Iets voor jou?
Ligt jouw passie voor huidzorg op cosmetisch én op medisch gebied? En wil je jouw kennis en vaardigheden verdiepen in een flexibel traject?
In overleg met de opleiding en op basis van jouw kennis, achtergrond en ervaring is het mogelijk om versneld toetsen af te leggen. Tijdens de opleiding ga je onder andere aan de slag met praktijkgericht onderzoek. Je leert daarnaast alles over de behandeling van pigment- en haarafwijkingen, huidtumoren, acne, littekens, wonden, eczeem en oedeem.
Het is mogelijk om je aan te melden voor de opleiding Huidtherapie van 1 oktober tot en met 15 januari voor het daaropvolgende studiejaar.
Ben jij werkzaam in de schoonheidsverzorging of de (para)medische zorg? Of ben je al in het bezit van een bachelorsdiploma én heb je een passie voor huidzorg? Kies dan voor de deeltijdopleiding Huidtherapie en volg een leerroute die bij jouw situatie en ervaring past.
Tijdens de opleiding verdiep je je in praktijkgericht onderzoek, leer je alles over behandelingen en krijg je communicatievaardigheden onder de knie. Kortom je verdiept je kennis en vergroot je ervaring met een studieprogramma op maat in de wereld van pigment- en haarafwijkingen, (preventie van) huidtumoren, acne, littekens, wonden, eczeem en oedeem.
Samen met je studiecoach bepaal je op welke manier jij het programma volgt en of er leeruitkomsten zijn die jij al beheerst. Dit biedt mogelijkheden voor versnelling. Bij het opstellen van jouw studieprogramma houden we dus rekening met je (werk)ervaring en met je werk- en je thuissituatie. In jaar 1, het propedeusejaar, moet je minimaal 50 van de 60 studiepunten halen.
Alles over toelating en aanmelden
Toelatingseisen
Vooropleiding | Vereiste profiel |
---|---|
Havo |
|
Vwo |
|
Mbo | Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding |
Instroomadvies
Om met de bacheloropleiding Huidtherapie te kunnen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Ook met een mbo-diploma niveau 4 ben je welkom. Heb je niet het juiste diploma? Kijk dan onder "Overige situaties" wat voor jou geldt.
Decentrale selectie
De deeltijdopleiding Huidtherapie heeft per studiejaar plaats voor 25 studenten. Je meldt je aan via Studielink. Na aanmelding ontvang je een vragenlijst. Deze dient uiterlijk 15 januari online ingevuld te worden. Na ontvangst van de vragenlijst word je uitgenodigd voor de decentrale selectie. LET OP: deze uitnodiging kan in je SPAMbox terecht komen.
Voor de decentrale selectie kom je naar de hoofdlocatie van De Haagse Hogeschool. Uit deze decentrale selectie mogen 25 studenten starten met de opleiding. Als we je niet direct kunnen plaatsen, kom je op een wachtlijst. Aanmelden voor de decentrale selectie van de opleiding is mogelijk tussen 1 oktober tot en met 15 januari.
Mocht je toch besluiten niet deel te nemen aan de decentrale selectie, stuur ons dan even een mail op [email protected]. Dan kunnen wij er rekening mee houden in onze planning.
Optie voor reservedag
Bij een aantoonbare verhindering op de selectiedag is er een mogelijkheid om deel te nemen aan de reservedag. Je doorloopt dan ronde 1 en ronde 2 op dezelfde dag. Bij aanmelding voor de selectie kun je in de vragenlijst aangeven dat je wilt deelnemen aan de reservedag. Wanneer je in het buitenland verblijft ten tijde van de selectie is er een optie om aan een digitale versie van de selectie deel te nemen. Ook dit kun je aangeven in de vragenlijst.
Het is mogelijk om je voor de opleiding Huidtherapie aan te melden van 1 oktober tot en met 15 januari voor het daarop volgende studiejaar.
Details decentrale selectie
De decentrale selectie bestaat uit 2 rondes.
Ronde 1: - Maken van een kennistoets. In de week na 15 januari krijg je hier aanvullende informatie over.
Ronde 2: - Inhoudelijke opdracht. Hiervoor is geen voorbereiding vereist. - Gesprek met docent.
De uitslag van de selectie is bindend
De uitslag van decentrale selectie wordt bekendgemaakt op 15 april via Studielink. Hierover krijg je bericht per mail. Deze uitslag is bindend en wordt niet meer gewijzigd.
Je hebt maximaal 14 dagen de tijd om je plek te accepteren. Doe je dit niet, dan vervalt jouw recht op een plek en schuift deze door naar de volgende op de ranking. Mocht je niet direct een plek aangeboden krijgen, dan kan dit op een later moment nog wel gebeuren, wanneer kandidaten die wel geselecteerd waren hun plek niet accepteren of weigeren. Je krijgt dan automatisch bericht via Studielink. Voor een motivatie van het behaalde rangnummer, kun je een mail sturen naar [email protected]
Maximaal 3 pogingen
Wanneer je deelneemt aan de decentrale selectie Huidtherapie, kost dit je een poging van de in totaal 3 pogingen die je hebt als kandidaat. Je verbruikt ook een poging wanneer je je hebt aangemeld, maar niet hebt deelgenomen of wanneer je je aanmelding niet voor 15 januari annuleert. Wanneer je deelneemt aan de selectie van de Haagse Hogeschool en van Hogeschool Utrecht kost dit je dus 2 pogingen. Ben je bij beiden niet geselecteerd, betekent dat dat je nog 1 poging over hebt voor de decentrale selectie van de opleiding Huidtherapie.
Studeren naast je werk
Werkervaring
Om deel te kunnen nemen aan de deeltijdopleiding Huidtherapie is relevante werkervaring belangrijk. Bijvoorbeeld als schoonheidsspecialiste, verpleegkundige, dokters-, apothekers- of tandartsassistente, of een andere baan in de gezondheidszorg. Bij je aanmelding voor de deeltijdopleiding vragen we om je cv. De werkervaring die je hierin vermeldt, telt mee in jouw uiteindelijke ranking om toegelaten te worden tot de opleiding. Dus hoe relevanter en uitgebreider (in jaren en uren) jouw werkervaring is, hoe meer punten je daarvoor krijgt tijdens de selectie.
Huidige werkkring/werkzaamheden
In je cv kunnen we ook zien wat je huidige werkkring is. Tijdens de opleiding is een relevante werk- of stageplek nodig om opdrachten vanuit de opleiding te kunnen doen. Ieder semester maak je samen met je studiecoach een werkplekscan om te bepalen in hoeverre je jouw werkplek kunt gebruiken voor leeractiviteiten en toetsing van competenties. Moet je bijvoorbeeld oefenen met het behandelen van oedeem en heb jij geen cliënten of patiënten in je praktijk die daar last van hebben, waardoor je die niet onder begeleiding kunt behandelen? Dan ga je op zoek naar een andere stageplek voor dat semester. Ook kun je dan extra oefenen op school met deze behandelvaardigheden. Een integrale stage, waarbij je alle werkzaamheden, competenties en kennis toepast, vindt pas plaats tijdens jaar 3 of 4 van de opleiding.
Om de opleiding succesvol te doorlopen is het zeer wenselijk dat je wel delen van opdrachten van school met je werk kunt combineren. Dit kan dus wanneer je een werkplek hebt waar je in aanraking komt met patiënten of cliënten die huidzorg nodig hebben. Daarom nemen we ook je huidige werkplek mee in de score tijdens de decentrale selectie. Hoe relevanter jouw huidige werkplek, hoe meer punten je daarvoor krijgt tijdens de selectie.
Opleidingsniveau
Ten slotte kijken we naar je opleidingsniveau. Uiteraard moet je voldoen aan de standaard vereisten voor een hbo-opleiding. Wanneer je een andere hbo-opleiding hebt afgerond, kom je in aanmerking voor vrijstellingen van bijvoorbeeld de minor-ruimte.
Uitspraken over je toelating
Alleen de afdeling CSI doet uitspraken over je toelating op basis van de officiële regels. Uitzonderingen worden niet gemaakt. Aan mededelingen van anderen en informatie op deze website over de toelating kun je geen rechten ontlenen.
Aanmelden, hoe doe je dat?
Wil je meer weten over hoe het aanmeldproces precies verloopt? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Aanmelden, hoe de je dat?
Kosten en startdata
Wat kost de opleiding per jaar?
Startdatum | September |
Kosten in één keer* | € 2.530 |
Instellingscollegegeld | € 9.889 |
* Over deze opleiding hoef je geen btw te betalen. Jouw organisatie kan de kosten van deze opleiding integraal als zakelijke onkosten opvoeren.
Bekijk de pagina over het collegegeld voor meer informatie over studiekosten en betalingsmogelijkheden.
Inhoud van de studie
Wat ga je doen?
Werkvormen
Flexibele leeractiviteiten
Als deeltijdstudent werk je zelfstandig aan het behalen van leeruitkomsten. Dit doe je aan de hand van beroepsproducten. Om voldoende kennis op te doen, kun je kennisclips bekijken en literatuur bestuderen op het tijdstip dat het jou uitkomt. Je vindt ze op onze digitale leeromgeving. Denk aan leermateriaal over medische theorie: fysiologie, pathologie, dermatologie, de psychologie van het ziek-zijn, de multiculturele samenleving en de techniek van lasers.
Je werkt aan leeruitkomsten door opdrachten te maken. Die kun je vaak goed combineren met je werk, omdat je ze kunt aanpassen aan jouw werksituatie. Stel, je moet een video inleveren van een gesprek waarmee je communicatieve vaardigheden aantoont. Film dan een gesprek dat je voert op je werk en gebruik dat voor de opdracht. Ook voor de stages kijken we wat er mogelijk is in jouw werksituatie. In de skills labs op de hogeschool is altijd ruimte om extra te oefenen met communicatieve en technische vaardigheden.
Op een vaste dag per week ben je op De Haagse Hogeschool. Dan begeleiden de docenten en je studiecoach je bij opdrachten en kun je advies vragen aan experts. Ook werk je op die dagen met andere deeltijdstudenten samen aan groepsopdrachten. Tijdens vaardigheidslessen pas je behandeltechnieken toe op medestudenten. Zelf ben je dan ook patiënt, zodat je weet hoe dat voelt. Verder kun je op je vaste dag gesprekken voeren met je studiecoach, over je leerplan bijvoorbeeld. Op andere dagen van de week volg je online onderwijs en werk je zelfstandig aan je opdrachten.
Als toekomstige huidtherapeut leer je bovendien kritisch na te denken en klinisch te beredeneren: waarom en hoe heeft een aandoening zich ontwikkeld? En waarom past de ene behandeling daar beter bij dan de andere? En waarom is het effect van een behandeling net even anders dan de vorige keer? Zo kun je de patiënt met een huidaandoening optimaal behandelen en verbeter je zijn of haar kwaliteit van leven. Bovendien draag je met praktijkgericht onderzoek (wellicht op je eigen werkplek) bij aan de onderbouwing van de keuze voor bepaalde behandelingen.
Minors
Je studie samenstellen
Minoren zijn keuzemodules waarmee je je opleiding een persoonlijk tintje geeft. En bijna alles kan. Een verdiepende minor volgen waarmee je jezelf specialiseert in je vakgebied. Denk aan de minor Technologie van de huidzorg, waarmee je je verdiept in de technische kant van behandeltechnieken die je als huidtherapeut gebruikt. Of de minor Kwaliteit van leven van de huidpatiënt. Of juist een verbredende minor om een kijkje te nemen in een ander vakgebied. Denk aan Oncologie & nazorg of Smart technology and the futu
SkinLab
Wanneer je praktijk voldoende hebt afgerond in competentietoetsen, mag je deze als volwaardige huidtherapeut gelijk uitvoeren in de praktijk. Je mag behandelingen tijdens je studie uitvoeren op echte patiënten. Dit kan in de kliniek van de opleiding, genaamd het SkinLab.
Topopleiding Keuzegids 2023!
In de Keuzegids hbo 2023 krijgt deze opleiding een oordeel van 75 punten of hoger in de kwaliteitsvergelijking. Daarmee behoort de opleiding tot de beste van Nederland.
Jouw tijdsinvestering
Beroepsperspectief
Aansluitende functies
Passende beroepen
Huidtherapeut met een eigen praktijk
Huidtherapeut in een zorgcentrum
Huidtherapeut in een ziekenhuis
Huidtherapeut in het buitenland
Huidtherapeut in een ziekenhuis
Minder passende beroepen
Dermatoloog
Schoonheidsspecialist
Arts
Laborant
Apotheker
Doorstuderen
Je bent nu Bachelor of Science, maar je wilt nog verder studeren. De master Gezondheidswetenschappen behoort dan tot de mogelijkheden. Of je stroomt via een premaster door naar een universitaire master in de richting van bijvoorbeeld Zorgmanagement of Health, Economics, Policy and Law.
Als je niet wilt doorstuderen, maar wel aan de slag wilt als huidtherapeut, dan moet je ieder jaar een aantal trainingen en congressen bijwonen. Ben je een aantal jaar werkzaam in het werkveld? Dan kun je in aanmerking komen om de master Physician Assistent te volgen.
Praktische info
Wat moet je verder nog weten?
Inschrijven en aanmelden
De deeltijdopleiding Huidtherapie heeft per studiejaar plaats voor 25 studenten. Je meldt je aan via Studielink. Na aanmelding ontvang je een vragenlijst. Deze dient uiterlijk 15 januari online ingevuld te worden. Na ontvangst van de vragenlijst word je uitgenodigd voor de decentrale selectie. LET OP: deze uitnodiging kan in je SPAMbox terecht komen.
Voor de decentrale selectie kom je naar de hoofdlocatie van De Haagse Hogeschool. Uit deze decentrale selectie mogen 25 studenten starten met de opleiding. Als we je niet direct kunnen plaatsen, kom je op een wachtlijst. Aanmelden voor de decentrale selectie van de opleiding is mogelijk tussen 1 oktober tot en met 15 januari.
Mocht je toch besluiten niet deel te nemen aan de decentrale selectie, stuur ons dan even een mail op [email protected]. Dan kunnen wij er rekening mee houden in onze planning.
Optie voor reservedag
Bij een aantoonbare verhindering op de selectiedag is er een mogelijkheid om deel te nemen aan de reservedag. Je doorloopt dan ronde 1 en ronde 2 op dezelfde dag. Bij aanmelding voor de selectie kun je in de vragenlijst aangeven dat je wilt deelnemen aan de reservedag. Wanneer je in het buitenland verblijft ten tijde van de selectie is er een optie om aan een digitale versie van de selectie deel te nemen. Ook dit kun je aangeven in de vragenlijst.
Vanaf 1 oktober 2024 is het mogelijk om je aan te melden voor studiejaar 2025/2026.
Details decentrale selectie
De decentrale selectie bestaat uit 2 rondes.
Ronde 1: - Maken van een kennistoets. In de week na 15 januari krijg je hier aanvullende informatie over.
Ronde 2: - Inhoudelijke opdracht. Hiervoor is geen voorbereiding vereist. - Gesprek met docent.
De uitslag van de selectie is bindend
De uitslag van decentrale selectie wordt bekendgemaakt op 15 april via Studielink. Hierover krijg je bericht per mail. Deze uitslag is bindend en wordt niet meer gewijzigd.
Je hebt maximaal 14 dagen de tijd om je plek te accepteren. Doe je dit niet, dan vervalt jouw recht op een plek en schuift deze door naar de volgende op de ranking. Mocht je niet direct een plek aangeboden krijgen, dan kan dit op een later moment nog wel gebeuren, wanneer kandidaten die wel geselecteerd waren hun plek niet accepteren of weigeren. Je krijgt dan automatisch bericht via Studielink. Voor een motivatie van het behaalde rangnummer, kun je een mail sturen naar [email protected]
Maximaal 3 pogingen
Wanneer je deelneemt aan de decentrale selectie Huidtherapie, kost dit je een poging van de in totaal 3 pogingen die je hebt als kandidaat. Je verbruikt ook een poging wanneer je je hebt aangemeld, maar niet hebt deelgenomen of wanneer je je aanmelding niet voor 15 januari annuleert. Wanneer je deelneemt aan de selectie van de Haagse Hogeschool en van Hogeschool Utrecht kost dit je dus 2 pogingen. Ben je bij beiden niet geselecteerd, betekent dat dat je nog 1 poging over hebt voor de decentrale selectie van de opleiding Huidtherapie.
Studiekosten-en financiering
Collegegeld
Als je je aan het begin van het studiejaar inschrijft, doe je dat in principe voor een heel jaar, onafhankelijk van het aantal vakonderdelen dat je in dat jaar volgt. Je betaalt dan ook voor een heel jaar. Als je je later in het studiejaar inschrijft, betaal je een evenredig deel van het collegegeld.
Studiefinanciering
Studenten die in deeltijd studeren komen niet in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Er worden dus ook geen studieschulden opgebouwd.
Vergoedingen
Vaak zijn werkgevers bereid (een deel van) de kosten voor hun rekening te nemen. Wij adviseren je daarom eerst met je werkgever te overleggen.
Hulp bij studiekeuze
We helpen je graag de juiste keuze maken
Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet welke opleiding je moet kiezen. Of misschien twijfel je over de juiste papieren, de relevantie van je werkplek of werkervaring om de opleiding van jouw voorkeur te kunnen volgen. We helpen je graag om de opleiding te vinden die het best past bij jouw toekomstperspectief!
Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor
Hulp tijdens je studie
Je krijgt hulp bij het studeren. Studeren naast je werk is een behoorlijke opgave, daarom bieden we begeleiding aan. Een studiecoach coacht je tijdens studiegesprekken op school en op je werkplek. Je brengt samen je gewenste studieverloop in kaart in relatie tot je werkplek en stelt een persoonlijk plan op over hoe jij je studie en je persoonlijke ontwikkeling vorm wil geven. Naast deze studiecoach kun je terecht bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum voor alle andere vragen of hobbels waar je tegenaan loopt. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.
Officiële opleidingsnaam
Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO):
Officiële opleidingsnaam: Huidtherapie
Officiële internationale naam: Skin Therapy
Opleidingscode (Isat): 34091
Instellingscode (Brin): 27UM
De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.
Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).
Bindend studieadvies (BSA)
Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.
Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.
Vanaf 2022-2023 geen BSA bij opleidingen met een modulaire opbouw
Vanaf collegejaar 2022-2023 wordt er geen bindend studieadvies meer gehanteerd bij deeltijd- en duale opleidingen met een modulaire opbouw. Je krijgt aan het einde van je eerste studiejaar wel een studieadvies zonder bindend karakter.
Toch op zoek naar een andere opleiding?
Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!