Vraagstukken voor bewonersinitiatieven  

Bewonersinitiatieven versterken het sociale weefsel van de maatschappij. Toch worstelen bewonersinitiatieven met vraagstukken die hun toekomst soms onzeker maken. Bijvoorbeeld: ‘hoe financier ik mijn initiatief’, ‘hoe bouw ik een netwerk op’, en ‘hoe werf en behoud ik vrijwilligers’? 

Veerkracht versterken 

Het lectoraat Grootstedelijke Ontwikkelingen richt zich op het versterken van de veerkracht van bewonersinitiatieven. Door deze initiatieven te ondersteunen, draagt het lectoraat tegelijkertijd bij aan de veerkracht van de samenleving als geheel. 

Verschillende (sub)projecten 

Op verschillende manieren heeft het lectoraat GSO zich beziggehouden met dit thema; in 2020/2021 onderzocht het Haagse maatschappelijke initiatieven in coronatijd en hoe deze verduurzaamd kunnen worden. Vervolgens organiseerde het in 2022 workshops voor bewonersinitiatieven over vraagstukken waarmee zij worstelen. Vanaf 2023 is het onderzoeksthema onderdeel geworden van de Onderzoeksagenda Participatie (onderzoek naar burgerparticipatie door de afdeling DPZ van de gemeente Den Haag en het CoE GUTs). In 2023/2024 zijn er vervolggesprekken met initiatiefnemers geweest en is er een sociale impactmeting ontwikkeld en getest. Door middel van de impactmeting kunnen initiatiefnemers hun sociale impact meten en aantonen. In 2025 zijn de lessen uit deze (sub)projecten gebundeld in een toolbox voor bewonersinitiatieven. In de toekomst zal het lectoraat zich blijven committeren aan onderzoek naar en voor bewonersinitiatieven. 

Belangrijkste bevindingen 

Het beschikken over bepaalde hulpmiddelen, zoals financiering, vrijwilligers, en een netwerk, zijn van groot belang voor de veerkracht van een bewonersinitiatief. Daarnaast is een zekere mate van professionalisering ook nodig om het initiatief voort te laten bestaan, zoals zichtbaarheid en bereikbaarheid, maar ook het worden van een rechtspersoon. De zichtbaarheid en bereikbaarheid van een initiatief kan versterkt worden door een fysieke locatie. Bovengenoemde punten zijn juist onderdelen waar bewonersinitiatieven mee worstelen en waarbij zij ondersteund kunnen worden. 

Daarnaast – en aan bovengenoemde gerelateerd - vinden bewonersinitiatieven het vaak nog lastig om hun waarde te laten zien aan potentiële samenwerkingspartners. De ontwikkelde sociale impactmeting helpt hen dit in kaart te brengen.  

Doelgroep 

De belangrijkste doelgroep zijn de bewonersinitiatieven, maar daarnaast ook andere actoren zoals gemeenten, (andere) subsidieverstrekkers, formele instanties zoals welzijnsorganisaties, en andere betrokkenen.

Methode 

Er is gebruik gemaakt van verschillende methodes, maar hoofdzakelijk interviews/informele gesprekken, workshops (waar tegelijkertijd onderzoeksdata opgehaald werd), literatuuronderzoek, veldwerk (bijwonen van activiteiten/bijeenkomsten van bewonersinitiatieven), en het testen van de sociale impactmeting tijdens een bijeenkomst. 

Financiering 

Gemeente Den Haag 

Media 

Video 

Publicaties / websites 

In de media 

Samenwerking 

  • Gemeente Den Haag; afdelingen Dienst Publiekszaken en Haags Samenspel 
  • Erasmus School of Social and Behavioural Sciences 
  • EMMA 
  • Social Club Den Haag 
  • CollectieveKracht 
  • Nederland Zorgt Voor Elkaar 
  • PEP Den Haag 

Betrokken lectoraat 

Grootstedelijke Ontwikkelingen 

Betrokken onderzoekers 

  • Katja Rusinovic (lector) 
  • Hasse van der Veen 
  • Denise Jonker 
  • Jikke Eikelboom 

Contact 

Katja Rusinovic 
k.m.rusinovic@hhs.nl 
06-86865204