Studentonderzoeker Joshua ontwikkelt toolkit voor mediawijsheid
14 april 2025
Studentonderzoeker Joshua Levine ontwikkelde een toolkit om studenten en docenten te helpen fake news te herkennen en beter om te gaan met misleidende informatie. Mediawijsheid als vast onderdeel van onderwijs!

Fake news en desinformatie zijn termen die we veel horen wanneer het gaat over misleidende informatie . Maar hoe goed zijn studenten in het herkennen en filteren van die misleidende informatie? Studentonderzoeker Joshua Levine dook in dit onderwerp met zijn onderzoek Everybody’s an Authority: Fake News in THUAS.
Het onderzoek over studenten en fake news
Joshua Levine, studentonderzoeker van de Student-led Research Unit, ondervroeg 77 studenten van verschillende opleidingen binnen De Haagse Hogeschool over hun ervaringen met fake news. Hij wilde weten op welke manieren studenten misinformatie tegenkomen, hoe ze ermee omgaan en welke middelen ze nodig hebben om beter bestand te zijn tegen misleidende berichten.
’Ik verwachtte dat Gen-Z vaker mediawijsheidstraining kreeg, maar dat bleek lang niet altijd het geval.
Zijn belangrijkste conclusie? Geen enkele student blijft onberoerd door fake news, en velen doen hun best om feiten van fictie te scheiden met beperkte middelen. Hoewel sommige studenten al onderwijs hebben gekregen over mediawijsheid, bleek dit zeker niet vanzelfsprekend. “Dat verbaasde me enorm,” zegt Joshua, die zelf in de veertig is. “Ik had verwacht dat Gen-Z vaker mediawijsheidstraining had gehad, maar dat bleek lang niet altijd het geval.”
Studenten zijn bewust, maar er ontbreekt kennis
Volgens Joshua zijn studenten zich bewust van het bestaan van fake news, maar ontbreekt vaak de kennis over wat ze ertegen kunnen doen. Hoewel er al veel organisaties en bronnen bestaan om mediawijsheid te bevorderen, is het volgens hem belangrijk om actief op zoek te gaan naar betrouwbare informatie.
In Joshuas’ ideale wereld zou mediawijsheid een vast onderdeel moeten worden van elk curriculum. “Het is zo belangrijk dat het in vrijwel iedere opleiding thuishoort,” zegt hij. “Maar ik heb geprobeerd om mijn aanbevelingen haalbaar en praktisch te houden.”
De toolkit: een praktische gids voor mediawijsheid
Een van de concrete uitkomsten van zijn onderzoek is de toolkit die Joshua heeft ontwikkeld voor studenten en docenten. Deze bevat artikelen, video’s, infographics en quizzen over mediawijsheid. “De toolkit biedt zowel een laagdrempelige kennismaking met het onderwerp als diepgaande informatie voor degenen die er echt in willen duiken,” legt hij uit. Zijn doel? De bestaande kennis over fake news toegankelijker maken en studenten en docenten helpen om bewuster met media om te gaan.
Heb je interesse in de toolkit, neem dan contact op met Joshua Levine via J.G.Levine@hhs.nl.
Een student-gedreven onderzoek
Joshua kijkt met trots terug op zijn onderzoek binnen de Student-led Research Unit. “Het was een fantastische ervaring. Mijn begeleider dr. Tamara Takács en mijn medestudenten hebben me enorm gesteund, van het verfijnen van het idee tot het verspreiden van de vragenlijst en het redigeren van het rapport.” Zijn achtergrond als journalist hielp hem om het onderzoek vanuit meerdere perspectieven te benaderen. “Ik begrijp hoe media werken, zowel vanuit de maker als de consument. Dat gaf me een bredere kijk op het onderwerp.”
Toekomstplannen
Joshua hoopt dat zijn onderzoek niet alleen binnen De Haagse maar ook daarbuiten aandacht krijgt. “Dit probleem raakt niet alleen onze hogeschool, maar de hele samenleving. Fake news bedreigt democratische waarden en ons individueel welzijn. Ik wil me blijven inzetten voor dit onderwerp, binnen en buiten De Haagse.”