Introductie

Er gaat in de onderlinge afstemming tussen mensen nog veel mis. Het lectoraat Relationele Zorg doet onderzoek naar het verbeteren van relaties en samenwerking binnen de zorg.

Over het lectoraat

Iedereen wil voor zichzelf en voor degene die hij liefheeft goede zorg en ondersteuning. Dit houdt in dat zorg aansluit bij de persoonlijke behoefte en levensvisie. We noemen dit cultuursensitieve zorg: zorg waarin de patiënt en de zorgprofessional elkaar aandacht geven, afstemmen en moeite doen om elkaar goed te begrijpen. Vanuit een waardevolle relatie kan persoonsgerichte zorg en interprofessionele samenwerking bijdragen aan het herstelproces en goede zorg.

Relationele zorg bevorderen

Het lectoraat Relationele Zorg zet zich in om de persoonsgerichte zorg te bevorderen. Om persoonsgerichte zorg te kunnen leveren, zijn zowel de relatie van de zorgprofessional met de patiënt en zijn sociale netwerk, als de relatie van de zorgprofessional met andere zorg- en welzijnsprofessionals van belang.

Het lectoraat onderzoekt hoe de zorgverlener kan luisteren en afstemmen met de patiënt, om goed te begrijpen welke ondersteuning deze nodig heeft, passend binnen het behandelplan. Afstemmen en samen beslissen gebeurt gedurende het hele zorg- of ondersteuningsproces; niet alleen bij het bepalen van de interventie. En het gebeurt tussen collega’s op de werkvloer. Telkens weer de ander werkelijk zien en horen. De patiënttevredenheid en de professional tevredenheid zullen hierdoor vergroot worden. Tevredenheid is ontzettend belangrijk voor passende, betaalbare zorg en het behoud van zorgprofessionals.

Zorgprofessionals komen in contact met veel verschillende patiënten en professionals, elk met een eigen verhaal en achtergrond. Wat past het beste bij deze patiënt of collega? Hoe kom ik erachter wat deze patiënt of collega nodig heeft? Op welke manier wil ik een relatie aangaan met deze patiënt? Op deze praktijkvragen van zorgprofessionals focust het lectoraat Relationele Zorg zich. Om de fundamentele betekenis van het relationele in de zorg beter te kunnen begrijpen en breder op de agenda te kunnen zetten, werkt het lectoraat samen met een scala van zorgprofessionals, zorginstellingen, ontwerpers en bedrijven, in een natuurlijke verbinding van het lectoraat met het onderwijs.

Over de lector

dr. Yvonne van Zaalen

Yvonne van Zaalen (1966) studeerde Logopedie aan de Hogeschool Utrecht en Logopediewetenschap aan de faculteit Medicijnen. In 2009 promoveerde zij aan de Universiteit Utrecht binnen GeesteswetenschappenVanaf 2006 is zij betrokken geweest bij het ontwikkelen van de visie op praktijkgericht onderzoek in het HBO, ethiek van onderzoek, patiëntparticipatie, research data management en de inrichting van interprofessioneel onderwijs binnen verschillende opleidingen. Zij heeft uitgebreide ervaring met nationaal en internationaal onderzoek naar multidisciplinaire en interprofessionele samenwerkingen binnen de gezondheidszorg. Het volwaardig betrekken van de eindgebruiker/patiënt naast de andere stakeholders heeft hierin haar speciale aandacht.

Nevenfuncties

  • Vice voorzitter PAR-EL consortium
  • Co voorzitter Professional Doctorates – Gezondheid en Welzijn
  • ZonMW commissie lid Paramedische Zorg
  • Lid van Wetenschapsraad Logopedie
  • Raadslid gemeente Den Bosch, commissie Sociaal
  • Lid van expert commissie Gezondheidszorg tweede kamer
  • Copromotor – Radboud universiteit, UvA, LUMC
  • Lid van het HHs bestuur van de PD Gezondheid en Welzijn
  • Verantwoordelijk voor onderwijsmodule Interprofessioneel en Transdisciplinair samenwerken binnen het opleidingstraject van de PD Gezondheid en Welzijn


06 - 23 95 54 27
[email protected]

LinkedIn profiel

Yvonne van Zaalen

Van 'Wat kan ik voor jou doen?' naar 'Wie kan ik voor jou zijn?'

Team

Binnen ons lectoraat werken onderzoekers, docent-onderzoekers en studenten nauw samen met praktijkpartners om onderzoek te verrichten. Samen zetten zij zich in om de resultaten van het onderzoek -kennis en inzichten- te vertalen naar de praktijk van het onderwijs en de regio.
 

Ontmoet ons team

Foto team

Projecten

Spiegelen tegen schadelijk licht

Bewustwording en preventie van schade aan de huid door uv-straling.

Lees meer

Screening the Neighbourhoods

Het is bekend dat een vroegtijdige ontdekking van borstkanker en baarmoederhalskanker een grotere kans op genezing geeft

Lees meer

Overdracht aan bed en samen beslissen op de Spoedeisende Hulp

Het is doorgaans niet gebruikelijk dat zorgverleners samen met hun patiënten beslissingen nemen op de Spoedeisende Hulp (SEH).

Lees meer

Nieuws

19 november 2024

Onderzoek

Natalie Janse over verbinding zoeken tussen lectoraten

In een reeks interviews stellen medewerkers van CoE Health Innovation zich voor en delen zij iets over hun carrière, werkveld, passie en dromen.

Lees meer

15 februari 2024

Onderzoek

Troostwijs: troostrijke ervaringen bevatten wijze lessen

Studenten van de opleiding Verpleegkunde gaan in gesprek met ouderen over troostrijke ervaringen, in en naast de zorg.

Lees meer

21 december 2023

Onderzoek

Interprofessionele samenwerking in de gezondheidszorg

Onlangs gaf Lector Yvonne van Zaalen als gast professor enkele gast- en ervaringslessen bij een Global Interprofessional Collaboration in Health Care (COIL) cursus.

Lees meer

Publicaties

Artikel

Welke waardestructuur ligt ten grondslag aan gedeelde besluitvorming (SDM)?

Een kwalitatief onderzoek naar modellen van SDM

Lees meer

Flowchart

Flowchart samenwerken in de zorg

Voor professionals om de juiste samenwerkingsvorm te kiezen.

Download PDF

Intreerede

Ik wil er voor je zijn!

Intreeredeboekje Yvonne van Zaalen, lector Relationele Zorg.

Download PDF