Introductie
Sinds 2018 onderzoekt het lectoraat New Finance de digitale transformatie van geld in Nederland, Europa en daarbuiten. Momenteel richten wij ons onderzoek op drie thema’s die de toekomst van de financiële wereld bepalen: digitale valuta en activa, integrated reporting en investeren met een focus op langetermijnwaarde.
Het lectoraat New Finance positioneerde zich de afgelopen jaren als pionier in financieel onderzoek. We droegen bij aan de ontwikkeling van financiële opleidingen, rondden twee promotieonderzoeken af, schreven diverse wetenschappelijke artikelen en position papers en ontwikkelden cursussen over blockchain, fintech, traden en beleggen. Ook gaven we honderden colleges en lezingen over digitaal centralebankgeld en cryptocurrencies. Een van de hoogtepunten van ons werk is het prijswinnende project The Waterworks of Money, waarin we inzicht geven in de werking van het huidige geldstelsel en mogelijke alternatieven.
Ons onderzoek naar integrated reporting benadert de waarde van een organisatie vanuit een breed perspectief, waarbij zowel financiële als niet-financiële waarden (ecologisch en sociaal) worden meegenomen. Dit heeft geleid tot een aantal impactvolle resultaten, zoals een proefschrift, diverse artikelen, nieuwe vakken en de begeleiding van studenten bij stages en afstudeerprojecten. Sinds 2022 zijn we betrokken bij het internationale Erasmus+ project Accounting for Circular Economy and Sustainability (ACES), dat educatief materiaal ontwikkelt gericht op duurzaamheid en de circulaire economie.
Tot slot richt het lectoraat zich steeds meer op het concept van investeren met een focus op langetermijnwaardecreatie. Hierbij kijken we niet alleen naar financiële winst, maar onderzoeken we ook hoe de impact op de maatschappij en het milieu kan worden meegenomen in investeringsbeslissingen. Rond dit thema hebben we twee projecten opgezet: The Hague Student Investment Fund (HSIF), een door studenten beheerd fonds dat studentondernemers ondersteunt, en promotieonderzoek dat zich richt op het integreren van duurzaamheid in bedrijfsopleidingen. Met deze initiatieven willen we investeren herdefiniëren, zodat naast financieel rendement ook sociale en ecologische waarden centraal staan.
Over de lector
dr. Martijn van der Linden
Martijn van der Linden studeerde in 2004 af in Bedrijfskunde aan de Universiteit van Tilburg en begon zijn carrière als managementtrainee bij ING. Na zes jaar in de financiële sector verschoof zijn focus naar economische transities. Hij was voorzitter van verschillende stichtingsbesturen en startte in 2014 met onderzoek naar de digitalisering van geld aan de TU Delft. In 2022 voltooide hij zijn proefschrift, waarin hij design science gebruikte om het monetaire en financiële systeem te onderzoeken. Zijn huidige onderzoek richt zich op nieuwe vormen van digitaal geld, zoals digitale valuta van centrale banken, stablecoins en crypto's. Daarnaast onderzoekt hij structurele hervormingen van geld en bankieren, integrated reporting en investeren met een focus op langetermijnwaarde.
Nevenfuncties
- Voorzitter Raad van Toezicht bij Our New Economy
- Interim-voorzitter en penningmeester Raad van Toezicht bij Casco Art Institute: Working for the Commons
- Bestuurslid The Hague Investment Fund
- Lid ethische adviescommissie bij De Haagse Hogeschool
Team
Binnen ons lectoraat werken onderzoekers, docent-onderzoekers en studenten nauw samen met praktijkpartners om onderzoek te verrichten. Samen zetten zij zich in om de resultaten van het onderzoek -kennis en inzichten- te vertalen naar de praktijk van het onderwijs en de regio.