Introductie
Men stort zich vaak met verrassend gemak, meestal onbewust van de risico’s maar soms zelfs bewust, op nieuwe ontwikkelingen zoals het Internet of Things (de koppeling van apparaten via ‘the cloud’ aan elkaar).
Nu al leidt dat tot recordgrote distributed denial of service aanvallen, maar in de toekomst kan dit bijvoorbeeld leiden tot het uitvallen van de telecomsector of de elektriciteit, of een combinatie daarvan. Er is eigenlijk geen domein waar cyber security niet relevant is.
Over het lectoraat
Het lectoraat Network and Systems Engineering Cyber Security richt zich op drie kerngebieden:
- Identity and Access Management
De manier waarop we bepalen wie toegang tot een systeem krijgt en wanneer die toegang acceptabel is. - System Security, met de nadruk op het Internet of Things
Nieuwe applicaties stellen gebruikers in staat de data van hun apparaten veilig te gebruiken. - Usable Security
Onderzoek op het snijvlak van applicatieveiligheid en menselijke factoren: hoe bouwen we veilige systemen die gebruikers willen gebruiken in plaats van negeren?
Deze onderwerpen worden steeds belangrijker omdat de sociale en economische waarde groeit. Specifiek cyberveiligheid is belangrijk voor alle vakgebieden en essentieel voor iedere professional, of het nu gaat om de gezondheidszorg of het economisch gebied, waar e-commerce businessmodellen voortdurend worden vernieuwd. Daarom werkt het lectoraat samen met alle onderzoeksplatforms, maar hoofdzakelijk met ‘Goed bestuur voor een Veilige Wereld’. Dit vereist multidisciplinair onderzoek in combinatie met de expertise van o.a. juristen en ambtenaren.
Over de lector
dr.ir. Gerard Hoekstra
dr. ir. Gerard Hoekstra is lector Network & Systems Engineering Cyber Security bij De Haagse Hogeschool. Daarnaast is Gerard bij Cyber Defence Solutions van Thales Nederland verantwoordelijk voor Sovereign Security Solutions. Hij heeft 10 jaar ervaring opgedaan in de telecommunicatie industrie en vervolgens verscheidene onderzoek-en productlijn management functies vervuld binnen Secure Communications & Information Systems van Thales Nederland. Gerard heeft in deeltijd bij het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) zijn NWO Casimir promotie onderzoek uitgevoerd en is gepromoveerd aan de faculteit toegepaste wiskunde van de VU Universiteit. Tot 2015 is Gerard in deeltijd als postdoc onderzoeker verbonden gebleven aan het CWI.
Nevenfunctie
- Product Line Manager CyberDefence Solutions at Thales
Team
Binnen ons lectoraat werken onderzoekers, docent-onderzoekers en studenten nauw samen met praktijkpartners om onderzoek te verrichten. Samen zetten zij zich in om de resultaten van het onderzoek -kennis en inzichten- te vertalen naar de praktijk van het onderwijs en de regio.