Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

De eerste 2 jaar zit je volledig in de schoolbanken en bouw je een stevige juridische basis op. Vanaf jaar 3 leer je in de praktijk écht de kneepjes van het vak. Je zit dus niet 4 jaar in de schoolbanken en je sluit je opleiding af met anderhalf jaar relevante werkervaring op zak. Mooi voor je cv!

Wist je dat het volgen van een duale studie HBO-Rechten vrij uniek is? Alleen aan De Haagse Hogeschool kun je kiezen voor een combinatie van studeren en werken. Je wordt opgeleid tot een jurist die de praktijk kent, denkt in oplossingen en maatwerk levert.

Tijdens de hbo-studie rechten ontdek je de weg in de (inter)nationale wet- en regelgeving en kun je adviseren, bemiddelen en onderhandelen. In jaar 1 en 2 van de studie HBO-Rechten Duaal krijg je een gedegen juridische basis waarbij je niet alleen de kennis opdoet maar ook de kneepjes van het vak leert in de projecten (alleen en met anderen studenten). Op deze manier stomen wij je klaar om in jaar 3 als een goed onderbouwd en praktische jurist aan de slag te gaan. Niet in een stage maar in een echte baan waarin jij je verder ontwikkelt als volwaardig hbo-jurist.

Leer meer over HBO-Rechten duaal studeren. Bekijk ook de infographic over Duaal studeren aan De Haagse Hogeschool.

Alles over toelating

Toelatingseisen

 

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Vwo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

 

Instroomadvies

Wil je vanaf het havo of vwo instromen? Dat kan met alle profielen. Ook met elk mbo-diploma ben je welkom. Zorg wel dat je de Nederlandse taal beheerst en dat je je genuanceerd kunt uitdrukken in woord en geschrift. Want taal is hét middel voor een jurist.

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar?

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Bijvoorbeeld omdat je geen toelatinggevende vooropleiding hebt, of je geen examen hebt gedaan in een verplicht vak. Kijk hier welke mogelijkheden er zijn om toch te starten aan De Haagse.



21+-toelatingsonderzoek

Heb je geen diploma dat toelating biedt en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, dan kun je alsnog worden toegelaten als je slaagt voor het Toelatingsonderzoek 21+.

Het Toelatingsonderzoek 21+ vindt in de periode januari t/m juli/augustus op verschillende momenten plaats op De Haagse Hogeschool. Het onderzoek bestaat uit het afleggen van een digitale capaciteitentoets.

Je hebt een buitenlands of internationaal diploma

Met een buitenlands of internationaal diploma kun je toegelaten worden, mits dit diploma toelating biedt tot hbo en je een bewijs hebt van voldoende beheersing van de Nederlandse taal. Alle buitenlandse en internationale diploma’s worden door De Haagse Hogeschool gewaardeerd.

Je wilt overstappen naar De Haagse

Zit je op een andere hogeschool of een universiteit en wil je overstappen naar De Haagse? Dat kan. Neem hiervoor contact op met Nino Traverso via e-mail  [email protected] of telefoon 070 - 445 7143. Hij is de teamleider van HBO-Rechten.

Uitspraken over je toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid en informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen. Zij zijn bereikbaar via [email protected].

Studie in cijfers

40

uur studiebelasting per week

12

uur colleges en projecten per week

8

uur samenwerken per week

60

studiepunten per jaar

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3 en 4
Werkvormen

Individuele lijn

Individuele lijn is gericht op je persoonlijke ontwikkeling en kun je invullen naar je eigen wensen. Hierin ontwikkel je je tot een praktische jurist en een beginnend professional. Je volgt colleges, doet mee aan workshops en trainingen en ben je bezig met je taalvaardigheden.

Theorielijn

Voor een brede theoretische basis volg je veel colleges. Soms hoorcolleges met grote groepen studenten, maar vooral werkcolleges waar je in kleine groepen werkt aan opdrachten. Bij een werkcollege ga je na een theoretische inleiding, het bekijken van kennisclips of het volgen van een webinar aan de slag. Je duikt in de wetboeken en past het recht toe in actuele casussen.

Praktijklijn

In het eerste en tweede jaar van je HBO-Rechten opleiding neem je met je projectgroep van 5 à 6 studenten deel aan 10-weekse projecten en casussen. Je wordt daarbij begeleid, maar de strategieën en antwoorden werk je zelf uit. Je doet op school al de praktijkervaring op. In het derde jaar ga je echt aan het werk. Je beschikt over voldoende juridische bagage om je competenties in de praktijk toe te passen en verder te ontwikkelen.

In trainingen oefen je de vaardigheden die je voor je werk nodig hebt. Denk aan analyseren, adviseren, presenteren en onderhandelen. Ook bekwaam je je in Legal English. Handig voor een eventuele internationale carrière, maar ook voor een loopbaan in Nederland.

Leren op de werkplek

Tijdens je studie rechten ga je in het derde jaar echt aan het werk. Je beschikt over voldoende juridische bagage om je competenties in de praktijk toe te passen en verder te ontwikkelen. En met de bezwaarschriften, adviezen of dagvaardingen die school je vraagt aan te leveren, bouw je al een mooi portfolio op. Al met al een perfecte opstap naar een baan na je hbo studie rechten. 

Minoren

Met een minor kun je je kennis verbreden of verdiepen. Je kunt minoren bij elke hogeschool in Nederland of het buitenland volgen. Net wat jij wil en wat het beste bij jou past. Deze volg je bij de opleiding HBO Rechten aan De Haagse Hogeschool.

Oplossingsgericht werken bij de overheid

Wil je werken bij de overheid of werk je daar al? Dan is deze minor echt iets voor jou! De overheid zoekt iemand die proactief problemen oplost. Denk aan de toeslagenaffaire of het behandelen van een verzoek, klacht of bezwaarschrift. Met deze minor op zak heb je echt een streepje voor bij de overheid. Niet alleen ben je oplossingsgericht, je hebt ook een hands-on-mentaliteit, bent duidelijk in je communicatie en blijft altijd binnen de grenzen van het recht.

Praktijkgerichte strafrechtjurist

Misdaad boeit en strafrecht heeft nooit te klagen over aandacht. Maar, hoe gaat het er nu écht aan toe in een strafzaak? Dat leer je in deze minor. Je leert schrijven, praten en denken als jurist. In jouw eindpresentatie sta je even als rechter, advocaat of officier van justitie in de rechtbank. Geen paniek, je krijgt genoeg theoretische en praktische bagage en ondersteuning mee om een fantastisch resultaat neer te zetten.

Civiele procespraktijk

Het civiele recht is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Koop je een mobieltje, kijk dan goed of je een geldige overeenkomst hebt gesloten. Bij een verkeersongeval wordt bekeken voor welke schade iemand aansprakelijk is. In deze minor vergroot je je civielrechtelijke kennis. Je leert bijvoorbeeld wanneer sprake is van belediging, smaad of laster bij nieuwsgeving in de media, of hoe het zit met de verdeling van goederen bij een echtscheiding.

Juridisch vormgeving van de onderneming

Welke rechtsvorm past het beste bij een bakker op de hoek of een multinational? Welke rechten en plichten hebben ondernemingen en hoe stel je adequate regels op voor bedrijven in moeilijkheden? In deze minor leer je alles over ondernemingsrecht. De docenten hebben daarbij een open blik en volgen de nieuwste ontwikkelingen in de rechtspraktijk. En dat is nodig, want het ondernemingsrecht is altijd in beweging.

Blockchain

Blockchain is een grote database, waarvan niemand eigenaar is. De dataregistratie is veilig en betrouwbaar. Zowel Bitcoin, Google Drive en OneDrive maken er gebruik van. Maar hoe zit dat juridisch in elkaar? Tijdens de minor blockchain maak je kennis met deze technologie. Daarnaast krijg je inzicht in diverse juridische en ethische vraagstukken en de knelpunten voor het bedrijfsleven en de overheid. Door deze kennis en inzichten ben jij in staat om organisaties juridisch te adviseren over het toepassen van blockchaintechnologie.

Na je studie

Wat kun je later worden en wat niet?

Dit word je wel

  • Rechtshulpverlener

  • Handhavings- of bezwaarjurist bij een gemeente

  • Dossierbehandelaar bij een rechtsbijstandsverzekeraar

  • Compliance officer bij een bank

  • Juridisch data-analist bij een advocatenkantoor

  • Juridisch informatiemanager bij een multinational

  • Juridisch kwaliteitsmanager

  • Legal operations manager

  • Juridisch adviseur

  • Bedrijfsjurist

  • Juridisch medewerker bij de rechtbank

Lees meer over deze beroepen

Dit word je niet

  • Advocaat

  • Rechter

  • Officier van justitie

  • Notaris

Doorstuderen

Aan de universiteit

Misschien wil je graag advocaat, rechter of officier van justitie worden. Dat kan, maar je hebt nog een lange weg te gaan. Voor deze functies heb je de universitaire master Rechtsgeleerdheid nodig, en vaak moet je ook een speciaal schakelprogramma volgen. De voorwaarden voor deelname verschillen per universiteit, die kun je opvragen bij de universiteit van jouw keuze. 

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat? Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze opleiding start in september en heeft geen februari-instroom.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

De collegegeldbedragen voor het gesubsidieerde onderwijs worden door het ministerie vastgesteld. Je moet eerst het collegegeld betalen, voordat je mag worden (her)ingeschreven. Je kunt het bedrag ineens betalen via de bank, maar er zijn ook mogelijkheden voor gespreide betaling. Bij gespreide betaling worden administratiekosten in rekening gebracht. Blijf op de hoogte van de huidige stand van zaken omtrent het collegegeld.

Studiefinanciering

Studenten die voltijd of duaal studeren komen in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Kijk voor meer informatie op de website van DUO.

Hulp bij studiekeuze

Wat als je nog twijfelt?

Het kan zijn dat je helemaal enthousiast wordt over deze opleiding. Het kan ook zijn dat je nog na een bezoek aan een open dag, na meelopen en/of na het praten met studenten, docenten, ouders, en decanen nog twijfelt. Geeft niet, dat gebeurt vaker. Misschien ben jij wel iemand die eerst een jaartje moet gaan werken. Of op wereldreis. Of misschien ligt je ambitie wel ergens anders dan je denkt. Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor: 

Hulp tijdens je studie

Studeren doe je niet alleen

Je krijgt hulp bij het studeren. Aan het begin van je duale opleiding HBO-Rechten maak je kennis met je mentor. Dat is een docent van je opleiding. Van je mentor krijg je loopbaanlessen en 2 keer per jaar voeren jullie samen een gesprek. Over je studie, je voortgang, je toekomstige carrière en nog veel meer. 

Daarnaast krijg je begeleiding vanaf het moment dat je een arbeidsleerplaats hebt. Je begeleider onderhoudt contact met je werkgever en helpt je bij het ontwikkelen van jouw competenties. 

Heb je behoefte aan extra hulp? Bijvoorbeeld bij een studiedip, ziekte, twijfels of iets anders? Dan ben je altijd welkom bij onze decaan.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO):

  • Officiële opleidingsnaam: HBO - Rechten
  • Officiële internationale naam: Law
  • Opleidingscode (Isat): 39205
  • Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld. 

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 50 van de 60 studiepunten (EC; European Credits) behalen. De opleiding kan bovendien bepalen dat je een bepaald vak moet hebben behaald, als onderdeel van de puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief studieadvies en mag je je opleiding vervolgen.

Behaal je minder dan 50 studiepunten of haal je wel 50 punten maar voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort persoonlijke omstandigheden zich voordoen, dit zo spoedig mogelijk doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de onderwijs- en examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar International and European Law Studenten in collegebanken met microfoons spreken

International and European Law

  • Bachelor
  • voltijd
  • 4 jaar
Enkele van de meest vooraanstaande juridische experts van Europa hebben deze Engelstalige opleiding gevolgd. Iets voor jou?
Ga naar Bestuurskunde/ Overheidsmanagement Bestuurskunde / Overheids-management

Bestuurskunde/ Overheidsmanagement

  • Bachelor
  • duaal
  • 4 jaar
Je bent een echte verbinder en bekijkt vraagstukken van alle kanten. Dit pas je na 2 jaar gelijk toe in het werkveld.
Ga naar Integrale Veiligheidskunde Twee studenten overleggen achter laptops in een klaslokaal

Integrale Veiligheidskunde

  • Bachelor
  • duaal
  • 4 jaar
Een mooie combinatie van leren en werken: eerst 2 jaar naar school en daarna 2 jaar aan de slag in het veiligheidsdomein.