Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Weet je wat er speelt in de maatschappij en ben jij creatief met taal? Vind je het leuk om te weten hoe je verschillende doelgroepen het beste bereikt en hoe je het gedrag van mensen verandert met de juiste boodschap? 

Dan is de opleiding Communicatie iets voor jou. Tijdens deze studie ontwikkel je een brede basis waarmee je na je opleiding aan de slag kunt bij overheidsinstellingen, grote organisaties of juist kleine en creatieve startups. Tijdens de opleiding bedenk je toffe campagnes voor maatschappelijke problemen. Maar je leert ook over gedrag en reclamestrategieën en waarom interne communicatie belangrijk is. Je kunt op veel plekken aan de slag, want communicatie is enorm breed en daarom kies je in het derde jaar een specialisatie. Zie jij jezelf wel in de schoenen van een verslaggever staan? Dan is de minor Journalistiek bijvoorbeeld echt iets voor jou. 

De Haagse heeft het, daar zijn onze studenten het mee eens. De opleiding is kleinschalig en wordt gewaardeerd om de fijne sfeer. Iedere student krijgt een eigen coach toegewezen die jou wegwijs maakt en ook de docenten staan voor jou klaar. Leren doen we namelijk samen, maar plezier maken ook. Meld je aan bij de studievereniging van de opleiding Communicatie waar je vrienden maakt van over de hele wereld. Duik samen de stad in of ga sporten bij een van de sportverenigingen van De Haagse Hogeschool. Met een duidelijk rooster en meerdere vrije dagdelen per week heb je genoeg tijd voor ontspanning.

Vind je meerdere vakgebieden interessant?  
Dan is het goed te weten dat De Haagse Hogeschool ook een nieuw programma Management & Organisatie Track aanbiedt. Met dit onderwijsprogramma combineer je de vakgebieden BedrijfskundeHuman Resource ManagementFacility Management en Communicatie. Nieuwsgierig? Meer informatie over deze track vind je op de informatiepagina Management & Organisatie Track

Alles over toelating

Toelatingseisen

Welk profiel of niveau heb je nodig?  

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • C&M 
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Vwo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding
Instroomadvies

Wil je vanaf het havo of vwo instromen? Dat kan met alle profielen. 

Kom je van het vwo en ligt Engels je wel, kijk dan eens bij de bachelor International Communication Management. Anders dan de opleiding Communicatie volg je deze bachelor volledig in het Engels. Ook studeer je 1 jaar korter: 3 in plaats van 4.

Overige situaties

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk op deze pagina welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.

Je mist 1 of meer vakken

Als in de tabel hierboven bij jouw profiel een extra vak staat en je geen examen doet of hebt gedaan in dit vak, dan heb je zoals dat heet een deficiëntie. Je kunt alleen starten als je deze deficiëntie hebt weggewerkt. Kijk op de pagina Toelatingseisen hoe je dit kunt doen. 

21+-toelatingsonderzoek

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+. Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

English Academic Preparation School (Prep School)

Mocht je (nog) niet aan de Engelse taaleisen van de opleiding voldoen maar zijn je resultaten veelbelovend, dan is er voor niet-Nederlandse studenten een English Prep School-programma. Dit programma duurt 6 maanden of 1 jaar. Na de Prep School ben je niet alleen klaar voor een bacheloropleiding, maar heb je ook veel meer geleerd over Nederland, Den Haag en onze hogeschool. 

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Je wilt overstappen naar De Haagse

Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan. Samen met onze studieadviseur bekijk je wanneer je het best kunt instromen. Voor sommige vakken van de opleiding Communicatie krijg je wellicht vrijstelling. Onze studieadviseur vertelt je graag meer. Mail voor een afspraak naar [email protected].

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.



 

Studie in cijfers

60

studiepunten per jaar

6

uur hoorcollege per week

14

uur werkcollege per week

10

opdrachten van 8 weken

20

uur zelfstudie per week

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Colleges, opdrachten en trainingen

Communicatie is een doelgericht en creatief vak dat je leert door te doen. Niet soms, nee, supervaak. Bij de meeste vakken van je studie Communicatie ben je dan ook echt bezig. Met opdrachten in allerlei soorten en maten: groot, klein, schrijven, herschrijven, filmen, editen, brainstormen, presenteren, noem maar op. Zo’n driekwart van de opdrachten maak je alleen; de rest in kleine groepjes. Je krijgt begeleiding van de beste docenten, die bijna allemaal uit het communicatievak komen. De colleges die zij geven, zijn doorspekt met verhalen uit de actualiteit. Meestal zit je met je eigen klas in een collegezaal, soms met meerdere klassen. In trainingen oefen je vaardigheden als presenteren, debatteren en persoonlijk leiderschap. Dan zit je met maximaal 25 studenten bij elkaar, doe je actief mee en geef je feedback. 

Minors

Je studie samenstellen

Minors vallen buiten de vaste vakken van de opleiding Communicatie. Het zijn onderwijsprogramma’s die je zelf kiest. Grote keuzevakken waar je een heel blok mee zoet bent. Om je kennis te verdiepen, kun je je specialiseren in je eigen vakgebied. Zie je jezelf als woordvoerder op tv of als journalist bij een dagblad? Dan is de minor pers & media perfect. Blijf jij rustig als iedereen in rep en roer is? Gebruik dat talent in de minor risico- & crisiscommunicatie. Waan jezelf bij een aanslag of faillissement, overzie de situatie en zet die helder uiteen. De opleiding Communicatie heeft eigen minors, maar laat je daar vooral niet door beperken. Je kunt een ander vakgebied betreden, en zelfs naar het buitenland. Geliefd zijn de minors over vormgeving en filosofie. Heb je een ondernemersgeest? Denk dan aan de minor entrepreneurship of social media & business. Bij Communicatie zijn er 4 minors van 15 weken. 

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

  • Communicatieadviseur

  • Pr-specialist

  • Redacteur

  • Persvoorlichter

  • Tekstschrijver

Dit word je niet

  • Cameraman

  • Appbouwer

  • HTML-deskundige

  • Websitebouwer

Doorstuderen

Aan de hogeschool 

Heb je je bachelordiploma op zak en wil je nog verder studeren? Dan kun je de Master International Communications Management volgen aan De Haagse Hogeschool. Deze Engelstalige hbo-master is gericht op communicatie in een internationale context.

Aan de universiteit

Je kunt ook overstappen naar een universiteit. Voor een master als Jeugd en Media, Corporate Communicatie of Marketing, maar net waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Sommige universiteiten hebben een schakeltraject, waardoor de overstap van hbo naar wetenschappelijk onderwijs soepeler gaat. Vraag dat even na voor je je inschrijft.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je opleiding Communicatie maak je kennis met je studieloopbaanbegeleider. Dat is altijd een docent van je opleiding. Je kunt bij hem of haar aankloppen als je vragen hebt. Over je studie, je stages, je carrière en nog veel meer. Ook volg je lessen persoonlijke ontwikkeling, waarin je reflecteert op jezelf en leert wat je sterke en zwakke punten zijn. Gedurende je studie bouw je een portfolio op. Daarin leg je je leerdoelen en resultaten vast, zodat je tijdens sollicitaties kunt laten zien wat je kunt. Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een dipje, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze decaan.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO):

  • Officiële opleidingsnaam: Communicatie
  • Officiële internationale naam: Communication
  • Opleidingscode (Isat): 34405
  • Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld. 

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd. 

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Communication and Multimedia Design Student plakt een post-it op het krijtbord

Communication and Multimedia Design

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Met deze studie wórd je geen ontwerper. Je bént het al. Ontdek hoe je met jouw creatieve skills het leven makkelijker maakt.
Ga naar Human Resource Management Drie studenten overleggen aan tafel met papieren

Human Resource Management

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Na afronding van de HRM-opleiding aan De Haagse laat jij het waardevolste bezit van de organisatie goed tot zijn recht komen: mensen! Ontdek onze opleiding.