Iets voor jou?
Heb je je ooit afgevraagd waarom mensen soms handelen tegen hun eigen belangen in? Waarom het zo moeilijk is om goede voornemens vol te houden? Tijdens de online post-hbo-opleiding Gedragsverandering krijg je veel meer inzicht in het complexe menselijk gedrag en leer je hoe je dat gedrag kunt beïnvloeden.
Gedragsverandering nodig
De gezondheidszorg barst uit haar voegen. We moeten dus met elkaar gezonder gaan leven. Het klimaat verandert, met alle problemen vandien. We moeten dus duurzamer worden in ons handelen. Die statements zijn goedbedoeld. Maar het vergt een aanpassing van ons gedrag om ze echt waar te maken. Stel dat je al jarenlang op één bepaalde manier een artikel produceert en je werkgever wil innoveren. Dat lukt alleen als je bereid bent om je handelen aan te passen. Hoe gaat dat in zijn werk, zonder dat iemand zich gedwongen voelt?
Beïnvloedingstechnieken
De gedragswetenschappen hebben de werking van vele beïnvloedingstechnieken – ook wel nudges genoemd – aangetoond. Een nudge is een duwtje in de goede richting zonder dwang, financiële beloning of straf. In de opleiding Gedragsverandering maak je kennis met deze beïnvloedingstechnieken en leer je hoe je deze moet toepassen in een gedragsveranderingtraject.
Effectief stimuleren
Onze post-hbo-opleiding Gedragsverandering biedt inzichten in menselijk gedrag en de toepassing van technieken zoals de bovengenoemde nudges. Leer hoe je gedragsverandering effectief kunt stimuleren in gezondheid, duurzaamheid en innovaties, op een ethisch verantwoorde manier. Ideaal voor professionals die impact willen maken door wetenschappelijk onderbouwde beïnvloedingsstrategieën toe te passen.
Meer weten over de wereld van de gedragswetenschap? Luister dan de populaire podcast LeefstijlLab, waarin onze docent Sander Palm te gast is. Aan de orde komt onder andere welke technieken uit de gedragswetenschappen je kunt inzetten om je leefstijl te verbeteren.
Alles over toelating en aanmelden
Toelatingseisen
Om de online post-hbo-opleiding Gedragsverandering te mogen volgen, moet je beschikken over een hbo-werk- en denkniveau. Als daarover nog vragen leven bij ons, bespreken we in de intakeprocedure jouw motivatie en startkwalificaties.
Aanmelden, hoe doe je dat?
Bekijk de inschrijfvoorwaarden of meld je direct aan:
- Registreer je inschrijving in Osiris, ons inschrijfsysteem.
- Upload digitale kopieën van jouw cv, relevante diploma’s en cijferlijsten. Binnen een week hoor je of je aan de toelatingseisen voldoet.
- Optioneel: intakegesprek. Heb je geen relevante vooropleiding maar wel hbo werk- en denkniveau? Tijdens een intakegesprek beoordeelt de programmanager of je voldoende gekwalificeerd bent voor de betreffende opleiding.
- Bekostigt je werkgever de opleiding, dan vragen wij je om een ingevulde werkgeversverklaring. Je kunt deze pdf uitprinten en uploaden. Je ontvangt per e-mail een bevestiging dat je bent toegelaten tot de opleiding. Facturatie volgt na de start, maar de werkgeversverklaring moet wel binnen zijn voor de start van de opleiding. Je kunt een leeg vel uploaden, als het je niet lukt om de werkgeversverklaring direct ondertekend te krijgen.
Intakeprocedure
Heb je geen relevante vooropleiding maar wel een hbo-werk- en denkniveau? In dat geval beoordeelt de programmamanager tijdens een intakegesprek of je voldoende gekwalificeerd bent voor deze opleiding.
Uitspraken over je toelating
Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid of informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen.
Kosten en startdata
Wat kost de opleiding?
Startdatum | 18 september 2025 |
Kosten in één keer* | € 1.995 |
Kosten in termijnen** | n.v.t. |
Boekengeld | circa € 105 |
* Over deze opleiding hoef je geen btw te betalen. Jouw organisatie kan de kosten van deze opleiding integraal als zakelijke onkosten opvoeren.
Bekijk de pagina over opleidingskosten en -financiering voor meer informatie over studiekosten en financieringsmogelijkheden.
Waarom deze opleiding?
- Je wilt begrijpen waarom mensen handelen zoals ze doen en daar invloed op uitoefenen.
- Je wilt bewezen beïnvloedingstechnieken toepassen.
- Je wilt impact maken op actuele vraagstukken.
Inhoud van de studie
Wat ga je doen?
Werkvormen
Online lessen
Deze post-hbo-opleiding is volledig online te volgen. Je komt tweewekelijks online bij elkaar en bepaalt zelf waar je de lessen volgt. Zo is de opleiding makkelijker in te passen in jouw werk- en privésituatie.
Praktijkleren
Bij deze opleiding staat de praktijk en praktijkleren centraal. Uiteraard krijg je alle relevante theorie aangeboden. Daarnaast leer je van onze docenten die je als praktijkspecialist alles kunnen vertellen over de beroepspraktijk. Door interactie met medestudenten kom je in aanraking met uiteenlopende disciplines. Bovendien werk je opdrachten vanuit je eigen werkpraktijk uit.
Jouw tijdsinvestering
Docenten aan het woord
Onze docenten vertellen je kort iets over zichzelf en de opleiding.
Doorstuderen
Wil je na deze post-hbo-opleiding Gedragsverandering je kennis verder verdiepen of verbreden? Kijk dan eens wat de volgende opleidingen wellicht voor jou kunnen betekenen.
Praktische info
Wat moet je verder nog weten?
Diploma en erkenning
Wanneer je deze opleiding succesvol hebt afgerond:
- Krijg je een waardevol post-hbo-certificaat van De Haagse Hogeschool
- Ben je in staat om een gedragsveranderingstraject te ontwerpen
Hulp bij je studiekeuze
We helpen je graag de juiste keuze maken
Heb je nog vragen? Of wil je hulp bij je opleidingskeuze? Neem contact op met een opleidingsadviseur.
Hulp tijdens je studie
Je krijgt hulp bij het studeren. Studeren naast je werk is een behoorlijke opgave, daarom bieden we begeleiding aan. Een studiecoach coacht je tijdens studiegesprekken op school en op je werkplek. Je brengt samen je gewenste studieverloop in kaart in relatie tot je werkplek en stelt een persoonlijk plan op over hoe jij je studie en je persoonlijke ontwikkeling vorm wil geven. Naast deze studiecoach kun je terecht bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum voor alle andere vragen of hobbels waar je tegenaan loopt. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.
Toch op zoek naar een andere opleiding?
Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!