Introductie

Het lectoraat Filosofie en Beroepspraktijk draagt bij aan een intellectueel klimaat waarin studenten, docenten, onderzoekers, medewerkers en bestuurders zich uitgedaagd voelen om denken en doen op elkaar af te stemmen.

Over het lectoraat

Het lectoraat Filosofie en Beroepspraktijk analyseert nieuwe technologieën en de ontwerppraktijk, technologische cultuur en samenleving waaruit die voortkomen. Zo komen onderliggende waarden, belangen, aannames en wereldbeelden aan het licht. Door te reflecteren op het gebruik van technologie in de beroepspraktijk en het dagelijks leven, creëert het lectoraat bewustzijn over de impact van technologie op mensen, beroepen en de bredere samenleving inclusief de professionele en ethische dilemma’s daaromheen.

Intreerede Chris Detweiler

Op  woensdag 16 maart 2022 gaf Chris Detweiler, lector Filosofie en Beroepspraktijk,  zijn intreerede. Bekijk hier zijn intreerede. 

Over de lector

Chris Detweiler

Christian Detweiler is sinds mei 2020 lector Filosofie en Beroepspraktijk. Daarnaast is hij hogeschooldocent bij de opleiding Communicatie & Multimedia Design (faculteit IT & Design)  en lid van de curriculumcommissie. Voordat hij naar De Haagse Hogeschool kwam, werkte hij als social designer en onderzoeker. Hij promoveerde aan de TU Delft bij de onderzoeksgroepen Values, Technology and Innovation en Interactive Intelligence. Hij heeft een MSc in Media Technology van de Universiteit Leiden en een BA in Media Studies van de Universiteit van Amsterdam.

[email protected]

Chris Detweiler

Team

Binnen ons lectoraat werken onderzoekers, docent-onderzoekers en studenten nauw samen met praktijkpartners om onderzoek te verrichten. Samen zetten zij zich in om de resultaten van het onderzoek -kennis en inzichten- te vertalen naar de praktijk van het onderwijs en de regio.
 

Ontmoet ons team

Team Filosofie en Beroepspraktijk

Nieuws

8 juli 2022

Algemeen, Onderzoek

AMI Research Award voor Chris Detweiler

Lector Filosofie en Beroepspraktijk, Chris Detweiler, heeft voor zijn onderzoeksproject ‘Sociotechnical Considerations of AI in Music Technology’ een Artists + Machine Intelligence (AMI) Research Award ontvangen.

Lees meer

18 maart 2022

Algemeen, Onderzoek

'Besef je dat je via Teams niet boos op mij kunt worden?'

Wie met lector Chris Detweiler in gesprek raakt, wordt steeds nieuwsgieriger. En dat terwijl hij meer vragen stelt dan antwoorden geeft. Vragen bij innovaties om te innoveren. Bij de algoritmen van Facebook. De...

Lees meer

Publicaties

Boek

De publieke sfeer in de 21e eeuw

Onze vrije samenleving staat op het spel. De wereld in de 21ste eeuw is een wereld van versnelde technologische ontwikkelingen als digitalisering, robotisering en een continue strijd om data.

Lees meer

Boek

Streven naar beter. Nietzsche als gids voor het hbo

Het hoger beroepsonderwijs wil zowel een efficiënte leerfabriek als een opleider van zelfbewuste en innovatieve professionals zijn. Een onmogelijke opdracht? Niet per se.

Meer over het boek

Boek

De schaduw van de zwarte hond

In zijn boek over depressie kiest docent/onderzoeker Bert van den Bergh een cultuurkritisch perspectief: onze individualistische prestatiemaatschappij maakt het moeilijk om echte banden met iemand aan te gaan.

Meer over het boek

Artikel

Do philosophers of education dare be inspired by forerunners such as Nietzsche?

Transformation of the mind towards an affirmative and generative awareness.

Lees meer