Haaglandse beweegzorg, een soepele reis! (Professional Doctorate)
In dit PD-traject (domein gezondheid & Welzijn) staat de vraag centraal hoe stakeholders die betrokken zijn bij de beweegreis van revalidanten samen hun aanpak veranderen om mensen in de regio Haaglanden na een intensief...
In dit PD-traject (domein gezondheid & Welzijn) staat de vraag centraal hoe stakeholders die betrokken zijn bij de beweegreis van revalidanten samen hun aanpak veranderen om mensen in de regio Haaglanden na een intensief revalidatietraject bij Basalt optimaal te ondersteunen bij het vinden en blijven gebruiken van een passend beweeg-/ sportaanbod in de eigen leefomgeving?
Wat is een PD-traject?
Hogescholen zijn in 2023 gestart met een pilot voor een eigen doctoraatstraject: de Professional Doctorate. Daarmee introduceert het hbo een nieuw leertraject waarmee het de grenzen in de beroepspraktijk verlegt. Kandidaten worden opgeleid tot hooggekwalificeerde professionals die leren te interveniëren en innoveren in complexe praktijken zoals de energietransitie of de gezondheidszorg.
Om een PD-traject te kunnen starten, moet je in het bezit zijn van een master, relevante werkervaring en praktijkinzichten hebben, en werkzaam zijn in een relevante setting, onderzoek of onderwijs. Na aanmelding volgt een uitvoerige selectieperiode. De PD-pilot die momenteel loopt, duurt zeven jaar en is opgestart door de Vereniging Hogescholen in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Regieorgaan SIA.
Het onderzoek
Bewegen is gezond, ook voor (ex)patiënten en mensen met een beperking. Er zijn veel goede initiatieven om mensen meer te laten bewegen, maar die initiatieven in de zorg en in de sport- en beweegwereld en/of Welzijnswereld sluiten (nog) niet goed op elkaar aan. Daarnaast is financiering vaak van tijdelijke aard en wordt lang niet iedereen bereikt. Mensen kunnen daardoor geen soepele beweegreis doorlopen van therapeutisch bewegen in de zorg naar zelfstandig bewegen in de thuisomgeving. Dit zien we terug in landelijke cijfers waaruit blijkt dat deze doelgroep flink minder beweegt dan mensen zonder lichamelijke beperkingen (Mulier Instituut 2023).De positieve effecten van bewegen worden nog onvoldoende benut.
De beweegreis van Haagse inwoners welke gerevalideerd hebben bij Basalt Revalidatie staat hier centraal. De al bestaande beweeginitiatieven brengen we in kaart en we onderzoeken hoe we deze initiatieven aan elkaar kunnen verbinden. Dit doen we samen met een grote groep partners, waaronder ex-revalidanten van Basalt, gemeente Den Haag, Basalt, Sportbelang SGK, Bewegen werkt en het ROC Mondriaan.
Financiering en duur
Het PD-traject wordt gefinancierd door de Haagse Hogeschool en Regieorgaan SIA en heeft een looptijd van Juli 2024 t/m Juli 2029.
Samenwerking
Dit PD-traject werkt zeer nauw samen met het project beweegreiskompas (ZonMw subsidie: MOOI in beweging). Waar onderzoekers van de Haagse Hogeschool samen met UMC Groningen, Beweeghuis, Amsterdam UMC, Maastricht University, Hogeschool Inholland Amsterdam, Hanzehogeschool Groningen en HZ University of Applied Sciences landelijk samenwerken om beweegreizen te optimaliseren. Het beweegreiskompas voert lokaal actie-onderzoek uit in de regio’s Amsterdam, Drenthe, Haaglanden en Zeeland. Best practices worden in landelijk, overkoepelend onderzoek geëvalueerd.
Eindproduct
Uiteindelijk leidt dit project tot een toolbox, die concrete handvatten biedt om een soepele beweegreis te realiseren, het ‘Beweegreiskompas’.
Meer informatie
- Lees meer over dit PD-traject op de website van Professional Doctorate: Haaglandse beweegzorg, een soepele reis!
- Meer informatie over de Professional Doctorate Gezondheid en Welzijn in zijn algemeenheid: Homepage | professional doctorate Gezondheid & Welzijn
- Lees de aankondiging van het MOOI in Beweging consortium, waar dit project bij aansluit: Start nieuwe consortia MOOI in Beweging
Contact
Sander Houdijk ([email protected])