroepen met patiënten en behandelaren helpt in de diagnostiek en het gesprek met de patiënt over gezond beweeggedrag. De hoofdvraag is daarbij: helpt het bij het geven van inzicht, het opstellen van beweegdoelen en het bepalen van behandelrichtingen om gezond beweeggedrag te bereiken? De resultaten van de deelonderzoeken zullen in de loop van 2024-2025 verschijnen. 

3. Het ontwikkelen van een interventie om duurzaam beweeggedrag te stimuleren  

Onderzoeker: Lisenka te Lindert 

Hoe kunnen we patiënten beter helpen (meer) te gaan bewegen tijdens en na de revalidatie?  In haar promotieonderzoek ontwikkelt Lisenka een (beweeg)interventie voor poliklinische CVA-patiënten afgestemd op de bestaande revalidatiezorg. Deze ontwikkeling vindt plaats in co-creatie met patiënten, hun naasten, behandelaars, en beleidsmakers, en maakt gebruik van een evidence based methode en gedragsveranderingstechnieken. De interventie start vanuit het beweeg- en gedragsprofiel en bestaat uit 1) een educatieve module , 2) gerichte begeleiding bij het behalen van persoonlijke beweegdoelen en 3) de aanpak van barrières door een multidisciplinair team. 

4. Een soepele Haaglandse beweegreis. 

Hoe kunnen mensen na de revalidatie optimaal gebruik maken van het uitgebreide sport- en beweegaanbod in de Haaglandse regio? Wat zijn beïnvloedende factoren voor een soepeler overgang van ‘leren bewegen in de zorg’ naar ‘blijven bewegen in de eigen leefomgeving’? Hoe kunnen we beter samenwerken in de regio? Allemaal vragen die Professional Doctorate kandidaat Sander Houdijk probeert te beantwoorden in zijn PD-traject. Hij doet dit om dit belangrijke praktijkprobleem aan te pakken en samen met alle betrokkenen de ‘Beweegreis’ te verbeteren. Het PD-traject zal gaan leiden tot verbetering van de aansluiting van zorg, welzijn en de eigen leefomgeving. Waardoor mensen na hun revalidatie geholpen worden hun actieve leefstijl te behouden. Meer over het PD-traject van Sander is hier te lezen.  

Samenwerking 

Voor Basalt in Beweging werken verschillende partijen uit het onderwijs en de praktijk samen, te weten: Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), De Haagse Hoogeschool, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Hogeschool Leiden. 

Team 

Het projectteam Basalt in Beweging bestaat uit: 

  • Rienk Dekker – Revalidatiearts en hoogleraar actieve leefstijl 
  • Monique Berger - Lector Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport 
  • Jorit Meesters - Lector Revalidatie en Technologie  
  • Aleid de Rooij - Senior onderzoeker en projectleider  
  • Gul Civic - projectleider Innovation, Quality + Research (IQ+R) 
  • Lisenka te Lindert, Desi Stokman en Åsa Mennema - promovendi 
  • Sander Houdijk – Professional Doctorate kandidaat 
  • Karen van de Oever - revalidatiearts 
  • Japhet van Abswoude - manager Innovation, Quality + Research (IQ+R) 

Meer informatie 

Ook op de website van revalidatiecentrum Basalt vind je informatie over dit project.  

Contact 

Jorit Meesters ([email protected]
Aleid de Rooij ([email protected])