Introductie

Revalideren betekent: werken aan herstel en een gezonde leefstijl om weer mee te doen in de samenleving. Het combineren van zorgtechnologie en traditionele revalidatiezorg daagt de patiënt uit tot meer oefening en activiteit en maakt de behandeling efficiënter.

Zorginnovatie in de revalidatie vraagt om samenwerking in het innovatieproces tussen ontwikkelaars, beroepspraktijk en onderwijs, en om onderzoek naar de meerwaarde van technologie in de revalidatiezorg.

Over het lectoraat

Het lectoraat Revalidatie en Technologie onderzoekt hoe technologie bijdraagt aan efficiënte en toekomstbestendige revalidatiezorg. Dit doen we door samen met bedrijven, patiënten en professionals innovaties voor de revalidatiezorg te realiseren, te implementeren en te evalueren. Deze innovaties kunnen mensen die revalideren bijvoorbeeld ondersteunen om op zelfgekozen momenten te oefenen met apps en hun vooruitgang en leefstijl te monitoren. Technologische en sociale innovaties kunnen ook uitdagen om fysiek actief te zijn of andere gezond gedrag te ondersteunen. Daarnaast kan technologie in de revalidatie het zorgproces verbeteren met artificial intelligence en individueel verzamelde of big data. Het lectoraat Revalidatie en Technologie is een gezamenlijk lectoraat van De Haagse hogeschool en Basalt (www.basaltrevalidatie.nl).

2 thema’s

De activiteiten van het lectoraat bevinden zich op het snijvlak van zorg en technologie en op het snijvlak van praktijkgericht en wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek kenmerkt zich door in co-creatie ontwikkelen, evalueren en implementeren van eHealth en zorgtechnologie binnen de thema’s:

  1. betere revalidatiezorg door de inzet van technologie
  2. gezondere leefstijl van mensen die revalideren door de inzet van technologie

We werken met onze stakeholders, studenten en docenten samen in verschillende field- en livinglabs in de zorg. Een livinglab voor innovatieve diensten en producten voor de revalidatiebehandeling, een living lab voor ondersteuning van patiënten met domotica om zo zelfstandig mogelijk thuis te wonen en een livinglab waar een beweegvriendelijke fysieke revalidatieomgeving gerealiseerd wordt.  Zo genereren we kennis, versterken we de beroepspraktijk en leveren we een bijdrage aan een betere kwaliteit van zorg en aan de opleiding van de health-innovator van morgen.

Intreerede Jorit Meesters ‘Revalidatie en technologie: samen beter!

Op 28 oktober 2021 hield lector Jorit Meesters zijn online intreerede waarin hij de thema’s, ambities en (beoogde) resultaten van het lectoraat Revalidatie en Technologie presenteerde. Ook komen diverse stakeholders, zoals bedrijven, studenten, patiënten, zorgprofessionals en onderzoekers, aan het woord. Je kunt hier de intreerede terugkijken.

Samenwerkingen

Over de lector

dr. Jorit Meesters

Jorit Meesters (fysiotherapeut en bewegingswetenschapper) is lector Revalidatie en Technologie. In 2013 promoveerde hij op het onderwerp multidisciplinaire zorg. Zijn onderzoek richt zich op het verbeteren van revalidatiezorg met de inzet van zorgtechnologie en draagt bij aan betere zorg en een gezondere leefstijl van patiënten in de revalidatie. In de cyclus van ontwikkelen, implementeren en evalueren verbindt zijn lectoraat praktijkgericht en wetenschappelijk onderzoek. Zijn onderzoekswerk vindt veelal plaats in de klinische zorg waardoor de ontwikkelde kennis doorwerkt naar zowel de beroepspraktijk, het onderwijs, het maatschappelijk domein als de private sector. Meesters werkt tevens als post-doc onderzoeker in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Nevenfuncties

  • Lid redactieraad Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde
  • Assessor, Instelling en programma assessment van het hoger onderwijs, Nederlands-Vlaamse Accreditatieoranisatie (NVAO)
  • Lid commissie wetenschap en innovatie, Vereniging van Revalidatieartsen
  • Co-promotor: UMC-Groningen, LMC, TUDelft


[email protected]

LinkedIn profiel

Jorit Meesters
Nevenfuncties

Studenten en docenten werken samen met patiënten en zorgprofessionals aan innovaties. Zo wordt technologie in de zorg het nieuwe normaal voor professionals van nu en morgen.

Team

Binnen ons lectoraat werken onderzoekers, docent-onderzoekers en studenten nauw samen met praktijkpartners om onderzoek te verrichten. Samen zetten zij zich in om de resultaten van het onderzoek -kennis en inzichten- te vertalen naar de praktijk van het onderwijs en de regio.
 

Ontmoet ons team

Team Onderzoek

Projecten

Basalt in Beweging

Voor mensen in revalidatie is bewegen heel erg belangrijk maar vaak veel minder vanzelfsprekend.

Lees meer

Haaglandse beweegzorg, een soepele reis! (Professional Doctorate)

In dit PD-traject (domein gezondheid & Welzijn) staat de vraag centraal hoe stakeholders die betrokken zijn bij de beweegreis van revalidanten samen hun aanpak veranderen om mensen in de regio Haaglanden na een intensief...

Lees meer

Innovation4Health (I4H) Academy

Er is meer vraag naar technologie in de zorg. I4H Academy ontwikkelt scholingsaanbod op het gebied van zorg en techniek.

Lees meer

Nieuws

10 december 2024

Onderzoek

Jorit Meesters over samenwerking met externe partners

In een reeks interviews stellen medewerkers van Centre of Expertise Health Innovation (CoE HI) zich voor en delen zij iets over hun carrière, werkveld, passie en dromen.

Lees meer

5 december 2024

Opleidingen

Waarom revalidatieteams een bewegingstechnoloog willen

Bij Basalt Revalidatie werkt Bonita als bewegingstechnoloog en maakt ze onderdeel uit van het behandelteam. Over deze een unieke positie vertelt Bonita meer.

Lees meer

19 november 2024

Onderzoek

Natalie Janse over verbinding zoeken tussen lectoraten

In een reeks interviews stellen medewerkers van CoE Health Innovation zich voor en delen zij iets over hun carrière, werkveld, passie en dromen.

Lees meer

Publicaties

Artikel

Stap voor stap en samen op weg naar passende AI in de revalidatiezorg

In het rapport ‘Artificiële Intelligentie en passende zorg’ van het Zorginstituut Nederland worden kansen en uitdagingen van AI binnen de zorg belicht. AI biedt ook talrijke mogelijkheden voor de...