Samenspeelplekken Den Haag
Dit project brengt in kaart hoe samenspeelplekken worden gebruikt, of kinderen met beperkingen deze ook bezoeken en of kinderen – met en zonder beperking – daar met elkaar spelen.
Centre of Expertise Health Innovation

Buiten spelen is van groot belang voor kinderen. Het geeft hen veel plezier en ontspanning en het is gezond, omdat kinderen buiten veel actiever zijn dan binnen en zo in contact komen met de frisse buitenlucht en het buitenleven. Daarnaast is het ook leerzaam omdat kinderen met buiten spelen verschillende vaardigheden leren, zoals motorische en sociale vaardigheden. Door onderling contact leren ze omgaan met diversiteit en andersgezinden. Wat voor volwassenen geldt, geldt immers ook voor kinderen: onbekend maakt onbemind en dat willen we voorkomen.
Het is van belangrijk dat alle kinderen van deze voordelen van buiten spelen kunnen profiteren. Dus jong en oud, jongens en meisjes, en kinderen met of zonder beperking. Daarom dient er in het ontwerp van speelplekken rekening te worden gehouden met deze diversiteit aan wensen en vaardigheden. Dat betekent onder andere dat goed moet worden nagedacht over de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bespeelbaarheid van speelplekken, zodat ook kinderen met een beperking hier kunnen spelen en zo kunnen ervaren dat ze erbij horen.
Aanleiding
In de ‘Lokale Inclusie Agenda’ van de gemeente Den Haag staan verschillende acties die de positie van mensen met een beperking in de Haagse samenleving ten goede moet komen. Eén van de acties gaat over de Haagse samenspeelplekken. Een samenspeelplek is een plek waar kinderen met en zonder beperking elkaar kunnen ontmoeten én samen kunnen spelen. Het is een speelplek waar iedereen welkom is, waar 70% van de speelaanleidingen bereikbaar is voor alle kinderen en waar 50% van de speelaanleidingen bespeelbaar is voor ieder kind. Een speelplek die gericht is op het stimuleren van ontmoeting en samen spelen. Echter, op dit moment is niet bekend hoe de samenspeelplekken gebruikt worden. Worden ze bezocht door kinderen met een beperking of alleen door kinderen zonder beperking? Spelen kinderen met en zonder beperking daadwerkelijk met elkaar?
Onderzoeksvragen
De laatste jaren is er – zowel nationaal als internationaal – steeds meer aandacht voor het buitenspelen van kinderen met een beperking. In lijn hiermee wordt ook steeds meer onderzoek gedaan naar dit thema, hoewel daaruit blijkt dat veel kennis contextafhankelijk is. Voor het optimaliseren en het verder uitrollen van samenspeelplekken in Den Haag, is het dan ook noodzakelijk om meer inzicht te krijgen in de manier waarop deze samenspeelplekken op dit moment zijn ingericht en worden gebruikt. De gemeente Den Haag heeft De Haagse Hogeschool en Hogeschool Utrecht gevraagd om hierbij te helpen. Er zullen twee samenspeelplekken worden onderzocht. Daarbij zal vooral worden gekeken hoe en door wie deze plekken worden gebruikt en of daarbij sprake is van samenspel. Daarnaast wordt bekeken wat de stimulerende en belemmerende factoren zijn om wel of niet van deze samenspeelplekken gebruik te maken.
Doel
Het doel van dit project is het opstellen van een rapportage met onderzoeksresultaten en aanbevelingen. Daarmee kan de gemeente Den Haag een plan van aanpak kan opstellen voor het optimaliseren van bestaande samenspeelplekken en een gedegen keuze kan maken ten aanzien van nog te realiseren samenspeelplekken.
Doelgroep
De doelgroep van dit project zijn kinderen van vier tot en met twaalf jaar met en zonder beperking.
Methode
Er worden diverse onderzoeksmethoden ingezet om meer inzicht te krijgen in het gebruik, de ervaring en het samenspel:
- Op basis van een uitvoerige checklist worden de samenspeelplekken objectief en gestructureerd beoordeeld op hun speelmogelijkheden en diverse randvoorwaarden (waaronder inclusiviteit).
- Er wordt een generatieve focusgroep georganiseerd met professionals en ouders om zo inzicht te krijgen in de stimulerende en belemmerende factoren.
- Er vindt observatieonderzoek plaats om te zien wie er van deze speelplekken gebruik maken en hoe er wordt samengespeeld.
- Er worden gesprekken gevoerd met ouders en kinderen om hun mening te horen over de samenspeelplekken.
Duur
Dit project is gestart in februari 2025 en duurt tot en met december 2025.
Team
- Monique Berger
- Gerben Helleman
- Rinus van der Schoof
- Karlijn Sporrel
- Sanne de Vries
Samenwerking
Voor dit project werkt het Centre of Expertise Health Innovation van De Haagse Hogeschool samen met:
Contact
Gerben Helleman (g.helleman@hhs.nl)