Breinstraat, platform voor jongeren met NAH
Jongeren met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebben in hun dagelijks leven met veel uitdagingen te maken. Contact met andere jongeren met NAH blijkt een positieve invloed te hebben op het omgaan met alle uitdagingen.
Centre of Expertise Health Innovation
Jongeren met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebben in hun dagelijks leven met veel uitdagingen te maken. Contact met andere jongeren met NAH blijkt een positieve invloed te hebben op het omgaan met alle uitdagingen. Op digitaal platform Breinstraat komen de jongeren met elkaar in contact, wisselen ervaringen uit en stellen vragen. Het lectoraat Revalidatie en Technologie onderzoekt hoe het platform verbeterd en uitgebreid kan worden.
Naast de praktische uitdagingen waar een jongere met NAH tegenaan loopt, liggen de uitdagingen ook vaak op sociaal en emotioneel vlak. Ondanks de goede bedoelingen van ouders, vrienden en zorgprofessionals vinden jongeren met NAH het meest begrip en herkenning bij elkaar. Om elkaar te ontmoeten, past een digitaal platform zoals Breinstraat goed bij de huidige generatie jongeren met NAH. Zij beheren het platform ook zelf, waar nodig met hulp van professionals.
Ontwikkeling van Breinstraat
Als ervaringsdeskundigen zijn jongeren met NAH nauw betrokken bij de ontwikkeling van Breinstraat. Onderzoekers van het lectoraat begeleiden de focusgroepen waarin de jongeren meedenken en evalueren. Zo meten zij onder andere de gebruikerstevredenheid. Maar ook ouders, hulpverleners, onderwijsprofessionals, ambulant begeleiders en patiëntenorganisaties geven hun input. Voor hen is op het platform een informatief gedeelte ingericht.
Binnen een afgesloten gedeelte kunnen de jongeren terecht in een chatomgeving, een forum en een persoonlijk profiel. Ook zijn er korte video’s te bekijken die antwoord geven op veel gestelde vragen. Tijdens de ‘Ouder Kind Dag’ van de ‘Edwin van der Sar Foundation’ is Breinstraat officieel gelanceerd. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder was daarbij aanwezig.
Volgende stappen met Breinstraat
De volgende stap is om een digitale agenda te ontwerpen die ondersteunt in beter omgaan met energie en het behalen van zelf gestelde doelen, al dan niet met coaching. Ook houden de onderzoekers het gebruik van Breinstraat bij. Samen met input vanuit vragenlijsten ingevuld door gebruikers, kunnen de onderzoekers het platform evalueren en verbeteren.
Partners in Breinstraat
Breinstraat is ontwikkeld in samenwerking met de organisaties Basalt, Heliomare en Breinsupport. De Hersenstichting maakt het project mede mogelijk.
Duur
Na een succesvolle pilot op een beperkt aantal locaties wordt Breinstraat de komende maanden landelijk uitgerold. Het project loopt tot december 2022.