Natuurinclusief en regeneratief onderwijs
Natuurinclusief en regeneratief onderwijs is een meerjarig onderzoeksproject dat zich richt op het verdiepen van inzicht in de principes en praktijken van natuurinclusief leren, en de toegevoegde waarde ervan.
Centre of Expertise Mission Zero

Natuurinclusief en regeneratief onderwijs is een meerjarig onderzoeksproject dat zich richt op het verkrijgen van dieper inzicht in de principes en praktijken van natuurinclusief leren. Het project onderzoekt de toegevoegde waarde en voordelen van natuurinclusief leren voor leerlingen, studenten en docenten, en hoe het bijdraagt aan welzijn, gezondheid en verbeterde leerprestaties. Zo willen we bijdragen aan het aanpakken van de huidige uitdagingen binnen het onderwijs.
Door gegevens te verzamelen van professionals die al werkzaam zijn binnen natuurinclusief en regeneratief onderwijs, beoogt dit onderzoek antwoord te geven op vragen zoals:
- Welke rol kan de natuur spelen als docent, stakeholder en partner binnen het onderwijssysteem?
- Hoe kunnen we studenten ondersteunen om te leren vanuit hun intrinsieke verwondering?
- Hoe creëren we ervaringsgerichte leeromgevingen waarin de cognitieve, fysieke en emotionele aspecten (het hele zelf) van zowel studenten als docenten tot hun recht komen?
- Hoe kunnen we docenten ondersteunen bij het implementeren van regeneratieve en natuurinclusieve principes, op een manier die ook bijdraagt aan hun eigen persoonlijke ontwikkeling?
- Hoe kunnen we studenten empoweren om natuurinclusieve en regeneratieve principes toe te passen in hun (toekomstige) professionele werkvelden?
Doelgroep
Het project richt zich op schoolleiders, docenten, leraren in opleiding en studenten op alle onderwijsniveaus, met als doel hen te ondersteunen in hun streven naar het ontwikkelen van een meer regeneratieve leeromgeving.
Aanpak
Tot nu toe zijn docenten, schoolleiders en studenten van tien scholen in Nederland geïnterviewd. Ze werken op verschillende niveaus in het onderwijs. De gesprekken zijn uitgeschreven en geanalyseerd om belangrijke ideeën te vinden. Deze ideeën kunnen docenten helpen bij het geven van natuurinclusief onderwijs. Hopelijk kunnen we volgend jaar een meer natuurlijke en open manier van onderzoek gebruiken.
Looptijd
Het project is gestart in 2024 en loopt tot en met 2026.
Financiering
Het onderzoek werd gefinancierd door Collectief Natuurinclusief in 2024.
PGO zal de financiering vanaf september 2024 verzorgen.
Resultaten
- De Podcastserie ‘Natuurinclusief Onderwijs in Nederland’ The Regeneration Lab: The Regeneration Lab | Podcast on Spotify
- Het whitepaper ‘Natuurinclusief onderwijs: Principes, inspiratie en toekomstperspectieven’ wordt in samenwerking met Collectief Natuurinclusief gepresenteerd tijdens de Groene Peper.
Samenwerking
- Collectief Natuurinclusief
- Interviewers are from the following educational institutions: Montessori Basisschool Arkade, Utrecht; Campus aan de Lanen, Rosmalen; Rudolf Steinerschool, Haarlem; John Dewey College, Den Haag; Yuverta, Amsterdam; Yuverta, Valkenburg; Aeres Hogeschool, Wageningen; Hogeschool Utrecht; Hogeschool Leiden; Universiteit van Wageningen.
Team
Regenerative Leadership:
Jolanda Lütteke (onderzoeker), Ju Laclau Massaglia (onderzoeker) en Mark Gersdorf (studentassistent)
Contact
Jolanda Lütteke:
J.Lutteke@hhs.nl
0641094873
Ju Laclau Massaglia:
J.LaclauMassaglia@hhs.nl
0618229669