Deliberatie is een vorm van burgerparticipatie waarbij overheid en burgers in dialoog gaan om gezamenlijke inzichten te bereiken. Online burgerparticipatie biedt voordelen zoals bredere toegankelijkheid en onafhankelijkheid van tijd en plaats. In de onderzoekslijn ‘Publieke Dialogen’ ontwikkelen we een online deliberatieplatform dat deze voordelen benut en nadelen minimaliseert. Dit deelonderzoek focust op kunstmatige intelligentie (AI). 

Kunstmatige intelligentie  

Gebruikersbehoeften zoals inzicht in spreektijdverdeling en emotionele houding zijn moeilijk online te vervullen. De recente vooruitgang in AI biedt kansen om deze behoeften beter te ondersteunen. Intelligente taalsystemen kunnen geavanceerde automatische vertaling, stemassistenten en tekstproductie bieden. Deze technologie is echter nog niet eerder op deze manier in deliberatie gebruikt. 

Methode  

Dit project onderzoekt de behoeften van praktijkexperts aan AI-ondersteuning in online deliberatie en analyseert de praktische mogelijkheden. Door echte deliberaties uit te voeren met het platform Publieke Dialogen, de ervaringen van moderatoren te evalueren en verzamelde data te analyseren, worden waardevolle inzichten verkregen. Met deze inzichten ontwikkelen we nieuwe concepten voor integratie van AI-gebaseerde hulpmiddelen die de moderatie ondersteunen. 

Duur 

Het project loopt van oktober 2023 tot oktober 2024 en is onderdeel van de doorlopende onderzoekslijn ‘Publieke Dialogen’ binnen Lectoraat Civic Technology. 

Team 

Jos van Leeuwen 
Arnold Jan Quanjer 
Kees Sommer 
Nazanin Karimi 
Matúš Majer 

Samenwerking 

Voor dit project is Lectoraat Civic Technology de platformontwikkelaar. Het lectoraat werkt samen met verschillende praktijkexperts, waaronder onderzoeksbureau EMMA (Experts in Media en Maatschappij) en diverse gemeenten. Daarnaast werkt het lectoraat wamen met AI-onderzoekers aan de TU Delft

Financiering 

Het project wordt gefinancierd middels een KIEM-regeling van Regieorgaan SIA

Contact 

Jos van Leeuwen ([email protected]