Oncologische Zorg
Introductie
Patiënten hebben meestal maar één wens: dat ze zo snel en goed mogelijk worden geholpen met hun gezondheidsproblemen. Op dat ‘zorgpad’ willen ze geen barrières ervaren. In de praktijk blijken ziekenhuisopname en -ontslag echter knelpunten te zijn. Terwijl er met een betere voor- en nabehandeling vaak nog veel gezondheidswinst te behalen is.
Over het lectoraat
Het lectoraat Oncologische Zorg slaat een brug tussen de eerste en tweede lijn en doet onderzoek naar praktische toepassingen die (kanker)patiënten ten goede komen. Fysiotherapie om zo vitaal mogelijk te blijven tussen twee chemokuren. Huidtherapie om pijn aan operatielittekens te voorkomen of verlichten. Thuisconsulten met behulp van Google Glass. Allemaal oplossingen die de zorg minder duur maken en op lange termijn waarschijnlijk leiden tot gezondheidswinst en een betere kwaliteit van leven.
Het lectoraat Oncologische Zorg werkt nauw samen met Haaglanden Medisch centrum (HMC) en zorginstituten in de regio. We zetten onderzoek op in samenwerking met deze partners. Zo is het mogelijk om door je masters of tijdens je duale opleiding opleiding in contact te komen met onderzoek en daardoor een verdere verdieping van je vak. We faciliteren onderzoeksplekken in de regio en werken daar nauw samen met de opleidingen Revalidatie, Technologie voor Gezondheid en Voeding en Diëtetiek.
Onderzoekslijnen
De focus van het lectoraat is verdeeld in drie onderzoekslijnen.
Benieuwd welke?
Over de lector
dr. ir. Joke Korevaar
Joke Korevaar is opgeleid als klinisch epidemioloog. Na haar promotieonderzoek bij het AMC (2001) was ze nog bijna 10 jaar werkzaam bij de afdeling klinische epidemiologie en biostatistiek, en heeft daarbij samengewerkt met diverse klinische afdelingen. Vanaf 2010 was ze programmaleider huisartsgeneeskundige zorg bij het Nivel. Hierbij deed ze samen met haar team van junior- en senior onderzoekers onderzoek op het gebied van huisartsenzorg. Een van de speerpunten daarbinnen was oncologische patiënten in de huisartsenpraktijk. Haar belangstelling ging uit naar patiënten met in de nazorg en nacontrole fase en later, de zogenoemde ‘cancer survivorship’. Hoe gaat het met patiënten met kanker 5, 10 of 15 jaar na de diagnose, met welke problemen kampen deze mensen en is dat anders dan leeftijdgenoten zonder kanker in de voorgeschiedenis? Hoe kunnen we deze lange termijnproblemen aanpakken, waar moet dit beginnen, en wie moet dat doen? En wat kan de rol van technologie daarbinnen zijn? Dat zijn vragen die ze graag met het lectoraat wil beantwoorden. Binnen het lectoraat wordt samengewerkt met de andere hoge scholen uit de regio, de universitaire centra in de regio en de ziekenhuizen in de regio. Sinds september 2022 is Joke ook leading lector bij het Medical Delta Living lab Better In Better Out.
Op 1 februari 2024 hield Joke haar Intreerede ‘Zorg bij kanker: de rol van de hbo-professional en technologie’. Bekijk hier de opgenomen rede (vanaf 1.32)
Nevenfuncties
- KNIL-lid van werkgroep late effecten van kanker
- Stichting VIOS-bestuurslid
- NIVEL-copromotr
- Universiteit Groningen copromotor
06 34 58 06 17
[email protected]
Team
Binnen ons lectoraat werken onderzoekers, docent-onderzoekers en studenten nauw samen met praktijkpartners om onderzoek te verrichten. Samen zetten zij zich in om de resultaten van het onderzoek -kennis en inzichten- te vertalen naar de praktijk van het onderwijs en de regio.
Medical Delta Living Lab Better In Better Out
Medical Delta is een overkoepelend, interdisciplinair samenwerkingsverband. In verschillende Living Labs werken professionals samen aan uiteenlopende onderwerpen. Lectoraat Oncologische richt zich in Living Lab Better In Better Out op het onderzoeken en ontwikkelen van e-health toepassingen en technologieën die de fitheid van mensen met kanker verbeteren.