Technologie als intermediair voor vertrouwen
Hoe technologie het vertrouwen tussen burgers en overheid beïnvloedt
Hoe komt de vertrouwensrelatie tussen burgers en overheid tot stand? Hoe kan deze relatie onderhouden worden als voorwaarde voor een vitale democratie? Hoe kan technologie, in de vorm van citizen science, deze relatie versterken? Vertrouwen in de overheid is voortdurend onderwerp van discussie. Er wordt bijvoorbeeld vaak beweerd dat er een gebrek aan vertrouwen is, maar is dit daadwerkelijk zo erg als wordt beweerd? En in hoeverre is vertrouwen een maakbaar concept?
Onderzoek citizen science
Citizen science is onderzoek dat door vrijwilligers wordt uitgevoerd. Deze vrijwilligers kunnen “gewone” burgers zijn en hoeven geen wetenschappelijke achtergrond te hebben. Citizen science is een opkomende discipline, die nog niet eerder is verbonden met het onderzoeken van de vertrouwensrelatie tussen burgers en overheid. Dit vertrouwen is echter van vitaal belang, waardoor nieuwe inzichten heel belangrijk zijn.
Doel
Het doel van dit project is het verwerven van inzicht in de concepten vertrouwen en citizen science. Deze inzichten zijn nodig om de bemiddelende kracht van citizen science adequaat in te zetten bij het herstellen van een vertrouwensband. Met de uitkomsten van het onderzoek zijn burgers, bestuurders en wetenschappers beter in staat om projecten met citizen science te overwegen, te definiëren en te ontwerpen.
Duur
Het project is een doorlopend onderzoek dat in mei 2022 is gestart. Op dit moment is er nog geen vaststaande einddatum.
Team
Mariëlle van Dijk
Jos van Leeuwen
Samenwerking
In opdracht van en in samenwerking met Gemeente Delft wordt dit project uitgevoerd.
Contact
Jos van Leeuwen ([email protected])