Publieke Dialogen
Een online platform voor burgerparticipatie en burgercollectieven
Wanneer burgers actief betrokken worden in het maken van plannen of het nemen van besluiten, worden er vaak fysieke bijeenkomsten georganiseerd. Burgers kunnen hier met elkaar en met experts in gesprek gaan. Dit is een zeer effectieve methode, want middels een persoonlijk gesprek kan je elkaar goed begrijpen. Toch zijn er redenen om de dialoog (deels) online te voeren.
Onderzoek: doorontwikkeling van online platform Publieke Dialogen
Hiervoor is het platform Publieke Dialogen ontwikkeld, dit online platform is onafhankelijk van tijd en plaats en helpt het gesprek inclusief en toegankelijk te maken. Het is speciaal ontwikkeld voor burgerparticipatie en burgercollectieven. Bewoners overleggen en discussiëren bijvoorbeeld over de herinrichting van een park of over de energietransitie in de wijk. Wijkprofessionals gebruiken het platform om bewoners te betrekken bij het vormgeven en uitvoeren van projecten en lokaal beleid. Burgercollectieven kunnen het gebruiken om hun eigen dialoog te organiseren.
Bij Publieke Dialogen kunnen gesprekspartners overleggen, brainstormen, argumenteren, prioriteren, peilen, videobellen en gezamenlijk een tekst schrijven. Met een duidelijk stappenplan werken ze toe naar een einddoel, zoals een visie, advies of voorstel.
Doel
Het doel van het project is het verder ontwikkelen en optimaliseren van het platform Publieke Dialogen. Nieuwe creatieve gereedschappen worden ontworpen die de dialogen ondersteunen en er wordt geanalyseerd hoe de opzet van een dialoog op specifieke doelstellingen en participatievormen kan worden afgestemd.
Duur
Het onderzoek en de ontwikkeling van Publieke Dialogen is gestart in 2021. Dit is een doorlopende onderzoekslijn binnen Lectoraat Civic Technology.
Resultaten
Deze onderzoekslijn is een vervolg op de eerdere onderzoekslijn Publieke Dialogen #goedgesprek. Die eerdere onderzoekslijn bracht het hoofdrapport ‘Publieke Dialogen – over het mogelijk maken van een #goedgesprek in de publieke sfeer’, daarnaast leverde het vijf deelrapporten op:
- ‘De wijk in dialoog – kunde en clashes voor een #goedgesprek’
- ‘Bekwaam in gesprek – wijkprofessionals experimenteren #goedgesprek’
- ‘Een wijkgesprek online – uitdagingen voor een #goedgesprek’
- ‘Thuis in een wijkgesprek – ervaringen tijdens de pandemie #goedgesprek’
- ‘Publieke Dialogen Online – een nieuw medium voor burgerparticipatie’
De huidige onderzoekslijn bestaat uit het hoofdonderzoek ‘Publieke Dialogen’ en de deelonderzoeken:
Team
Jos van Leeuwen
Arnold Jan Quanjer
Siavash Kazemzadeh
Nazanin Karimi
Kees Sommer
Pascal van den Bosch
Cigdem Altin Gumussoy
Samenwerking
Voor dit project werkt De Haagse Hogeschool samen met EMMA (Experts in Media en Maatschappij) en met verschillende gemeenten, waaronder Den Haag en Leiden.
Financiering
Een deel van het project werd gefinancierd middels RAAK-publiek van Regieorgaan SIA.
Contact
Jos van Leeuwen ([email protected])