Heb je een vraag?

We helpen graag!

Iets voor jou?

Je werkt in de ICT-branche en wilt je kennis verbreden of verdiepen. Maar die schoolse toetsen... Dat stadium ben jij als professional voorbij. Wij bieden je een eigentijdse combinatie van werken en leren aan in de deeltijdopleiding HBO-ICT! We gaan graag met jou in gesprek over de mogelijkheden en kansen.

Ben je als werkende professional op zoek naar een nieuwe carrière in de ICT? Of werk je al in deze dynamische sector, maar wil je je daarin verder ontwikkelen? Ben jij die gemotiveerde, innovatief ingestelde professional die zelfstandig werkt? Die makkelijk verbanden legt dankzij een groot analytisch vermogen? Die met resultaten komt waarmee anderen zijn geholpen? Dan past de deeltijdopleiding HBO-ICT helemaal bij jou. De arbeidsmarkt biedt veel kansen aan hbo-geschoolde ICT-professionals. Ook als je de richting op wilt van security engineer, data- of softwarespecialist.

In de deeltijdopleiding HBO-ICT nemen we je mee in de dynamische ICT-wereld. In het brede basisjaar komen alle aspecten van het vakgebied aan de orde. Je verkent ze allemaal, voordat je je verder in een track specialiseert. Denk je dat je tijdens deze opleiding voldoende kennis van een vak hebt opgedaan? Dat je een vaardigheid onder de knie hebt? Laat maar zien! Dit kun je doen op een manier die past bij je huidige of toekomstige beroepspraktijk.  

Alles over toelating en aanmelden

Toelatingseisen

Jouw trackrecord, opgebouwd in je carrière tot nu toe, is voor ons veel belangrijker dan je vooropleiding of het profiel dat je daarin hebt gekozen. Voor ons is het van belang dat je gemotiveerd bent, altijd op zoek bent naar innovaties, dat je zelfstandig kunt werken en makkelijk verbanden legt dankzij je analytisch vermogen. Als je denkt dat deze deeltijdopleiding HBO-ICT jou op het lijf geschreven is, meld je dan vooral aan

Aanmelden, hoe doe je dat?

Wil je meer weten over hoe het aanmeldproces precies verloopt? Kijk dan op onze pagina  Aanmelden, hoe doe je dat?

Aanmelddeadline

De deeltijdopleiding HBO-ICT kun je beginnen in september. Schrijf je bij voorkeur in vóór 1 mei. Lukt dat niet, dan vragen we van jou een motivatiebrief waarom je alsnog deze opleiding wilt gaan volgen. De uiterste deadline is 31 juli.

Studeren naast je werk

Leuk, beginnen aan de deeltijdopleiding HBO-ICT! Wil je weten hoe het is om te studeren naast je werk? Wat komt erbij kijken en hoe zorg je voor de goede balans? Op onze deeltijdpagina  vind je antwoord op deze vragen. 

Vereiste werkplek

In een deeltijdopleiding combineer je je werk met de opleiding. Om je studieprojecten uit te voeren, is het nodig dat je aan het einde van jaar 1 een werkplek hebt in de ICT. Afhankelijk van de track die je kiest, moet je aan het werk zijn als (junior) software engineer, webdeveloper, webarchitect, cloudarchitect, software analist, game developer, game tester, application developer, websecurity specialist of security architect.  

Uitspraken over je toelating

Uiteindelijk kan alleen de afdeling CSI uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.

Kosten en startdata

Wat kost de opleiding per jaar?

StartdatumSeptember 2024
Kosten in één keer*€ 2.530
Instellingscollegegeld**€ 9.889

* Over deze opleiding hoef je geen btw te betalen. Jouw organisatie kan de kosten van deze opleiding integraal als zakelijke onkosten opvoeren.  

**Je betaalt instellingscollegegeld als je bijvoorbeeld al een opleiding hebt afgerond aan een bekostigde instelling en start aan een tweede opleiding. Bekijk meer informatie over welk tarief voor jou geldt.  

Bekijk de pagina over het collegegeld voor meer informatie over studiekosten en betalingsmogelijkheden.

Voorlichting

We helpen je graag met een studiekeuze die aansluit bij jouw wensen en agenda.

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Werkvormen

Activerende lessen 

Klassieke hoorcolleges bij HBO-ICT deeltijd? Nee, die zijn passé. De lessen zijn activerend. Je maakt van tevoren je huiswerk. Je bestudeert de stof en houdt bij waar je tegenaan loopt. Zelfs voor de eerste Meet & Match-dag bereid je je al voor. Omdat je het beste uit jezelf wilt halen als professional in de IT. Tijdens de lessen is er tijd voor peer-review en feedback op de stof. Tijdens de hele studie neem je zelf de regie en ben je actief in groepjes aan het werk. 

Contactmomenten 

Tijdens de contactmomenten heb je alle ruimte om vragen te stellen over de stof. Je kunt zelf inbrengen waar de discussie over gaat. Zowel de docent als je medestudenten denken mee en geven antwoord op je vragen. 

Casussen 

Tijdens elk semester werk je aan casussen die rechtstreeks uit de praktijk komen. Je doet dat alleen of in een groepje. Je levert en ontvangt ook in deze casussen peer-review en feedback. Op deze manier ontwikkel je je professionele skills zoals plannen, samenwerken, onderzoek doen en communiceren. Ook jouw Nederlandse taalvaardigheid komt in het onderwijs aan bod.  

Portfolio 

Al je ontwikkelingen tijdens de opleiding leg je vast in een portfolio. 

Minors

Je studie samenstellen  

Minors zijn onderwijsprogramma’s die je zelf kiest. Op deze manier kun je 30 van de 180 studiepunten halen. Je vult een deel van je opleiding dus zelf in! Je kan ervoor kiezen om je binnen het vakgebied verder te verdiepen met een minor. Er zijn ook minors waarmee je je expertise juist verbreedt. Een minor kun je volgen binnen De Haagse Hogeschool, maar ook aan een andere hogeschool of universiteit naar keuze.

Ontvang een gratis brochure

Wil je de informatie over de opleiding ontvangen in brochurevorm? Vul dan het contactformulier in en ontvang binnen enkele minuten een PDF-bestand via e-mail.

Vraag nu de brochure aan

Martijn van Leeuwen achter laptop

Jouw tijdsinvestering

De lesdagen voor deze opleiding vinden plaats op vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur.

6

uur werkcollege per week

20

uur zelfstudie per week (minimaal)

1

lesdag per week

60

studiepunten per jaar

Beroepsperspectief

Passende functies

Passende beroepen

  • Software architect 

  • Database administrator 

  • Softwaretester 

  • Software-ontwerper 

  • Programmeur 

Lees meer over deze beroepen

 

  • Data-analist

  • Business analist

Minder passende beroepen

  • Elektronisch ingenieur 

  • Productontwerper 

  • Network designer 

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat?  Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze deeltijdopleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

Als je je aan het begin van het studiejaar inschrijft, doe je dat in principe voor een heel jaar, onafhankelijk van het aantal vakonderdelen dat je in dat jaar volgt. Je betaalt dan ook voor een heel jaar. Als je je later in het studiejaar inschrijft, betaal je een evenredig deel van het collegegeld. 

Studiefinanciering

Studenten die in deeltijd studeren komen niet in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Er worden dus ook geen studieschulden opgebouwd. 

Vergoedingen

Vaak zijn werkgevers bereid (een deel van) de kosten voor hun rekening te nemen. Wij adviseren je daarom eerst met je werkgever te overleggen.   

Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag de juiste keuze maken

Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet welke opleiding je moet kiezen. Of misschien twijfel je over de juiste papieren, de relevantie van je werkplek of werkervaring om de opleiding van jouw voorkeur te kunnen volgen. We helpen je graag om de opleiding te vinden die het best past bij jouw toekomstperspectief!

Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Studeren naast je werk is een behoorlijke opgave, daarom bieden we begeleiding aan. Een studiecoach coacht je tijdens studiegesprekken op school en op je werkplek. Je brengt samen je gewenste studieverloop in kaart in relatie tot je werkplek en stelt een persoonlijk plan op over hoe jij je studie en je persoonlijke ontwikkeling vorm wil geven. Naast deze studiecoach kun je terecht bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum voor alle andere vragen of hobbels waar je tegenaan loopt. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO)

  • Officiële opleidingsnaam: HBO-ICT 
  • Naam internationaal: Information & Communication Technology 
  • Opleidingscode (Isat): 30020 
  • Instellingscode (Brin): 27UM 

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.  
 
Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO)

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Bindend studieadvies (BSA) 

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief  studieadvies en mag je je opleiding vervolgen. 

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.  

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies. 

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding. 

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Big Data Analist A professional presenting data to three other people

Big Data Analist

  • Post-hbo
  • deeltijd
  • 9 maanden
Van grote hoeveelheden data maak jij in een handomdraai betekenisvolle informatie waar jouw organisatie écht iets aan heeft.
Ga naar Financial Controller A women sitting behind a table with her laptop holding a red pen

Financial Controller

  • Post-hbo
  • deeltijd
  • 9 - 12 maanden
Een praktische insteek is eigen aan iedere master en post-hbo-opleiding van De Haagse Hogeschool Pro.
Ga naar Cyber Security Management Student staat voor de klas en presenteert data op schermen.

Cyber Security Management

  • Post-hbo
  • deeltijd
  • 19 weken
Je verdiept je verder in cybersecurity en leert hoe je adequate maatregelen treft tegen risico's en cyberdreigingen.