Wanneer iemand met kanker een behandeltraject ingaat, loont het om vooraf, tijdens en na het traject zo gezond en fit mogelijk te zijn. Dat bevordert het herstel en zorgt dat mensen weer sneller mee kunnen doen na hun behandeling. Het Medical Delta Living Lab 'Better in, Better out & Beyond' onderzoekt wat de optimale gezondheidsbevordering is in alle fases van het behandeltraject toegespitst op het individu. 

Integratie behandeltraject en gezondheidsprogramma

Een behandeltraject tegen kanker is intensief en ingrijpend. Bij voorkeur wordt een programma dat de gezondheid bevordert geïntegreerd in het behandeltraject. Dat klinkt logisch, maar dit vergt nieuwe samenwerkingsverbanden en veel afstemming binnen en tussen organisaties. Een zorgpad kan bijvoorbeeld moeten worden aangepast of er wordt gebruik gemaakt van een technologische innovatie die nog niet in het zorgpad past. Bovendien hoeft niet iedereen even intensief begeleid te worden op hetzelfde moment in de behandeling: de ene patiënt kan en wil veel meer zelf doen dan de andere. Maatwerk is daarom vereist.

Het Medical Delta Living Lab 'Better in, Better out & Beyond' zoekt naar mogelijkheden om behandeltrajecten en gezondheidsbevorderende trajecten samen te voegen in één behandelplan wat zoveel mogelijk is afgestemd op de wensen en behoeften van de patiënt.

Onderzoeksprojecten met studenten 

Afstudeerders en studenten van De Haagse Hogeschool en Hogeschool Rotterdam doen onderzoek in verschillende projecten binnen de onderzoekslijnen van het living lab. Voorbeelden hiervan zijn: 

  • Studenten van de opleidingen HuidtherapieVoeding & Diëtetiek en Verpleegkunde voeren diverse onderzoeken uit binnen de minor Oncologie. De studenten leren van elkaar en de onderzoekers en andersom. Resultaten uit het onderzoek wordt gebruikt voor vervolgonderzoek of kan input zijn voor subsidieaanvragen voor grotere onderzoeksprojecten.
  • Een voorbeeld van dergelijk onderzoek is getiteld de kracht van beweging: evaluatie van bewegingsinterventies als prehabilitatie voor de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen: borstkanker. Tijdens deze bewegingsinterventies wordt vaak een standaard protocol gebruikt. Door het afstemmen van de bewegingsinterventie op de persoon zelf, kan het effect verbeterd worden, wat de kwaliteit van leven gedurende de behandeling kan verbeteren. Dit onderzoek richt zich op het in kaart brengen van de voorkeuren en behoeften van vrouwen gedurende de prehabilitatie met betrekking tot het individueel afstemmen van bewegingsinterventies.

Co-creatie met praktijkpartners

Het living lab onderzoekt de implementatie van gepersonaliseerde leefstijlprogramma’s om de fysieke en mentale fitheid te verbeteren voorafgaand, tijdens en na het behandeltraject. Ook onderzoeken we hoe technologische innovaties hierbij kunnen ondersteunen. Dit gebeurt in co-creatie met de zorgpraktijk, bedrijven en met inzet van (zorg)professionals, docent-onderzoekers en studenten vanuit verschillende opleidingen en kennisinstellingen. Zo werken medewerkers van De Haagse Hogeschool samen met Hogeschool RotterdamHMC Antoniushove en het Universitair Kankercentrum Leiden-Den Haag. Het living lab werkt daarnaast op projectbasis samen met onderzoekers van academische kennisinstellingen, waaronder TU Delft en Universiteit Maastricht.

Medical delta BiBoB

Doelen 

  • Het ontwikkelen en implementeren van handvatten waardoor zorgverleners een gepersonaliseerd gezondheidsbevorderingsplan kunnen aanbieden aan mensen met kanker.
  • Het ontwikkelen van aangepaste zorgpaden voor mensen met kanker en het (mede) vormgeven van systemische zorgtransformatie, zodat de verschillende zorglijnen op elkaar aansluiten en disciplines goed samenwerken.
  • Het ontwikkelen en implementeren van technologische toepassingen voor mensen met kanker om de samenwerking tussen de disciplines en lijnen te vereenvoudigen en om de zelfregie bij mensen met kanker te bevorderen.

Duur

Dit project loopt tot en met augustus 2028.

Meer informatie

Lees ook het artikel 'Studenten presenteren voorstel om patiënten fitter behandelproces te laten ingaan'

Contact

Miriam Heemskerk
m.i.heemskerk@hhs.nl / 06-1418.7520