Heb je een vraag?

We helpen graag!

Iets voor jou?

Jij ziet jezelf wel voor de klas staan als leraar in het basisonderwijs. Kinderen stapje voor stapje klaarstomen voor de maatschappij. Maar ook: oog hebben voor dat ene kind. Je wilt een grotere taakbevoegdheid dan onderwijsassistent. Dan is deze Pabo-deeltijdopleiding je ideale keus: kleinschalig en met oog voor elkaar.

Een baan als leraar in het basisonderwijs is altijd dynamisch. Net zo dynamisch is de Pabo-deeltijdopleiding aan De Haagse Hogeschool. Je haakt daar aan met een mbo 4-diploma of hoger. Je hebt een baan – als onderwijsassistent of in een andere functie – en staat al midden in de maatschappij. Je hebt behoefte om je verder te ontwikkelen, om die leraar in het basisonderwijs te worden. 
De Pabo-deeltijdopleiding is opgebouwd rond modules en ‘leeruitkomsten’: kennis en vaardigheden die je moet beheersen om een bepaalde module af te ronden. Die leeruitkomsten toetsen wij. Hoe jij je daarop voorbereid, bepaal je zelf. Jij kiest je eigen leerweg. Dat vereist veel zelfsturing. Bij je planning krijg je ondersteuning van een studiecoach. 

Op onze Pabo-deeltijdopleiding hebben we oog voor elkaar. Gaandeweg zul je ervaren dat je ook veel hebt aan je groep medestudenten. Dat alles maakt de opleiding Pabo-deeltijd aan De Haagse Hogeschool zo aantrekkelijk.

Je hebt les op maandag- en donderdagavond. Lukt het je – om wat voor reden dan ook – niet om in september te beginnen, stroom dan in februari in.

Alles over toelating en aanmelden

Toelatingseisen

Om met de Pabo-deeltijdopleiding te kunnen beginnen, moet je een mbo-diploma niveau 4, havo- of vwo-diploma hebben. Controleer hierna even of je het goede havo- of vwo-profiel hebt om in te stromen. Voldoe je niet aan bovenstaande toelatingseisen? Kijk dan hieronder wat voor jou geldt.

Vooropleiding Vereiste profiel
Havo
  • C&M (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Natuur en Techniek)
  • E&M (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Natuur en Techniek)
  • N&G (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Natuur en Techniek)
  • N&T (Aardrijkskunde, Geschiedenis en Biologie/Natuur en Techniek)
Vwo
  • C&M
  • E&M
  • N&G
  • N&T
Mbo Niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding

Toelatingstoetsen

Om toegelaten te worden tot de Pabo moet je voldoende kennis hebben van de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek.  De toelatingstoets aardrijkskunde en geschiedenis maak je alleen als je geen eindexamen havo hebt gedaan in dit vak. De toelatingstoets natuur & techniek maak je alleen als je geen eindexamen havo hebt gedaan in één van de volgende vakken: natuurkunde, biologie, natuur, leven & technologie.

Vóór de start van de opleiding heb je 1 kans per toelatingstoets (dus per vak). De toetsweken zijn in de maanden juni, juli en augustus. Je kunt van alle toets momenten per vak van 1 kans gebruik maken voordat het studiejaar start. We adviseren je dringend om de toetsen vóór de startdatum van je opleiding te halen zodat je tijdens de opleiding op de vakken van de Pabo kunt concentreren.

Haal je de toetsen, dan voldoe je aan de extra toelatingseisen en mag je met de Pabo starten. Als je de toetsen voor één of meerdere vakken niet haalt, dan mag je toch beginnen met de Pabo. Tijdens de opleiding heb je weer twee kansen per vak. Let op: je moet de toetsen in het eerste jaar van je studie dan wel alsnog halen.

Op de website Goed voorbereid naar de PABO vind je daar de meest recente informatie over. Deze informatie overstijgt de informatie op onze website.

WisCAT-rekentoets

Verder moet je de rekentoets maken.  Wij adviseren je om de WisCAT-rekentoets alvast te maken voordat je start op de Pabo. Heb je een voldoende? Dit resultaat blijft geldig gedurende je opleiding. Heb je het niet gehaald? Dan kun je wel starten met de Pabo en krijg je extra begeleiding. Je moet te toets halen in je eerste jaar en hebt hier 3 kansen voor.

Schrijf je in voor de toets

Je kunt je via zelfstudie voorbereiden op de opdrachten uit de WisCAT-rekentoets. Wij adviseren het boek Basisvaardigheden Rekenen voor de Pabo ter voorbereiding. En op de website van Cito kan je de voorbeeldtoets WisCAT-Pabo  maken.

Verklaring omtrent gedrag

Stagelopen is belangrijk om de Pabo succesvol af te ronden. Tijdens je stages kom je soms in aanraking met kwetsbare doelgroepen. Je moet een recente Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen aantonen. Daarmee verklaar je dat jouw gedrag uit het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie. Meer informatie over de VOG vind je bij de Rijksoverheid.

Aanmelden, hoe doe je dat?

Wil je meer weten over hoe het aanmeldproces precies verloopt? Kijk dan op onze pagina ‘Aanmelden, hoe doe je dat?’.

Aanmelddeadline

De uiterste aanmelddatum om in september te starten is 15 augustus. Meld je tijdig aan, zodat je goed voorbereid kunt starten. Na 15 augustus kun je nog wel starten, maar ben je minder goed voorbereid. Je kunt dan eventueel overwegen per 1 februari te starten.

Studeren naast je werk

Studeren naast je werk is een behoorlijke opgave. Daarom bieden we begeleiding aan. Met een studiecoach heb je regelmatig contact over de voortgang van je studie en de ontwikkeling tijdens de stage. Je brengt samen met je coach in kaart hoe je wilt studeren. Hoe je je opleiding wilt combineren met je werk en je privésituatie. Hoe je dus je persoonlijke ontwikkeling vorm wilt geven.

Vereiste werkplek

Je hoeft geen werkplek op een basisschool te hebben, voordat je aan de Pabo-opleiding begint. Wij kiezen een stageplek voor jou uit. Mocht je al een werkplek hebben op een basisschool, dan zul je in studiejaar 1 en 2 stagelopen op een andere basisschool. 

Vrijstellingen

Als je eerder studiepunten heb gehaald op de Pabo, dan gaan we met jou in gesprek om de mogelijke vrijstellingen te bepalen. We streven ernaar om het aantal studiepunten dat al is bepaald om te zetten in vrijstellingen met hetzelfde aantal studiepunten. 

Heb je eerder een hbo- of wo-opleiding afgerond? Hierdoor kun je de opleiding sneller afronden. Je zult 1 a 1,5 jaar aan vrijstellingen ontvangen. 

Kijk ook zeker naar het zij-instroomtraject dat we aanbieden. Dit traject biedt een verkort scholingstraject waarmee je ook volledig bevoegd leraar kan worden. Ontdek alles over het zij-instroomtraject. Het verschil tussen de deeltijd en zij-instroom: bij deeltijd loop je 1 dag per week stage, terwijl je bij de zij-instroom meteen als leerkracht voor de klas staat en dit traject binnen 2 jaar moet afronden. 

Instroomadvies

Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet of je in wilt stromen en zo ja, wanneer. We bieden je de gelegenheid om de opleiding te beginnen in september en in februari. We helpen je graag om het juiste moment te vinden, passend bij jouw persoonlijke situatie.

Intakeprocedure

Wil je eerst weten of de basisschool iets voor jou is? Loop dan eens een snuffelstage op een basisschool. Je ervaart dan hoe het is om met kinderen te werken en voor de klas te staan. 

Wanneer je je hebt aangemeld, word je uitgenodigd voor de voorlichtingsavond. Hier krijg je meer informatie over de toelatingstoetsen en de start van de opleiding. Ook leer je je toekomstige studiegenoten kennen.

Extra opstapje nodig?

Wil jij voor de klas? Maar heb je een extra opstapje nodig? Volg dan het Pabo-arrangement in Den Haag. Dit arrangement is voor diegene met minimaal een mbo-4 diploma of havisten die voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur & techniek een toelatingstoets Pabo moeten doen. Het arrangement duurt een halfjaar en bereidt je voor op de toelatingstoetsen en een succesvol eerste jaar op de Pabo.

Je volgt op woensdagmiddag lessen die je voorbereiden op de toelatingstoetsen aardrijkskunde, geschiedenis en/of natuur & techniek. Je kiest zelf welke vaklessen je volgt. Het programma is 1,5 uur tot 1 dagdeel per week en duurt 14 weken. De examens zijn de landelijke toelatingstoetsen Pabo. Haal je de toetsen, dan kun je in augustus beginnen met het eerste jaar van onze Pabo-deeltijdopleiding.

VAVO-Haaglanden voert het Pabo-arrangement uit (Theresiastraat 8, 2593 AN Den Haag). Je kunt de lessen uitbreiden met bijvoorbeeld WisCAT-training of lessen op de Pabo. Voor onderwijsassistenten (die onder een Haags schoolbestuur werken) zijn de kosten € 50,- per vak. De WisCAT-training kost € 150,-. Vragen kun je mailen naar [email protected]. Wil je je meteen aanmelden? Dat kan via dat e-mailadres. Daarna volgt een (telefonisch) intakegesprek. 

Handige links tijdens het intakeproces

Mijlpalenregeling

Wil je versneld voor de klas? Dan is onder bepaalde voorwaarden de zogenoemde Mijlpalenregeling wat voor jou. Je moet dan al een hbo- of wo-diploma op zak hebben. Als je aantoont, dat je versneld de kennis van onderstaande modules tot je hebt genomen, als je dus die mijlpalen hebt bereikt, kun je een betaalde baan voor de klas zoeken. De mijlpalen zijn: een behaalde propedeuse en 2 assessments uit de hoofdfase. Een schoolbestuur kan jou als student aanstellen als leraar voor minimaal 0,4 en maximaal 0,8 fte. Je moet dan in 2 jaar de Pabo-deeltijdopleiding afronden.

Ontdek alles over de mijlpalenregeling.

Overige situaties

Niet rechtstreeks toelaatbaar? 

Het kan zijn dat je niet direct toelaatbaar bent. Heb je geen toelatingsdiploma en ben je met ingang van het nieuwe schooljaar 21 jaar of ouder, doe dan het Toelatingsonderzoek 21+. Slaag je voor deze digitale capaciteitentoets, dan kun je starten met de Pabo-deeltijdopleiding.

Studeren met een buitenlands diploma? 

Je wilt graag de Pabo-deeltijdopleiding gaan volgen, maar je hebt een buitenlands diploma. De Haagse Hogeschool waardeert alle buitenlands of internationaal diploma’s. Toelating is mogelijk, mits dit diploma toelating biedt tot het hbo en je de Nederlandse taal aantoonbaar voldoende beheerst. Kijk ook op deze pagina met veelgestelde vragen onder ‘Toelatingseisen’.

Je wilt overstappen naar De Haagse? 

Zit je nu op een (technische) universiteit of een andere hogeschool en wil je overstappen naar De Haagse, dan geldt een aparte regeling. Overstappen is het hele jaar mogelijk. Stuur ons een e-mail voor meer informatie en vragen.

Uitspraken over je toelating

Alleen de afdeling Centrale Studenten Inschrijving doet uitspraken over je toelating op basis van de officiële regels. Uitzonderingen worden niet gemaakt. Aan mededelingen van anderen en informatie op deze website over de toelating kun je geen rechten ontlenen.

Kosten en startdata

Wat kost de opleiding per jaar?

StartdatumSeptember en februari
Kosten in één keer*€ 2.530
Instellingscollegegeld**€ 9.889
Kosten boeken € 350 - € 400

* Over deze opleiding hoef je geen btw te betalen. Jouw organisatie kan de kosten van deze opleiding integraal als zakelijke onkosten opvoeren.  

**Je betaalt instellingscollegegeld als je bijvoorbeeld al een opleiding hebt afgerond aan een bekostigde instelling en start aan een tweede opleiding. Bekijk meer informatie over welk tarief voor jou geldt.  

Bekijk de pagina over het collegegeld voor meer informatie over studiekosten en betalingsmogelijkheden.

Waarom deze opleiding?

  • Je kunt de opleiding in september én in februari beginnen.
  • Je kunt voor je opdrachten gebruikmaken van een uniek Inspiratielab.
  • Je hebt alleen ’s avonds les en hoeft dus niets te regelen in je werksituatie.
  • Je doet in de opleidingsschool ervaring op in alle mogelijke praktijksituaties.

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Jaar 1
Jaar 2
Jaar 3
Jaar 4
Colleges, excursies, practica, projecten

Door jou een variatie aan werkvormen aan te bieden, zie je hoe je zelf in je eigen klas aan de slag kunt. Je wordt uitgedaagd om je grenzen op te zoeken. Stilzitten is er op de Pabo niet bij. Zo ontwikkel je je eigen onderzoekende houding en die van leerlingen.

Stages

Je loopt stage op een school van één van de 5 besturen waarmee we een overeenkomst hebben afgesloten: De Haagse Scholen (openbaar), Lucas Onderwijs (bijzonder en openbaar), OPOZ Zoetermeer (openbaar), Librijn Rijswijk en Delft (openbaar) en West Openbaar Onderwijs. In overleg met de stageschool bespreek je op welke dag je stage gaat lopen. 

In de eerste 2 jaar doe je 4 assessments op minstens 2 verschillende scholen. Niet op je eigen school. We vinden het belangrijk dat jij als student wordt begeleid door een mentor die niet jouw directe collega is. Op je stageschool ben je samen met je mentor in de klas aanwezig. Daarnaast doe je ervaring op in meerdere groepen en op verschillende scholen. Zo kun je een duidelijk beeld vormen wat bij jou past. 

Als je 4 assessments gehaald hebt, mag je stagelopen op je werkplek als die aan bepaalde eisen voor kwaliteit en begeleiding voldoet. Wij gaan voor jou op zoek naar een stageplek. Daarbij gaan we uit van je postcode, maar we kunnen niet de garantie geven dat je altijd op de dichtstbijzijnde stageschool kan worden geplaatst. 

Minor

Om je opleiding zelf richting te geven, kies je in jaar 4 een verdiepende of verbredende minor. Met dit keuzevak kun je 30 studiepunten zelf invullen. Je kunt de minor ook bij een andere opleiding volgen, zelfs buiten de hogeschool. De Pabo-deeltijdopleiding biedt zelf verschillende minors aan zoals Interne Cultuur Coördinator en Seksuele vorming en diversiteit. 

Microcredential Het jonge kind

Sta je al voor de klas, maar durf je de stap nog niet te wagen naar een vierjarige deeltijdopleiding? Volg dan onze microcredential ‘Het jonge kind’. Dat heeft 2 voordelen: je schoolt je bij op een specifiek onderwerp én je krijgt vrijstellingen als je toch besluit de Pabo-deeltijdopleiding te gaan doen. Bekijk de brochure voor meer informatie. 

Heb je nog vragen over deze microcredential? Neem dan contact op met [email protected].

Ontvang een gratis brochure

Wil je de informatie over de opleiding ontvangen in brochurevorm? Vul dan het contactformulier in en ontvang binnen enkele minuten een PDF-bestand via e-mail.

Vraag nu de brochure aan

Martijn van Leeuwen achter laptop

Jouw tijdsinvestering

De lesdagen voor deze opleiding vinden plaats op maandag en donderdag van 18.30 tot 21.45 uur.

6

uur (werk)college per week

8

uur zelfstudie per week

2

avonden per week

60

studiepunten

Beroepsperspectief

Aansluitende functies

  • Leerkracht basisonderwijs (openbaar en bijzonder onderwijs)

  • Leerkracht speciaal onderwijs

  • Schooldirecteur

  • Educatief medewerker in een museum

  • Onderwijskundig medewerker in de volwasseneneducatie

  • Zelfstandig coach voor nieuwe leerkrachten

Doorstuderen

Om verder te groeien in dit vakgebied, kun je na deze PABO-deeltijdopleiding je specialiseren met een post-hbo-opleiding bij De Haagse Hogeschool Pro. Voor een deeltijdmaster op het gebied van speciaal onderwijs kun je onder meer terecht bij Hogeschool Utrecht. Daarnaast sluit de PABO-deeltijdopleiding goed aan op een universitaire studie Pedagogische Wetenschappen of Onderwijskunde. Je kunt ook een lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs gaan volgen.

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding staat als volgt geregistreerd in Registratie Instellingen en Opleidingen (RIO):

  • Officiële opleidingsnaam: Opleiding tot leraar Basisonderwijs
  • Naam internationaal: Education in Primary Schools (age 4 - 12)
  • Opleidingscode (Isat): 34808
  • Instellingscode (Brin): 27UM

De officiële opleidingsnaam en de officiële internationale naam op het moment van afstuderen zullen op het getuigschrift worden vermeld.

Meer informatie over de accreditatie van deze opleiding vind je op de website van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Inschrijven en aanmelden

Je aanmelden voor een opleiding doe je via Studielink. Wil je eerst meer weten over hoe het aanmeldproces precies in zijn werk gaat? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat?  Hier vind je ook belangrijke deadlines. Deze deeltijdopleiding start zowel in februari als in september.

Studiekosten-en financiering

Collegegeld

Als je je aan het begin van het studiejaar inschrijft, doe je dat in principe voor een heel jaar, onafhankelijk van het aantal vakonderdelen dat je in dat jaar volgt. Je betaalt dan ook voor een heel jaar. Als je je later in het studiejaar inschrijft, betaal je een evenredig deel van het collegegeld. 

Studiefinanciering

Studenten die in deeltijd studeren komen niet in aanmerking voor een studietoelage in het kader van de Wet op de studiefinanciering. Er worden dus ook geen studieschulden opgebouwd. 

Vergoedingen

Vaak zijn werkgevers bereid (een deel van) de kosten voor hun rekening te nemen. Wij adviseren je daarom eerst met je werkgever te overleggen.   

Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag de juiste keuze maken

Het kan zijn dat je na een bezoek aan de Open Dag of na het spreken met docenten en deeltijdstudenten nog niet weet welke opleiding je moet kiezen. Of misschien twijfel je over de juiste papieren, de relevantie van je werkplek of werkervaring om de opleiding van jouw voorkeur te kunnen volgen. We helpen je graag om de opleiding te vinden die het best past bij jouw toekomstperspectief!

Loop eens binnen bij ons Study & Career Centre voor

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Studeren naast je werk is een behoorlijke opgave, daarom bieden we begeleiding aan. Een studiecoach coacht je tijdens studiegesprekken op school en op je werkplek. Je brengt samen je gewenste studieverloop in kaart in relatie tot je werkplek en stelt een persoonlijk plan op over hoe jij je studie en je persoonlijke ontwikkeling vorm wil geven. 

Naast deze studiecoach kun je terecht bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum voor alle andere vragen of hobbels waar je tegenaan loopt. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie

Lees ook het inspirerende verhaal van een van onze deeltijd Pabo-studenten, die haar passie voor topsport weet te combineren met haar studie.

Downloads
Bindend studieadvies (BSA)

Om je studie na het eerste jaar te kunnen vervolgen, moet je 30 van de 60 studiepunten (ECTS) behalen. Daarnaast stellen sommige opleidingen extra eisen om je door te laten naar het tweede studiejaar. Bijvoorbeeld een bepaald vak dat je behaald moet hebben en dat meetelt binnen de 30-puntennorm. Dit noemen we ook wel een kwalitatieve eis. Heb je aan zowel de puntennorm als de eventueel gestelde kwalitatieve eis voldaan, dan krijg je van de examencommissie aan het einde van je eerste jaar een positief bindend studieadvies (BSA).

Behaal je minder dan 30 studiepunten en voldoe je niet aan de eventueel gestelde kwalitatieve eis, dan krijg je een negatief studieadvies en moet je de opleiding verlaten. Daarom wordt dit advies een negatief bindend studieadvies (NBSA) genoemd.

Persoonlijke omstandigheden kunnen van invloed zijn op je studievoortgang. Denk aan ziekte of het bedrijven van topsport. Het is belangrijk dat je, wanneer dit soort bijzondere omstandigheden zich voordoen, dit meteen doorgeeft aan de examencommissie. Die kan hier vervolgens rekening mee houden bij het uitbrengen van het studieadvies.

Lees de volledige regels over het studieadvies in hoofdstuk 7 van de  Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding.

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Pabo zij-instroom A teacher who is trying to explain to childen something in a classroom

Pabo zij-instroom

  • Overige cursussen
  • deeltijd
  • 2 jaar
Je hebt een hbo- of wo-opleiding gevolgd en wilt je droom volgen: een lesbevoegdheid voor de basisschool!
Ga naar Voeding en Diëtetiek Voeding & Diëtetiek

Voeding en Diëtetiek

  • Bachelor
  • deeltijd
  • 3 tot 4 jaar
Na deze deeltijdopleiding maak jij de wereld gezonder met jouw adviezen over passende voeding en een gezonde leefstijl.
Ga naar HBO-V Twee studenten behandelen student met neowond

HBO-V

  • Bachelor
  • deeltijd
  • 2,5 tot 4 jaar
Je hebt hart voor de zorg en wilt hbo-verpleegkundige worden. Met deze flexibele deeltijdopleiding leer je terwijl je werkt.