Heb je een vraag?

We helpen graag!

Iets voor jou?

Je hebt er altijd al van gedroomd om voor de klas te staan. Om kinderen les te geven. Je bent hoogopgeleid, maar je hebt geen taakbevoegdheid voor het basisonderwijs. Het zij-instroomtraject van de Pabo biedt jou wellicht een kans. Je hebt een schoolbestuur nodig dat jou in dienst wil nemen.

De zij-instroom. Het is een prachtige, op maat gemaakte route voor jou, als je voldoet aan de wettelijke vereisten rond vooropleiding en ervaring. Zo heb je een hbo- of wo-opleiding succesvol afgerond. Je hebt een schoolbestuur gevonden dat jou als leraar in dienst wil nemen en tijdens het geschiktheidsonderzoek is gebleken dat deze baan jou op het lijf geschreven is. 

Voldoe je aan die eisen, dan start je meteen met werken op een basisschool en volg je tegelijkertijd een persoonlijk omscholingstraject. Mooi meegenomen is óók, dat je direct een lerarensalaris ontvangt. En binnen 2 jaar heb jij de lesbevoegdheid primair onderwijs op zak! 

Als je van meer betekenis wilt zijn voor de maatschappij, meer voldoening wilt hebben van je werk, dan is de Pabo zij-instroom een mooie kans. Het is een op maat gemaakt leer- en werktraject bij De Haagse Hogeschool. Op de school waar je als leerkracht aan de slag gaat, sta je onder begeleiding en verantwoordelijkheid van een bevoegde collega-leerkracht. Op school geef je een aantal dagen per week les. Daarbij word je begeleid door een coach van De Haagse Hogeschool. 

De kosten van het geschiktheidsonderzoek en de opleiding worden betaald door je werkgever.

Alles over toelating en aanmelden

Wettelijke toelatingseisen

Om met de Pabo zij-instroom te kunnen beginnen, moet je een hbo- of universitaire studie succesvol hebben afgerond. Je gaat op zoek naar een  schoolbestuur. Daar willen we je bij helpen. Daarna leg je een geschiktheidsonderzoek af.

Aanmelden, hoe doe je dat?

Je kunt op 4 momenten in het jaar beginnen met het Pabo zij-instroomtraject. Schrijf je in via Studielink, ga op zoek naar een schoolbestuur dat jou een baan wil geven en doe mee aan het geschiktheidsonderzoek.

Vereiste werkplek

Om de tweejarige opleiding Pabo zij-instroom te kunnen volgen, is het allereerst nodig om een schoolbestuur te vinden dat het traject samen met jou en ons aangaat. Op die school voer je de praktijkopdracht uit die deel uitmaakt van het geschiktheidsonderzoek. 

Geschiktheidsonderzoek

Behalve de vereiste werkplek is ook het geschiktheidsonderzoek essentieel in het aanmeldingstraject. Lees hieronder de 3 stappen die je neemt om je in te schrijven voor het Pabo zij-instroomtraject. 

Stap 1                              

Check of je voldoet aan de wettelijke eisen.

Om als zij-instromer in het basisonderwijs aan de slag te gaan, ben je in het bezit van een in Nederland erkend hbo- of wo-diploma. Daarnaast heb je voor het onderwijs voldoende maatschappelijke ervaring en beroepservaring en kun je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overhandigen aan je schoolbestuur.

Stap 2

Ga op zoek naar een schoolbestuur.

Om te kunnen starten met het zij-instroomtraject, is het belangrijk een school(bestuur) te vinden dat dit traject samen met jou en ons aangaat. De Haagse Hogeschool heeft goede contacten met diverse schoolbesturen. We kunnen je dan ook goed adviseren bij het vinden van een schoolbestuur.  In overleg met het gevonden school(bestuur) en afhankelijk van jouw ervaring, ambities en voorkeuren, maak je afspraken over het traject dat bij jou en de school past.

Stap 3

Doe het geschiktheidsonderzoek.

Om te zien of je geschikt bent, moet je deelnemen aan het geschiktheidsonderzoek.  Je kunt het geschiktheidsonderzoek doen op De Haagse Hogeschool. Het bestaat uit de volgende onderdelen.

  • Een portfolio

Je stelt een portfolio samen met eerder verworven competenties. We hebben een standaard format voor het maken van dit portfolio.

  • Een interview

2 assessoren nemen je een criteriumgericht interview af op basis van je portfolio.

  • Een praktijkopdracht

De assessoren beoordelen ook een les waarbij jij voor de klas staat op de school waar je gaat werken.

  • Een reflectiegesprek

Je bespreekt jouw ervaringen van de praktijkopdracht met je assessoren.

  • Een taal- en rekentoets

Je wordt getoetst op je basiskennis van taal en rekenen, met de mogelijkheid tot 1 herkansing.

We bieden 4 inschrijfmomenten per jaar, zodat je altijd bij ons terecht kunt voor het geschiktheidsonderzoek. 

Heb je het onderzoek succesvol afgerond, dan krijg je een geschiktheidsverklaring. Een bijzonder moment, je kunt dan namelijk met het zij-instroomtraject beginnen, zodat je over 2 jaar bevoegd bent om les te geven in het primair onderwijs.

Heb je al een geschiktheidsonderzoek gedaan bij een andere instelling voor hoger onderwijs en is dat niet langer dan 2 jaar geleden, kom dan een keer langs voor een vrijblijvend gesprek om dit samen verder te bekijken. Samen met jou leggen we een persoonlijke leerroute vast. We kijken naar jouw kennis en vaardigheden, wat je al beheerst, welke relevante onderdelen je misschien tijdens een vorige opleiding al hebt afgerond en wat er nog nodig is om jou je lesbevoegdheid te geven.

Uitspraken over je toelating

Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving doet uitspraken over je toelating op basis van de officiële regels. Uitzonderingen worden niet gemaakt. Aan mededelingen van anderen en informatie op deze website over de toelating kun je geen rechten ontlenen.

Kosten en startdata

Je volgt een persoonlijk leertraject. De tijdsinvestering verschilt dus per persoon.

Startdataseptember, november, februari en april/mei
Kosten zij-instroomtraject€ 12.000, betaald door je werkgever
Kosten geschiktheidsonderzoek€ 2.000, betaald door je werkgever

Waarom deze opleiding?

  • We bieden je ieder jaar 4 startmomenten van de opleiding aan.
  • We bieden je een op maat gemaakt begeleidingstraject.
  • We hebben een uitgebreid netwerk van schoolbesturen, waarvan je gebruik mag maken.
  • De lessen zijn op donderdagavond.

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Leerroute
Lessen en begeleiding
Bekwaamheidsonderzoek
Tussentijdse beoordelingsmomenten

Je doet mee aan diverse tussentijdse beoordelingsmomenten. Onder meer aan de landelijke toetsen rekenen en taal.

Portfolio

Je bouwt in het geschiktheidsonderzoek aan een portfolio, waarin ook de praktijkbeoordelingen van de assessoren zijn opgenomen.

Ontvang een gratis brochure

Wil je de informatie over de opleiding ontvangen in brochurevorm? Vul dan het contactformulier in en ontvang binnen enkele minuten een PDF-bestand via e-mail.

Vraag nu de brochure aan

Martijn van Leeuwen achter laptop

Jouw tijdsinvestering

De lessen zijn iedere donderdagavond van 18.30 uur tot 21.45 uur. Het aantal uren dat je voor de klas staat bepaal je in overleg met jouw werkgever.

3

lesuren per week

30

uur per jaar coaching van De Haagse

2

jaar totale duur

Beroepsperspectief

Aansluitende functies

Passende beroepen

  • Leerkracht basisonderwijs (openbaar en bijzonder onderwijs)

  • Leerkracht speciaal onderwijs

  • Intern begeleider

  • Kwaliteitscoördinator

  • Schooldirecteur

  • Adjunct-directeur

  • Taalcoördinator

  • Rekencoördinator

Minder passende beroepen

  • Conciërge

  • Amanuensis

  • Bibliotheekmedewerker

Doorstuderen

Om verder te groeien in dit vakgebied, kun je na dit Pabo zij-instroomtraject je specialiseren met een post-hbo-opleiding bij De Haagse Hogeschool Pro. Je kunt je inschrijven voor een master Educational Needs, gericht op speciaal onderwijs. 

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Diploma en erkenning

Je sluit het zij-instroomtraject in 2 jaar af met een bekwaamheidsonderzoek. Als je daarvoor slaagt, krijg je een getuigschrift bekwaamheidsonderzoek. Dit getuigschrift is geen bachelordiploma. Wel ben je hiermee volledig bevoegd als leraar voor het primair onderwijs.

Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag de juiste keuze maken

Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet welke opleiding je moet kiezen. Of misschien twijfel je over de juiste papieren, de relevantie van je werkplek of werkervaring om de opleiding van jouw voorkeur te kunnen volgen. We helpen je graag om de opleiding te vinden die het best past bij jouw toekomstperspectief!

Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Voor het Pabo zij-instroomtraject sluit je een tripartiete overeenkomst af met De Haagse Hogeschool en de basisschool waar je werkt. Tijdens het traject krijg je op basis van deze overeenkomst én de leer- en begeleidingsovereenkomst een intensieve begeleiding door een bevoegde leraar op de school waar je werkt én door een coach vanuit De Haagse Hogeschool. Deze begeleidingsvorm op maat is uniek en erg belangrijk voor een succesvol doorlopen van het maatwerktraject. Je kunt gedurende deze opleiding rekenen op 30 uur begeleiding per jaar vanuit De Haagse Hogeschool.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) A teacher presenting to a class to little kids

Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO)

  • Bachelor
  • deeltijd
  • 2,5 tot 4 jaar
Als leraar op de basisschool werken? Deze flexibele Pabo-deeltijd biedt jou veel persoonlijke aandacht op weg naar dat doel. Ontdek de mogelijkheden.
Ga naar Voeding en Diëtetiek Voeding & Diëtetiek

Voeding en Diëtetiek

  • Bachelor
  • deeltijd
  • 3 tot 4 jaar
Na deze deeltijdopleiding maak jij de wereld gezonder met jouw adviezen over passende voeding en een gezonde leefstijl.
Ga naar HBO-V Twee studenten behandelen student met neowond

HBO-V

  • Bachelor
  • deeltijd
  • 2,5 tot 4 jaar
Je hebt hart voor de zorg en wilt hbo-verpleegkundige worden. Met deze flexibele deeltijdopleiding leer je terwijl je werkt.