Antoine (23) volgde na zijn studie Industrial Design Engineering de 1-jarige master Next Level Engineering aan De Haagse Hogeschool. Het praktische karakter sprak hem erg aan. “Echt hands-on. Ook de relatieve kleinschaligheid sprak mij aan. Er waren korte lijntjes met de docenten en de medestudenten.”  

“Er waren veel interessante workshops, waarin er dieper werd ingegaan op de inhoud. Naast vakken zoals Data Science, waren er veel eenmalige workshops waarbij je in aanraking kwam met uiteenlopende onderwerpen. We gingen bijvoorbeeld in een laboratorium experimenteren met fotonen en lichtsensoren.”  

Afvalrobot 

De studie heeft volgens de student uit Frankrijk een sterk multidisciplinair karakter. “De studenten komen van allerlei verschillende opleidingen, zoals Industrial Design, Biomedical Engineering, Bewegingstechnologie. Je krijg hiermee de kans om van elkaar te leren en aan te vullen tijdens de gezamenlijke projecten. Zo werkte ik in een klein team aan het maken van een robot. Het doel van het project was om mensen op straat aan te zetten hun afval te recyclen. Dankzij de verschillende achtergronden konden we het project vanuit alle verschillende aspecten goed belichten.”  

Digital Shadow of Manufacturing 

Antoine zette zich tijdens zijn afstudeerproject in voor digital shadow of manufacturing, waarmee met digitale technologieën real-time gegevens van fysieke productieprocessen worden verzameld, verwerkt en gevisualiseerd. “Juist kleinere ondernemingen hebben moeite om hun data en de beschikbare technologieën om deze data te verwerken te bekostigen en optimaal in te zetten voor een efficiënte bedrijfsvoering.” Met de door Antoine ontwikkelde software en de inzet van sensoren kunnen bedrijven direct zien waar specifieke producten zich binnen de productielijn bevinden en daarmee concurrerend te blijven. “Ik maakte een digitale kopie van hun hele productieproces.”

Mentale puzzel 

Antoine kreeg als feedback dat dit sterk heeft bijgedragen aan een verbeterd beslisproces dankzij het ontwerp van een slimmere route door het productieproces en de tijdsbesparing met het zoeken naar verloren producten. Antoine zet op verzoek zijn onderzoek voort. “Ik vind het heerlijk om het hele proces van product tot software tot de bodem uit te zoeken. Een soort mentale puzzel waarbij ik langzaam alle puzzelstukjes van een onderneming op de juiste plek leg.”

Duidelijke trend 

Er is volgens Antoine een duidelijke trend zichtbaar dat steeds meer bedrijven gebruik willen maken van digital shadowing. “Dat komt enerzijds natuurlijk door het verbeteren van beslismomenten. Anderzijds zijn bedrijven met deze software in staat om flexibeler en sneller beslissingen te nemen.” En dat is volgens hem hard nodig in de economie van morgen. “Tjjdens de Covid-pandemie werd duidelijk hoe kwetsbaar bedrijven zijn. Als de keten ergens uitvalt, heeft dat verregaande gevolgen. Bedrijven moeten in staat zijn om snel en flexibel te handelen om overeind te kunnen blijven. Een andere belangrijke reden voor bedrijven om zich continu aan te passen is de verduurzaming van de industrie.”  

Flexibele markt 

De master Next Level Engineering helpt studenten volgens Antoine zich goed voor te bereiden op deze flexibele en dynamische markt. “Juist vanwege het multidisciplinaire karakter van de master. Je leert samenwerken met mensen met uiteenlopende achtergronden. Bovendien kom je tijdens dit jaar in aanraking met onderwerpen waar je eerst nog niets van wist en misschien nooit mee in aanraking zou zijn gekomen.”