METACOG: AI-geletterdheid en de strijd tegen desinformatie
Het METACOG-project bevordert AI-geletterdheid in Europa en helpt burgers, studenten en docenten desinformatie te herkennen. Met steun van Erasmus+ ontwikkelt een coalitie praktische tools en innovatieve lesmethoden.
Centre of Expertise Global and Inclusive Learning
Het METACOG-project, waaraan docent-onderzoekers Kanan Dhru en Jeffrey Dahl van het lectoraat Multilevel Regulation bijdragen, richt zich op het ontwikkelen van een AI-geletterdheidsprogramma voor Europese burgers. Met een subsidie van Erasmus+ werkt een coalitie van vier universiteiten en hogescholen aan innovatieve leermiddelen om studenten en docenten in het hoger onderwijs beter toe te rusten in het herkennen en tegengaan van desinformatie en nepnieuws.
Waarom METACOG?
Met de opkomst van generatieve AI en geavanceerde taalmodellen die geloofwaardige maar misleidende informatie kunnen produceren, is het essentieel om onze onderwijspraktijken hierop aan te passen. Dit project speelt in op de dringende behoefte aan AI-geletterdheid door hoger onderwijsstudenten en de bredere samenleving de tools te bieden om AI-gegenereerde content kritisch te analyseren en te valideren.
Doelstelling
Het METACOG-project streeft ernaar de AI-geletterdheid in Europa te verbeteren, met een specifieke focus op het herkennen en bestrijden van desinformatie. Het project wil bijdragen aan een sterker bewustzijn van digitale dreigingen en daarmee burgerparticipatie en gedeelde waarden bevorderen. Door innovatieve leermiddelen te ontwikkelen, richt METACOG zich op het bieden van praktische tools en inzichten die zowel in het onderwijs als in de bredere samenleving toegepast kunnen worden.
Activiteiten en output
Binnen het project wordt een breed scala aan materialen en methoden ontwikkeld en getest, zoals een lesprogramma voor AI-geletterdheid en een MOOC (Massive Open Online Course). Daarnaast worden minstens vier webinars georganiseerd en komt er een uitgebreide toolkit, inclusief een docentenhandleiding en handboek. Deze middelen worden getest in samenwerking met een internationaal consortium van 120 studenten en 10 docenten, verspreid over vier universiteiten. Hiermee levert METACOG een concrete bijdrage aan het vergroten van digitale bewustwording en weerbaarheid tegen desinformatie in Europese samenlevingen
Partners in het project
METACOG wordt uitgevoerd door een sterk internationaal consortium:
- Haaga-Helia University of Applied Sciences, Finland
- Technische Universiteit van Košice, Slowakije
- Universiteit van Montenegro, Montenegro
- De Haagse Hogeschool, Nederland
Bijdrage aan de samenleving
Het METACOG-project erkent de dubbele rol van AI in zowel het creëren als het bestrijden van desinformatie. Door middel van disseminatieactiviteiten en samenwerking streeft het project naar een grotere bewustwording van AI-geletterdheid, wat bijdraagt aan de weerbaarheid van Europese samenlevingen tegen nepnieuws.
Meer informatie
Neem contact op met Kanan Dhru ([email protected]) of Jeffrey Dahl ([email protected]) voor vragen of samenwerkingsmogelijkheden.