De Maand van Living Labs and Methodology
Tijdens De Maand van zetten we bij Mission Zero iedere maand een van onze onderzoeksonderwerpen in de schijnwerpers. We delen de laatste inzichten, laten zien wat volgens ons goede oplossingsrichtingen zijn voor (grote) maatschappelijke uitdagingen en stellen onze onderzoekers en onderzoeken aan je voor.
In De Maand van Living Labs and Methodology (april 2022) staan we stil bij succesvolle manieren om onderzoek te doen in living labs. We laten zien wanneer je beter geen living lab kunt inzetten en wat je juist wel moet doen om een lab effectief te laten werken. Ook kijken we hoe je onderwijs en studenten hier goed bij kunt betrekken. Tijdens deze maand maak je kennis met onze projecten, onderzoekers en resultaten.
Benieuwd naar berichten van vorige maand? Klik hier voor het overzicht van content tijdens De Maand van Energy in Transition.
Evenementen
20 april: Een lab voor elke smaak?
Living labs lijken in vorm en context heel erg te verschillen, maar ons onderzoek laat zien dat er een aantal vaste elementen zijn die elke experimenteeromgeving moet hebben om ruimte te maken voor een succes versprekende innovatie. Tijdens deze kennissessie van Future-Proof Labs (Click.nl gefinanceerd project) delen en bespreken 5 onderzoekers hun inzichten.
Wat kunnen labs van elkaar leren?
Ieder living lab heeft eigen doelen, processen en een cultuur. Soms zijn die bewust gekozen, soms zijn ze gewoon ontstaan. Het loont hoe dan ook om regelmatig even stil te staan: wie zijn we, wat doen we en waarom? En het wordt nóg interessanter als je inspiratie opdoet bij anderen. In Future-Proof Labs helpen onderzoekers living labs reflecteren op hun functioneren. Janneke Sluijs en Alice Schut zetten twee uitersten tegenover elkaar: een burgerinitiatief en een universitair lab.
Lees verder >
Onderwijs innoveren met living labs: kansen & uitdagingen
In living labs leren studenten in de praktijk, werken ze met de allernieuwste technieken én leveren ze een wezenlijke bijdrage aan oplossingen voor morgen. En dat ook nog eens samen met studenten en professionals uit verschillende vakgebieden. Als je het zo bekijkt, is een living lab een regelrechte snoepwinkel voor een opleiding. Maar organisatorisch is het een ander verhaal, waardoor labs en opleidingen in de praktijk vaak niet op elkaar aansluiten. Daarom is docentonderzoeker Eveline Kapteijn voor ons op zoek: hoe kunnen we deelname van studenten aan living labs beter stroomlijnen? Lees verder >
Leren in én over living labs
Living labs zijn hot. Het zijn dé plekken waar we samen onderzoek doen naar, leren over en werken aan een nieuwe toekomst. Maar je zou in die zoektocht naar nieuwe technieken en systemen bijna iets vergeten. Namelijk dat living labs zelf óók nog best nieuw zijn! Gelukkig houden collega’s ons scherp met onderzoek naar de werking van labs zelf. Wat zijn de ideale condities om tot succesvolle innovaties te komen? Dat onderzoeken we in het project Future-Proof Labs. Anja Overdiek en Gabriela Bustamante vertellen erover.
Lees verder >
Living labs evalueren, hoe doe je dat?
Aangezien living labs geen doorsnee organisatievorm zijn, schieten conventionele managementtools vaak tekort. Daarom zijn er verschillende methoden en hulpmiddelen ontwikkeld die kunnen helpen. In deze publicatie zetten we er zeven op een rij. Lees verder >
Waar kleine labs groot in werden
Vandaag, op 31 december 2029, hebben we nog maar 90 procent van de grondstoffen aangeraakt die de aarde dit jaar beschikbaar stelde. “Geweldig dat de natuur langzaam maar zeker herstelt van alle schade die we haar hebben aangedaan”, vindt Anja Overdiek, associate lector bij Kenniscentrum Mission Zero. Zij is trots op alle living labs die bijdroegen aan deze transitie. “Begin jaren ’20 schoten living labs als paddenstoelen uit de grond om duurzame transities voor elkaar te krijgen. Waar we aan het begin van dit millennium nog jaarlijks te maken hadden met Earth Overshoot Day, vieren we dit jaar al voor de tweede keer Earth Regeneration Day." Lees verder >