Onze samenleving staat voor allerlei complexe en urgente vraagstukken zoals klimaatverandering. In 2025 wordt het "Nationaal Burgerberaad Klimaat" georganiseerd, waarin burgers hun stem kunnen laten horen over klimaat- en energiebeleid.  

Wat is een burgerberaad?  

Een burgerberaad is een vorm van participatie waarbij een grote groep burgers (150 bijvoorbeeld) wordt ingeloot om te adviseren over een belangrijk maatschappelijk vraagstuk. De deelnemers vormen een afspiegeling van de samenleving. Ze komen meerdere dagen en verspreid over een langere periode, bijeen. Er is ruimte voor verdiepende gesprekken tussen deelnemers, gevoed door informatie van experts. Vooraf wordt een politiek mandaat en randvoorwaarden vastgesteld. Tot slot wordt het burgerberaad verbonden met de bredere samenleving.

Het belang van evaluatie  

In veel landen zijn al nationale burgerberaden georganiseerd rond klimaatvraagstukken, en ook in Nederland wordt steeds vaker geëxperimenteerd met deze vorm van burgerparticipatie. Bij experimenteren is evaluatie cruciaal om te leren van de ervaringen. Dit onderzoek biedt de mogelijkheid om het Nationaal Burgerberaad Klimaat te evalueren en de resultaten te verankeren in zowel nationale als internationale kennis over burgerfora.  

Dit evaluatieonderzoek sluit aan bij het SIA-project “Duurzame Burgerberaden: ontwerpprincipes voor participatieprofessionals.”  

Doelgroep

De resultaten van dit onderzoek zijn van belang voor beleidsmakers, maatschappelijke organisaties en academici die betrokken zijn bij klimaatbeleid en democratische vernieuwing. 

Aanpak

Er wordt gebruik gemaakt van kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden, zoals observaties, interviews, en surveys onder deelnemers aan het burgerberaad en de Nederlandse bevolking.  

 Het lectoraat Public Governance van De Haagse Hogeschool is verantwoordelijk voor het onderzoek naar het proces van voorbereiding en uitvoering van het burgerberaad. Dit onderzoek bestaat uit twee delen:

  • In deel 1 wordt het proces van voorbereiding van het burgerberaad onderzocht. 
  • In deel 2 wordt de uitvoering en uitkomst geëvalueerd.  

Looptijd

Najaar 2024- zomer 2026. 

Te verwachten resultaten

De uitkomsten worden vastgelegd in een rapport, inclusief wetenschappelijke reflecties en beleidsaanbevelingen. Dit rapport zal bijdragen aan de verdere ontwikkeling van burgerberaden in Nederland en daarbuiten, evenals aan wetenschappelijke kennis. De inzichten helpen beleidsmakers en maatschappelijke organisaties bij het verbeteren van burgerparticipatie in klimaatbeleid. 

Betrokken lectoraat 

Lectoraat Public Governance, De Haagse Hogeschool.

Samenwerking

Het evaluatieonderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met: 

  • Dr. Kristof Jacobs (Radboud Universiteit, projectleider) is eindverantwoordelijk en neemt het onderzoek onder deelnemers voor zijn rekening
  • Dr. Take Sipma (Tilburg University) is verantwoordelijk voor het onderzoek onder de brede samenleving  
  • Prof. Dr. Frank Hendriks (Tilburg University)

Financiering

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie en het Ministerie van Klimaat en Groene Groei.   

Team

  • dr. Christine Bleijenberg 
  • Juliet van Viersen MSc 
  • Ruben Filart 

Contact

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met dr. Christine Bleijenberg, [email protected]