Het behalen van de Sustainable Development Goals vraagt om actie – ook in het onderwijs. Toch ervaren veel leerkrachten handelingsverlegenheid rond duurzaamheid. Dit onderzoek verkent hoe basisschoolleerlingen kijken naar klimaatactie (SDG 13.3) via toekomstscenario’s en hoe leraren hierbij ondersteund kunnen worden. Alle 45 derdejaars PABO-studenten van De Haagse Hogeschool ontwikkelen en geven een les over duurzaamheid, en gaan in gesprek met leerlingen en leerkrachten op praktijkscholen.

 

Door met kinderen te dromen over een duurzame toekomst, planten we een zaadje. Zo groeit het bewustzijn – bij zowel kinderen als toekomstige leerkrachten.

Dr. Rosa Groen, projectleider

Achtergrond

Veel leraren ervaren handelingsverlegenheid rondom duurzame thema’s en klimaatverandering. Vaak worden deze onderwerpen incidenteel behandeld in het primair en secundair onderwijs. Leraren zoeken naar manieren om het thema structureel en hoopvol te integreren. Tegelijk is er weinig bekend over de visie van jonge leerlingen op klimaatverandering. Dit PABO-project biedt inzicht, inspiratie en concrete tools om duurzaamheid écht een plek te geven in de klas.

Doel

De stem van kinderen zichtbaar maken en leraren inspireren tot speels en positief duurzaamheidsonderwijs.

Doelgroep

Leraren in opleiding, basisschoolleerkrachten en hun leerlingen. De focus ligt op het primair onderwijs in Zuid-Holland.

Methode

Het project combineert deskresearch met praktijkonderzoek. PABO-studenten ontwikkelen lessen, voeren groepsgesprekken met leerlingen (via een interactief toekomstspel) en interviewen leerkrachten. Kinderen maken tekeningen en geven steekwoorden bij hun scenario’s. Deze data wordt geanalyseerd door HBO-ICT studenten.

(Beoogde) resultaten

Het project levert inzicht op in de duurzame thema’s die kinderen belangrijk vinden en hoe leerkrachten die thema’s in hun lessen kunnen verwerken. Output omvat een lessenserie, een white paper voor het ministerie van Onderwijs en wetenschappelijke artikelen in onder andere het Journal of Environmental Education en Pedagogische Studiën.

Impact

Het onderzoek versterkt duurzaam denken bij kinderen en draagt bij aan handelingsbekwame leerkrachten. Het legt de basis voor een structurele integratie van duurzaamheid in het curriculum, met maatschappelijke impact op de lange termijn.

Periode

Maart – december 2025

Financiering

Dit project wordt deel gesubsidieerd vanuit PGO (praktijkgericht onderzoek)-middelen.

Partners

Onderzoeksteam

  • Dr. Rosa Groen (projectleider)
  • Dr. Sylvia Bergh
  • Suzanne Cook
  • Rosalie van den Berg (stagiaire)
  • Berry Pieters (HBO-ICT)

Contact

Voor meer informatie of mogelijke samenwerkingen, neem je contact op met senior onderzoeker Rosa Groen (R.S.Groen@hhs.nl) en onderzoeker Suzanne Cook (S.Cook@hhs.nl).