Werkbare regelgeving binnen de platformeconomie
Platformbedrijven zijn sinds 2023 verplicht om gegevens van aanbieders te delen met de Belastingdienst. Het lectoraat Platformeconomie van De Haagse Hogeschool onderzocht de gevolgen van deze regelgeving.
Centre of Expertise Digital Operations & Finance

Online platformen spelen een steeds grotere rol in onze economie. Ze brengen vraag en aanbod van goederen en diensten bij elkaar, maar roepen ook vragen op over transparantie, concurrentie en belastingafdracht. Om hier grip op te krijgen, introduceerde de Europese Commissie regelgeving, zoals DAC-7: een uniforme rapportageverplichting waarbij platformbedrijven gegevens van aanbieders met de Belastingdienst delen. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Het lectoraat Platformeconomie van De Haagse Hogeschool onderzocht de invoering van DAC-7 en de impact ervan op platformbedrijven en hun gebruikers.
Doel van het project
Het doel van dit project was om te komen tot aanbevelingen voor uitvoerbare, proportionele regelgeving die recht doet aan zowel grote als kleine spelers in de platformeconomie. Dit onderzoek sluit aan bij het thema Responsible Business van het Centre of Expertise Digital Operations & Finance, waarin bedrijven worden geholpen bij het inspelen op veranderende regelgeving en het vertalen van hun duurzame ambities naar economisch houdbare businesscases.
Onderzoek
In 2023 organiseerde het lectoraat Platformeconomie een werkconferentie waarin vertegenwoordigers van platformbedrijven, beleidsmakers en experts samenkwamen om de impact van DAC-7 te bespreken. Daarnaast voerden onderzoekers een casestudie uit naar het ontwerp en de invoering van DAC-7 in Nederland. Zij spraken met betrokken partijen en analyseerden de richtlijnen, implementatie en gevolgen van de regelgeving.
Resultaten
Het onderzoek gaf inzicht in de voor- en nadelen van de huidige regelgeving en leidde tot concrete aanbevelingen:
- Toekomstige regelgeving moet rekening houden met de diversiteit aan platformen en de verschillende bedrijfsgroottes.
- Duidelijke richtlijnen, realistische implementatietermijnen en voldoende ondersteuning zijn essentieel voor een soepele invoering.
- Betrokkenheid van platformbedrijven bij de totstandkoming van regelgeving zorgt voor beter uitvoerbare regels.
- Uitvoeringsorganisaties, zoals de Belastingdienst, moeten tijdig worden voorbereid op hun nieuwe taken.
Meer weten?
- Artikel: De ontwikkeling van DAC-7: 5 lessen voor werkbare regelgeving binnen de platformeconomie
- Terugblik werkconferentie 2023: Op weg naar werkbare regelgeving voor de Europese platformeconomie
Samenwerkingspartners
Voor de werkconferentie werkte De Haagse Hogeschool samen met PricewaterhouseCoopers en Considerati.
Team
- Martijn Arets, onderzoeker lectoraat Platformeconomie
- Ahmed Darwish, student-assistent lectoraat Platformeconomie