Introductie

De transitie van fossiele energie naar duurzame energie is cruciaal voor het voortbestaan van de wereld. Hoe gaan we in de toekomst in onze energie voorzien?  Die vinden we door een uitstapje naar de toekomst. In die toekomst zijn we met zoveel mensen dat alles op duurzame energie moet werken. Maar vraag en aanbod van duurzame energie matchen vaak niet en de balans is wel noodzakelijk.

Over het lectoraat

Met het inzicht in die toekomst moeten we nu slimme keuzes maken. In ons lectoraat hebben we de keuze gemaakt om te werken aan: Smart Multi Commodity Grids en systeem keuzes met een focus op het matchen van vraag en aanbod van energie.

We doen onze toegepaste onderzoeken op het gebied van techniek en economie, in de sectoren: gebouwde omgeving, industrie, landbouw en vervoer maar beperken ons niet tot een bepaalde sector omdat juist de integrale benadering zo veel meerwaarde heeft en deze sector grenzen geen basis hebben in energietransitie.

Er zijn drie energiedragers die de energietransitie faciliteren: elektriciteit als gelijkspanning, warmte en waterstof. Deze drie dragers worden gevoed door zonne- en windenergie. Met welk systeem is dit het beste te faciliteren? Onderzoek naar de juiste systeemkeuzes is nodig om een volhoudbare en economische energievoorziening in Nederland te realiseren. 

Smart Technology

Ook het thema Smart Technology is onderdeel van het lectoraat. De inzet van Smart Technology biedt kansen voor een efficiënter en economischer gebruik van energie door het voorkomen van opslag en transport van duurzaam opgewekte energie. 

Doelen

  • Het vinden van richtinggevende, innovatieve, kostenefficiënte oplossingen middels technisch en economisch onderzoek van de kenniskring van het lectoraat. 
  • Het definiëren en het op de kaart zetten van technisch toegepast onderzoek aan het hbo.
  • Samenwerken met andere lectoraten die voor het onderzoek van het lectoraat Energy in Transition van belang zijn.

Over de lector

dr. ir. ing. Sander Mertens

Sander Mertens begon zijn studie aan de Technische Hogeschool van Haarlem, studierichting Werktuigbouwkunde, waarna hij zich wilde verdiepen en koos voor een studie Technische Natuurkunde aan de TU Delft. Na een tijdje gewerkt te hebben in het bedrijfsleven is hij teruggekeerd naar de TU Delft om te promoveren bij Lucht en Ruimtevaart op windenergie in de gebouwde omgeving. Tijdens zijn promotietraject heeft hij de afdeling windenergie/bouwfysica opgezet bij het ingenieursbureau DHV. Daarna heeft hij Ingreenious opgericht om Internationaal advieswerk te doen en werkte hij onder andere 9 jaar in zijn eigen bedrijf Windchallenge aan projecten in de windenergie. In augustus 2018 werd hij benoemd tot lector Energy in Transition. In 2020 is Sander aangesteld als Joint-Director van het kenniscentrum Mission Zero. Naast zijn werk als lector aan De Haagse Hogeschool bekleedt hij een KIVI-leerstoel.

Nevenfuncties

  • Programmaraad Museon-Omniversum 
  • Raad van advies Stichting Gelijkspanning Nederland
  • Raad van adviesRaad van advies Energy Common Leidschendam-Voorburg
  • Raad van adviesRaad van advies I-EM Delft
  • Lid Greenboard West Holland
  • KIVI leerstoel/expert Energietransitie
     

PublicatiesResearchGate
[email protected]

LinkedIn profiel

dr. ir. ing. Sander Mertens

Het matchen van vraag en aanbod van energie wordt de opgave voor de energietransitie issue.

Team

Binnen ons lectoraat werken onderzoekers, docent-onderzoekers en studenten nauw samen met praktijkpartners om onderzoek te verrichten. Samen zetten zij zich in om de resultaten van het onderzoek -kennis en inzichten- te vertalen naar de praktijk van het onderwijs en de regio.
 

Ontmoet ons team

Team Onderzoek

Projecten

De Haagse Hogeschool Paris Proof

Reduceren van scope 1, 2 en 3 broeikasgasuitstoot naar nul voor 2040 binnen het HHS Duurzaam-programma via integrale aanpak en samenwerking met externe partners.
Lees meer

Zero Emissions 2040

Reduceren van scope 1, 2 en 3 broeikasgasuitstoot naar nul voor 2040 binnen het HHS Duurzaam-programma via integrale aanpak en samenwerking met externe partners.
Lees meer

RE-Greenhouse

Het versnellen van de transitie naar hernieuwbare energie voor de glastuinbouw in Europa.
Lees meer

Nieuws

13 november 2024

Onderzoek

Regreenhouse: Student onderzoekt duurzame keuzes

Bij De Haagse Hogeschool stimuleren we samenwerking tussen studenten en docenten voor betekenisvol onderzoek. Marianne…
Lees meer

27 februari 2024

Onderzoek

Energiecoaches zijn de duurzame superhelden

We kijken terug op een geslaagde workshop “Empower your community through energy coaching“.
Lees meer

11 december 2023

Onderzoek

Activeren van co-creatie voor groene innovatie

In het kader van de groene transitie hebben universiteiten veel te bieden in gezamenlijke groene innovatieprojecten met…
Lees meer

Publicaties

Article

Building Energy Flexibility Assessment with Static Data

This paper presents a method that provides an indication of the energy flexibility characteristics of buildings based on static data about the characteristics of the building and building services.

Read more

Article

From Energy Flexibility to Design Choice

This research investigates how a Modelica computer model can be used to shape an advice on a buildings Energy Flexibility to help control engineers and designers make control and design choices on this subject.

Read more

Article

Teaching and development project for an eMobility bachelor course

To teach eMobility to bachelor students, a development project was set-up, to be undertaken by students. The aim is to explore the various aspects of eMobility by practical laboratory tasks. In the

Read more

Article

Hierarchical Approach in Modeling and Simulation of Power Electronics for Education

In this paper, a hierarchical modeling method is presented, which allows the simulation, of basic principles, up to detailed circuits.

Read more

Article

Virtual Electric Machines Laboratory, Requirements and Practical Realization

In this paper a virtual electric machines laboratory is proposed, where students can be trained, using digital twins of the electric machines from the laboratory.

Read more