Bewegen met technologie
Van weten naar doen: onderzoek naar draagbare beweegsensoren om beweeggedrag te stimuleren.
Centre of Expertise Mission Zero

Voldoende bewegen is van belang voor iedereen, maar bij uitstek voor patiënten met chronische aandoeningen. Draagbare beweegsensoren bieden veel potentie om beweeggedrag van deze patiënten effectief te stimuleren binnen de eerstelijnszorg en revalidatiecentra. Echter, de zorgprofessionals ervaren moeite bij het gebruik van beweegsensoren; bijvoorbeeld bij het instellen, uitlezen en interpreteren van de data en inpassen in hun dagelijkse werkroutines.
Doel
Het doel van dit project is het ontwikkelen van een evidence-based practice methodiek die zorgprofessionals ondersteunt bij het inzetten van beweegsensoren. De methodiek zal in nauwe samenwerking met de praktijk worden ontwikkeld.
Doelgroep
De doelgroep van het project zijn beweegzorgprofessionals die patiënten met chronische aandoeningen in behandeling hebben, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of een beroerte. De professionals, zoals fysiotherapeuten, oefentherapeuten en ergotherapeuten, spelen een cruciale rol bij de inzet van technologie om het beweeggedrag van hun patiënten te stimuleren.
Methode
Dit project is een ontwerpgericht onderzoek waarbij de praktijk nauw wordt betrokken middels focusgroepen, groepsbijeenkomsten en expertinterviews. Het project bestaat uit twee fases:
- Problem finding: In de eerste fase wordt gefocust op wat er ontwikkeld gaat worden. In deze fase wordt een uitgebreide probleemanalyse gedaan en een lijst van eisen en wensen opgesteld.
- Solution finding: De tweede fase richt zich op het ontwikkelen van de methodiek, door middel van co-creatie ontwerpsessies met de stakeholders. In deze fase wordt een prototype ontwikkeld dat in de praktijk getest en geëvalueerd gaat worden.
Resultaat
Het resultaat zal een methodiek zijn waarvan de vorm wordt bepaald tijdens het project in samenspraak met de praktijk. Dit zal beweegzorgprofessionals ondersteunen bij het doelgericht inzetten van beweegsensoren in de behandeling van patiënten met chronische aandoeningen.
Duur
Het project duurt twee jaar en loopt van 1 september 2024 tot en met 31 augustus 2026.
Team
- Hanneke Braakhuis
- Monique Berger
- Jorit Meesters
- Lieke Hollander
Samenwerking
Voor dit project werkt De Haagse Hogeschool samen met verschillende partners:
- Hogeschool Leiden
- Het Erasmus MC
- Basalt Revalidatie
- Rijndam Revalidatie
- Visser fysiotherapie
- SMC Rijnland
Financiering
Dit project wordt gefinancierd door een RAAK-publiek-subsidie van Regieorgaan SIA.
Contact
Hanneke Braakhuis (h.e.m.braakhuis@hhs.nl)