Indirecte effecten van duurzaamheids rapportages op het Nederlandse midden- en kleinbedrijf
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een EU-richtlijn die grote en beursgenoteerde bedrijven verplicht om in hun jaarverslagen naast financiële prestaties ook te rapporteren over milieu-, sociale en bestuurcriteria. Het lectoraat New Finance onderzoekt in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken welke effecten de CSRD-richtlijn heeft op het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (mkb).
Aanleiding
De Corporate Sustainability Reporting Directive heeft als doel om transparantie en duurzame bedrijfsvoering te bevorderen. Grote bedrijven moeten hun impact in kaart brengen en hebben hiervoor gegevens nodig van hun ketenpartners, zoals leveranciers. Zo moet een supermarkt bijvoorbeeld gegevens verkrijgen van de zuivelfabriek, die op haar beurt data van melkboeren nodig heeft. De CSRD-richtlijn raakt dus niet alleen bedrijven die zelf rapportageplichtig zijn, maar ook hun toeleveranciers in de keten.
Aanpak
Welke indirecte effecten heeft de CSRD op het Nederlandse mkb? En hoe goed kunnen midden- en kleinbedrijven in verschillende sectoren voldoen aan de dataverzoeken van grotere, rapportageplichtige bedrijven? Dit onderzoeken we via sectorbrede enquêtes en casestudies in vier branches: landbouw, bouw, industrie en zorg. Daarnaast onderzoeken en documenteren we de ervaringen van relevante stakeholders zoals werkgeverorganisaties, brancheverenigingen en accountants.
Duur van het project
Het project loopt van oktober 2024 tot en met januari 2025.
Samenwerkingspartners
Voor dit onderzoek werken we nauw samen met ondernemersorganisaties, stichtingen en verenigingen, zoals VNO-NCW, MKB-Nederland, NBA, SRA, MVO Nederland. Daarnaast zijn diverse grote en kleine bedrijven, brancheorganisaties en accountantskantoren uit de landbouw-, bouw-, industrie- en zorgsector bij het project betrokken.
Beoogde resultaten
Het project levert een gedetailleerd onderzoeksrapport op voor het Ministerie van Economische Zaken. Het ministerie gebruikt de onderzoeksresultaten om een praktische en effectieve aanpak te ontwikkelen die het mkb helpt bij het leveren en zelf benutten van duurzaamheidsinformatie binnen de keten.
Team
Projectleiders:
- Dr. Martijn van der Linden, lector New Finance ([email protected])
- Ludger Niemann, onderzoeker lectoraat New Finance ([email protected])
Betrokken onderzoekers:
- Karl de Vries, dr. Sebastiaan Morssinkhof, Maaike Snijder, Louis Brussee, Marleen van Beek, Samuel Kernan Freire, Mansoor Mubarak en Vanita Khoenkhoen