Jong ICT-talent op het rechte pad houden: een plan- en procesevaluatie
Dit project richt zich op het evalueren van een recent ontwikkelde interventie voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar die interesse hebben in ICT en soms online wettelijke grenzen opzoeken of overschrijden. Jongeren verkennen online vaak de grenzen van wat toegestaan is en kunnen in verleiding komen om die te overschrijden. De toenemende digitalisering van onze samenleving vergroot het belang van het bieden van positieve alternatieven voor deze doelgroep.
De interventie is ontwikkeld door de Cyber Offender Prevention Squad (COPS) van de Nederlandse politie en wordt uitgevoerd in een publiek-private samenwerking op lokaal niveau. Deze eendaagse interventie heeft als doel deelnemers te begeleiden naar een legale toekomst door hen te informeren over de grenzen en mogelijkheden van de online wereld. Een effectieve interventie kan niet alleen online crimineel gedrag helpen voorkomen, maar ook jongeren stimuleren hun ICT-talenten in te zetten voor de maatschappij.
Dit onderzoek kijkt kritisch naar de interventie: wat zijn de plannen, welke onderbouwing ligt eraan ten grondslag, en wordt het programma in de praktijk uitgevoerd zoals bedoeld? Inzicht in deze aspecten is essentieel voor de verdere ontwikkeling van dit initiatief.
Projectduur
2022-2024
Voortgang van project
In 2022 voerde het lectoraat Cybercrime & Cybersecurity een planevaluatie uit om te onderzoeken of het beoogde programma de gewenste resultaten zou kunnen opleveren. Uit de evaluatie bleek dat er een goede eerste stap was gezet, maar dat er nog ruimte was voor verbetering op het gebied van documentatie, naamsbekendheid, bereik en het aantal opgezette pilots. Daarnaast adviseerden we om stappen te ondernemen om de interventie weerbaar en bestendig te maken voor de lange termijn.
In 2022-2023 voerden we een procesevaluatie uit van drie pilotuitvoeringen, om te onderzoeken of het programma consistent en volgens plan werd uitgevoerd. Bij deze evaluatie zijn observaties gedaan, interviews afgenomen en vragenlijsten ingevuld door zowel deelnemers als uitvoerders van de interventie.
Meer weten?
Lees meer over de interventie, de onderzoeksmethoden en resultaten in het rapport Jong ICT-talent op het rechte pad houden: Een plan- en procesevaluatie.
Opdrachtgever
Politie Nederland
Contact
Heb jij vragen of opmerkingen over dit onderzoek? Neem dan contact op met: Milou Andriessen ([email protected]), Merel van Leuken ([email protected]) en dr. Susanne van ’t Hoff-de Goede ([email protected]) van het Centre of Expertise Cyber Security.