Literatuurreview: theoretisch achtergrond
Een systematische review beoordeelt alle bestaande literatuur die antwoord geeft op een specifiek geformuleerde onderzoeksvraag. Het is bedoeld om het beste mogelijke antwoord te geven op basis van beschikbaar bewijsmateriaal. Het betreft een grondige statistische analyse van bestaande publicaties, uitgevoerd volgens strikte procedures, met gebruik van een expliciete methode van identificatie en selectie die ook duidelijk wordt uitgelegd in de publicatie. De hoofdvraag die aanleiding geeft voor het uitvoeren van deze review moet helder worden geformuleerd.
Een systematische review wordt uitgevoerd volgens een specifieke procedure die uit acht stappen bestaat:
- het definiëren van de onderzoeksvraag
- het schrijven van een protocol
- het zoeken naar publicaties
- het selecteren van publicaties
- het verzamelen van data uit publicaties
- het beoordelen van de kwaliteit van studies (bias risk assessment)
- het samenvoegen van gegevens (synthese of meta-analyse)
- het trekken van conclusies en discussie.
Richtlijnen voor systematische reviews zijn te vinden bij Cochrane (medische wetenschappen), Campbell Collaboration (sociale wetenschappen), PRISMA en RAMESES. Systematische reviews moeten worden geregistreerd, wat kan worden gedaan op Prospero, Campbell en Cochrane Library.
Een narratieve review is een vorm van een kritische samenvatting en vergelijking van bestaande publicaties. Het brengt verschillende theoretische benaderingen of debatten samen uit eerder verschenen onderzoek. De narratieve review leidt tot het identificeren van vragen die nog beantwoord moeten worden. Een narratieve review kan focussen op verschillende aspecten van onderzoek: theorie, methodologie of chronologie van bestaand onderzoek. Theoretische en methodologische benaderingen leiden de onderzoeker tot conclusies over nieuwe theorieën en methodologieën die nog toegepast kunnen worden om bepaalde onderzoeksvragen te beantwoorden. Een chronologische aanpak is bedoeld om de ontwikkeling binnen een bepaald vakgebied vast te leggen.
Een scoping review wordt uitgevoerd om de omvang, kenmerken of reikwijdte van bestaande literatuur, cruciale concepten en termen, bewijsmateriaal en gebruikte methodologieën in een gegeven onderzoeksveld in kaart te brengen. Deze reviews worden soms “mapping reviews” genoemd. Het doel is om potentiële onderzoeksvragen te identificeren.
Een rapid review is een snelle verwerking van literatuur zonder strikte richtlijnen of protocollen. Het is minder uitputtend en kost ook minder tijd.
Een review of reviews is een verslag over andere reviews, zonder primaire literatuur.
Een meta-analyse is een herberekening van bestaande klinische studies. Het betreft een statistische analyse, waarbij de aanpak vergelijkbaar is met die van een systematische review.