Over het Centre of Expertise

Hoe zorgen we ervoor dat kinderen in een rolstoel kunnen sporten? Wat hebben ouderen nodig om langer zelfstandig thuis te wonen? En hoe kunnen we mensen helpen sneller te herstellen na een medische ingreep?

Sociaal én technologisch 

Het Centre of Expertise draagt met meer dan 100 medewerkers bij aan een vitaal en duurzaam leven voor iedereen, in de breedste zin van het woord. In de 8 betrokken lectoraten werken lectoren, (docent)-onderzoekers en studenten samen met professionals, bedrijven en eindgebruikers. Vanuit deze diverse invalshoeken (sociaal, ontwerp, techniek) is ons onderzoek met name gericht op de inzet van sociaal-technologische innovaties. Sociaal-technologisch omdat wij van mening zijn dat technologie nooit losstaat van het sociale aspect. 

Om een verandering in gang te kunnen zetten, moet je oog houden voor de mens achter het vraagstuk. E-health of zorgtechnologie is tegenwoordig niet meer weg te denken en schept nieuwe mogelijkheden. Technologische mogelijkheden leiden echter niet automatisch tot een betere kwaliteit van leven. Sociale contacten en meedoen in de maatschappij zijn hierbij ook belangrijk. We nemen al deze invalshoeken mee bij onze benadering van complexe vraagstukken op het gebied van gezondheid en inclusie en maken zo optimaal gebruik van onze kennis en expertise

Praktijkgericht

Ons onderzoek is altijd praktijkgericht. We werken samen met bewoners, studenten, lokale (sport)organisaties en bedrijven aan oplossingen van echte vragen en geven adviezen of bieden oplossingen die direct toepasbaar zijn. Door de implementatie van de opgedane kennis en expertise in het onderwijs leiden we de beroepsprofessionals van de toekomst op. Soms doen we dat in zogenaamde living labs. Dit zijn plekken bij bedrijven of in wijken waar we in een ongedwongen sfeer de creatieve energie van onderzoekers, studenten en stakeholders volledig tot haar recht te laten komen. We onderscheiden ons door goed te luisteren, onze bevindingen steeds te toetsen aan de praktijk en de gevonden oplossingen daadwerkelijk te implementeren.

Onderzoeksgebieden

Centre of Expertise Health Innovation doet onderzoek naar deze en andere complexe vraagstukken rondom drie thema’s:

Preventie door Voeding, Beweging en Huidbescherming

Dit thema focust op de gezonde leefstijl van alle inwoners van de regio Haaglanden. Onderzoekers werken aan innovaties en oplossingen om burgers tevreden te laten zijn met hun voeding- en beweeggedrag. Ook draait dit onderzoek om het hebben van toegang tot passende ondersteuning. Om dit te kunnen doen, wordt er gebruikgemaakt van relevante data.

Download hier onze flyer over thema Preventie door Voeding en Beweging.

Inclusief Bewegen en Sport

Binnen dit thema werken de onderzoekers om mensen die meer en/of beter willen bewegen en/of sporten te ondersteunen, zo nodig met inzet van technologie.  Dit doen zij door het ontwikkelen en implementeren van praktijkgerichte kennis rond het faciliteren van sporten en bewegen, en het maximaal benutten van de kracht en toegevoegde waarde van sport en bewegen.

Download hier onze flyer over thema Inclusief Bewegen en Sport.

Langer Zelfstandig en Gezond

Dit thema richt zich op het ontwikkelen van praktijkgerichte kennis waardoor mensen met beperkingen en/of chronische aandoeningen optimaal ondersteund kunnen worden. Niet alleen in het dagelijks leven, maar bij al hun ambities om actief te participeren in de samenleving en langer zelfstandig en gezond te blijven. 

Download hier onze flyer over thema Langer Zelfstandig en Gezond.

Projecten

Beter bewegen van 3-6 jarige kinderen (ACT2ACT)

Twee op de vijf jonge kinderen bewegen te weinig en één op de vijf ontwikkelt zich motorisch zorgwekkend. Ondanks de aandacht hiervoor, lukt het onvoldoende dit te veranderen.
Lees meer

Screening the Neighbourhoods

Het is bekend dat een vroegtijdige ontdekking van borstkanker en baarmoederhalskanker een grotere kans op genezing geeft
Lees meer

Escaperoom: via gamificatie naar een gezondere leefstijl

Aan meer dan 1000 middelbare scholieren is gevraagd wat hen verleidt tot het eten van meer groente- en fruit(producten).
Lees meer

Nieuws

11 oktober 2024

Onderzoek

Onderzoek naar toegankelijkheid, bemensbaarheid en betaalbaarheid van gezondheidszorg

Miljoenenimpuls voor innovatie, implementatie en onderzoek.
Lees meer

26 september 2024

Onderzoek

Studenten mbo en hbo gezamenlijk aan de slag binnen de Westlandse onderwijsBooST

Hoe Challenge-Based Learning kan bijdragen aan het opleiden van wendbare beroepsprofessionals in het mbo en hbo.
Lees meer

12 september 2024

Onderzoek

Haags onderzoek voor rechtvaardig samenleven: leading lectoren vertellen erover

De Haagse Hogeschool stelde een kennisagenda op, met drie onderzoeksthema’s waar de Centres of Expertise van de…
Lees meer

Agenda

17 oktober | 13:00 - 17:00

Symposium Speelvriendelijke Steden: handelingsperspectieven

Buiten spelen is van groot belang voor kinderen. Toch is het niet meer vanzelfsprekend dat ieder kind buiten speelt.
Lees meer

Team

Bij het kenniscentrum Health Innovation werken meer dan 100 collega’s aan de gezamenlijk missie. De kern van deze groep wordt gevormd door onze groep lectoren en het programmabureau.
 

Ontmoet ons team

Team Health Innovation

Publicaties

Rapport

Nulmeting Buursportvereniging Moerwijk-Noord

De stand van zaken van het nieuwe living lab: BSV Moerwijk-Noord. Op basis van deze rapportage worden vervolgstappen genomen om sport- en beweegparticipatie te vergroten.

Download PDF

Rapport

Medical Delta Living Labs: tussen prototype en praktijk

In deze geactualiseerde uitgave ‘Medical Delta Living Labs: tussen prototype en praktijk’ krijgt u een goed beeld van de resultaten die de afgelopen jaren in de Medical Delta field- en living labs op dit...

Artikel

Agreement Between the KTK3+ Test and the Athletic Skills Track for Classifying the Fundamental Movement Skills Proficiency of 6- to 12-Year-Old Children

In dit artikel worden de testresultaten van de Athletic Skills Track, ook wel bekend als de MQ Scan, vergeleken met de KTK3+Test.

Lees meer

Artikel

The Participant Journey Map: Understanding the Design of Interactive Augmented Play Spaces

In het kader van dit topic kijkt de Haagse Hogeschool naar hoe Augmented Play Spaces (APS) de sociale interacties en fysieke activiteiten kan bevorderen in een (semi-)publieke omgeving.