Haagse organisaties versterken cyberweerbaarheid: cybercheck voor 1.400 organisaties
27 maart 2025
De Haagse Hogeschool, gemeente Den Haag en stichting Connect2Trust bundelen hun krachten om organisaties in de regio digitaal weerbaarder te maken. Op 26 maart werd de samenwerking officieel bekrachtigd.

Cyberdreigingen vormen een groeiende uitdaging voor organisaties en vooral mkb’ers lopen steeds meer risico. Om organisaties in de regio digitaal weerbaarder te maken, slaan De Haagse Hogeschool, gemeente Den Haag en stichting Connect2Trust de handen ineen. Op 26 maart werd de samenwerking, onder de naam ‘Platform Lokaal Cyberweerbaar Den Haag’ officieel bekrachtigd. Het doel is om lokale organisaties te verbinden, zodat ze samen gericht kunnen werken aan het versterken van hun cyberweerbaarheid door middel van kennisdeling en praktische hulpmiddelen.
Lancering met betrokken partners
De officiële lancering vond plaats in aanwezigheid van Saskia Bruines (wethouder Financiën, Cultuur en Economische ontwikkeling, gemeente Den Haag), Elisabeth Minnemann (voorzitter van het College van Bestuur, De Haagse Hogeschool) en Raymond Bierens (voorzitter, Connect2Trust).
Elisabeth Minnemann benadrukte: ‘’De uitdagingen rondom cyberweerbaarheid worden alleen maar groter. Als Haagse Hogeschool dragen we met ons onderwijs en onderzoek bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals deze. Dit platform, dat wij samen in de triple helix opstarten, is daar een mooi voorbeeld van en helpt organisaties vooruit. Door wetenschappelijke inzichten, praktijkervaring en lokale betrokkenheid te combineren, tillen we de cyberveiligheid in de regio naar een hoger niveau.”
Raymond Bierens voegde daaraan toe: “De samenwerking stelt ons in staat om de cyberweerbaarheid van het mkb in Den Haag te versterken door proactief dreigingsinformatie te delen. De aangesloten organisaties ontvangen concreet handelingsperspectief om hun cyberveiligheid te verbeteren en te waarborgen.”
Wethouder Saskia Bruines stelde: “Door de geopolitieke en technologische ontwikkelingen groeit het belang van digitale weerbaarheid dagelijks. In 2022 presenteerde het Haagse college de Agenda Digitaal Veilig Den Haag en sindsdien werken we hard aan het verhogen van de digitale weerbaarheid van onze stad. Dat doen we voor en samen met de organisaties die ervoor zorgen dat de stad goed blijft draaien, leefbaar is en kansen biedt aan iedere Hagenaar. Deze nieuwe samenwerking past daar naadloos in en is een hele belangrijke stap voorwaarts voor een Digitaal Veilig Den Haag.”
Doe mee aan de volwassenheidsmeting
Als eerste actie voert De Haagse Hogeschool een volwassenheidsmeting uit onder organisaties in de regio. Meer dan 1.400 organisaties ontvangen een uitnodiging om deel te nemen. Dit onderzoek brengt in kaart waar de grootste cyberrisico’s liggen en welke verbeteringen nodig zijn om de cyberweerbaarheid van Haagse organisaties te versterken. De uitkomsten vormen de basis voor gerichte ondersteuning en nieuwe samenwerkingen vanuit het platform.
Cyberdreigingen als dagelijkse uitdaging
Voor veel organisaties is het een dagelijkse uitdaging om zich te beschermen tegen cyberdreigingen zoals datalekken, phishing en ransomware. Deze bedreigingen kunnen grote schade veroorzaken en het vertrouwen in een organisatie ernstig schaden. Het Platform Lokaal Cyberweerbaar Den Haag helpt organisaties om samen hun cyberweerbaarheid te versterken, door kennis te delen en samen oplossingen te ontwikkelen voor actuele cyberveiligheidsvraagstukken.
Cyberweerbaarheid in de regio Den Haag
Het Platform Lokaal Cyberweerbaar Den Haag heeft als doel de cyberweerbaarheid van organisaties in de regio te versterken. Dit gebeurt door hen te verenigen in een meerjarig samenwerkingsverband. Het platform richt zich in eerste instantie op 1.400 organisaties, die een verhoogd risico kunnen lopen op schade door cyberincidenten. In de toekomst is het de bedoeling om het platform verder uit te breiden naar andere typen organisaties die baat kunnen hebben bij ondersteuning. Het uiteindelijke doel is om een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen die de hele regio Den Haag cyberweerbaarder maakt.
Samenwerking als sleutel tot succes
Wat dit platform uniek maakt, is de schaalgrootte, de risicogebaseerde aanpak en de brede samenwerking van publieke en private partijen. Deze gezamenlijke aanpak biedt organisaties in de regio meer perspectief op structurele oplossingen tegen het groeiende aantal digitale dreigingen.
Digitaal Veilig Den Haag
Het Platform Lokaal Cyberweerbaar Den Haag bouwt voort op wetenschappelijk onderzoek en sluit aan bij het gemeentelijke programma Digitaal Veilig Den Haag. Vanuit dit programma werkt de gemeente samen met haar partners aan het verhogen van de digitale weerbaarheid van de stad, met oog voor het unieke risicoprofiel en lokaal vitale processen. Bovendien draagt het platform bij aan het beschermen van de economische activiteiten in de regio en legt het een stevige basis voor een veilige digitale toekomst.
Meer informatie
Wil jij meer weten over het Platform Lokaal Cyberweerbaar Den Haag? Bezoek de projectpagina, volg Digitaal Veilig Den Haag op Linkedin, doe mee aan de cyberweerbaarheidsmeting of neem contact met ons op via Lokaal-cyberweerbaar@hhs.nl.
Benieuwd naar de eerste resultaten van de meting? Kom naar de bijeenkomst op dinsdag 13 mei 2025 van 16:30 tot 18:30 in Den Haag. Tijdens deze bijeenkomst presenteert het Platform Lokaal Cyberweerbaar Den Haag de eerste uitkomsten en gaan we graag met je in gesprek over de vervolgstappen.