Over het Centre of Expertise

De missie van het Centre of Expertise Cyber Security is het versterken van de cyberveerkracht van publieke en private organisaties die zelf in mindere mate zijn toegerust op cyberdreigingen. Cyberveerkracht staat voor het vermogen van organisaties om cyberdreigingen te herkennen en hierop adequaat te reageren. De focus op cyberveerkracht komt voort uit de constatering dat organisaties vroeg of laat allemaal te maken zullen krijgen met cyberincidenten en zich dus niet alleen moeten richten op preventieve maatregelen, maar bijvoorbeeld ook op detectie en respons.

Om meer inzicht te krijgen in hoe cyberveerkracht te realiseren onderzoeken wij drie deelgebieden:

  • Mens: welke gedrag- en houdingsaspecten beïnvloeden cyberveerkracht en hoe kunnen organisaties deze aspecten t.b.v. cyberveerkracht verbeteren?
  • Organisatie: welke organisatieaspecten beïnvloeden cyberveerkracht en hoe kunnen organisaties deze aspecten t.b.v. cyberveerkracht verbeteren?
  • Techniek: welke technische aspecten beïnvloeden cyberveerkracht en hoe kunnen organisaties deze aspecten t.b.v. cyberveerkracht verbeteren?

Sinds de oprichting in 2015 is het Centre of Expertise Cyber Security snel gegroeid en zijn veel praktijkgerichte onderzoeken afgerond. Wij blijven ons continu inzetten om eerdere successen te verduurzamen en synergiën te creëren tussen praktijkgericht onderzoek, onderwijs en de beroepspraktijk.

Projecten

Slachtoffers van online fraude en ransomware ondersteunen met een evidence-based interventie

Een project gericht op het vroegtijdig signaleren van slachtofferschap van online fraude en ransomware en het ontwikkelen van interventies die slachtoffers ondersteunen bij het vinden van passende hulp.

Lees meer

Jong ICT-talent op het rechte pad houden: een plan- en procesevaluatie

Dit project richt zich op het evalueren van een recent ontwikkelde interventie voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar die interesse hebben in ICT en soms online wettelijke grenzen opzoeken of overschrijden.

Lees meer

Cyberweerbaarheid verhogen met een geautomatiseerde evidence based gedragsinterventie

Cybersecurity gedragsinterventie ingezet om ondernemers te stimuleren drie van de vijf basismaatregelen van het Digital Trust Center (DTC) voor veilig digitaal ondernemen te implementeren.

Lees meer

Nieuws

18 december 2024

Onderzoek

Naar een empirisch onderbouwde aanpak van cybercrime

In juni 2023 werd Rutger Leukfeldt, lector Cybercrime & Cybersecurity aan De Haagse Hogeschool, benoemd tot bijzonder hoogleraar Governing Cybercrime aan de Universiteit Leiden. Op 25 november sprak hij zijn oratie uit.

Lees meer

3 december 2024

Onderzoek

Peter Roelofsma pleit in zijn intreerede voor een gezamenlijke aanpak van cyberrisico’s

“Cascade cyberrisico’s zijn niet alleen een technisch probleem, maar een maatschappelijke uitdaging.”

Lees meer

20 september 2024

Onderzoek

Cyber risk management moet vooral shared risk management worden

Peter Roelofsma nieuwe lector Risk Management & Cyber Security

Lees meer

Agenda

22 mei | 13:30 - 17:00

Afscheidsseminar lector Marcel Spruit: 20 jaar cybersecurity en cybersafety

Op donderdag 22 mei neemt Marcel afscheid van De Haagse Hogeschool, waar hij meer dan twintig jaar heeft bijgedragen aan onderzoek naar cybersecurity.

Lees meer

Team

Bij het Centre of Expertise Cyber Security werken lectoren, (docent)onderzoekers en studenten samen met praktijkpartners aan het versterken van de cyberveerkracht van publieke en private organisaties die zelf in mindere mate zijn toegerust op cyberdreigingen.
 

Ontmoet ons team

Team Cyber Security

Publicaties

Rapport

Beveiliging van Operationele Technologie door gemeenten

Van sluizen tot bruggen en verkeersinstallaties: De Haagse Hogeschool verkende hoe goed technologieën die onze openbare ruimte draaiende houden digitaal zijn beveiligd.

Rapport

What (s)can we do?

In hoeverre is het mogelijk, toegestaan en effectief om een geautomatiseerde kwetsbaarhedenmeting uit te voeren ter bevordering van de cyberweerbaarheid.

Rapport

Cybercriminaliteit tijdens de coronacrisis

Lector Rutger Leukfeldt voerde samen met Steve van de Weijer (NSCR) onderzoek uit naar de steeds benoemde stijging van Cybercrime tijdens de pandemie.

Rapport

De impact van cyberincidenten op patiëntvertrouwen: een verkenning

Cyberincidenten, zoals een ransomware-aanval, een datalek of datadiefstal, vinden ook binnen de gezondheidszorg plaats.

Rapport

Cyberweerbaarheid: een gemeentelijk offensief ter preventie van slachtofferschap van cybercrime

Nederlandse gemeenten hebben cybercrime in de afgelopen twee jaar breed als beleidsprioriteit omarmd. Maar in de vertaling van deze beleidsprioriteit naar concrete acties gaat het mis.

Studenten projecten

Studenten project: Een onderzoek naar end-to-end encryptie

Is men zich onvoldoende bewust van de risico’s bij het verzenden van informatie naar een ander, waarbij steeds het risico bestaat dat het onderschept kan worden door een derde of dat de data vanuit de provider lekt?

Lees meer

Hoe zorg je als webontwikkelaar dat je veilige codes schrijft?

Webontwikkelaars geven aan dat secure coding of het verbeteren van codes een topprioriteit is. Door strakke deadlines en de eis van opdrachtgevers om in korte tijd snel software en uitvoerbare codes aan te leveren, is...

Lees meer

Studenten project: Een onderzoek naar bluetooth

De doelstelling van het project is om te toetsen of het mogelijk is om aan de hand van Bluetooth vast te stellen a) waar iemand zich überhaupt bevindt (locatie) en b) of deze persoon aantrekkelijk is als slachtoffer voor...

Lees meer

Studenten

Stage en onderzoek bij het Centre of Expertise Cyber Security

Het Centre of Expertise Cyber Security doet onderzoek naar cybersecurity, waarbij we kijken naar menselijk gedrag, organisatiefactoren en technologische aspecten. Dit maakt onderzoek doen bij ons Centre of Expertise interessant voor studenten van allerlei opleidingen. We werken nauw samen met de faculteiten IT & Design en Bestuur, Recht & Veiligheid, en de masteropleiding Cyber Security Engineering van De Haagse Hogeschool. Cybersecurity is een belangrijk thema in opleidingen zoals HBO-ICT en Integrale Veiligheidskunde (IVK).  

Onze studenten zijn de cyberexperts van de toekomst. Na hun studie dragen zij actief bij aan het versterken van de cyberweerbaarheid van organisaties en bedrijven. Om hen hierop voor te bereiden, ondersteunen onze onderzoekers hen tijdens hun opleiding. Wij dragen bij aan het lesprogramma, begeleiden stages en afstudeerprojecten, en stimuleren vernieuwende studentprojecten in onze labs. Meer weten over onderzoek doen bij ons kenniscentrum? Lees de brochure Stage en onderzoek bij het Centre of Expertise Cyber Security.