Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Deze leergang is een initiatief van de Universiteit Utrecht (departement Bestuur & Organisatie) en het lectoraat European Impact bij De Haagse Hogeschool.

De nieuwe praktijkleergang Grip op Europa is ontworpen voor professionals die in hun werk bij publieke of private organisaties te maken krijgen met de Europese Unie. In vijf hands-on sessies stoel je op oude inzichten en nieuwe wijsheden en pas je die direct toe op jouw professionele praktijk.

Je put hiervoor uit inzichten en benaderingen in de academische literatuur die helpen om processen van meerlagig bestuur (multilevel governance) beter te begrijpen en te analyseren.

Na afronding van de leergang heb je inzicht in de variabele invloed van de Europese Unie op diverse beleidsterreinen en op de bestuurlijke context via verschillende kanalen. Je weet dan hoe je de positie van jouw organisatie in het EU-krachtenveld kunt bepalen en welke kansen de EU biedt. Je bent dan in staat om interne uitdagingen en kansen te identificeren om zo het EU-bewustzijn en de Europeanisering binnen jouw organisatie te vergroten.  

Je beheerst aan het einde van de opleiding strategieën en tools om EU-beleid effectief te beïnvloeden en je kunt je lobbyvaardigheden toepassen in praktijksituaties. Verder heb je een diepgaand begrip gekregen van EU-financiering en kun je succesvolle subsidieaanvragen indienen voor jouw projecten. Ten slotte zie je na je opleiding het belang van EU-beleidsimplementatie en heb je de vaardigheden ontwikkeld om dit effectief toe te passen binnen jouw organisatie of sector. 

Alles over toelating en aanmelding

Toelatingseisen

Om deze post-bachelor opleiding te mogen volgen, heb je een werk- en denkniveau op hbo/wo-niveau. Verder heb je minimaal 2 jaar werkervaring in een publieke of private organisatie die te maken heeft of krijgt met de Europese Unie en die daar meer grip op wil krijgen. 

UItspraken over toelating

Op de officiële toelatingseisen kunnen geen uitzonderingen worden gemaakt. Alleen de afdeling CSI kan uitspraken doen over je toelaatbaarheid op basis van de officiële regels. Aan mededelingen van anderen over je toelaatbaarheid of informatie op deze website kun je geen rechten ontlenen. 

Waarom deze opleiding?

  • Je integreert theoretische kennis met praktijkvoorbeelden, afgestemd op je eigen leerdoelen.
  • De opleiding wordt gegeven door gespecialiseerde docenten met uitgebreide ervaring in Europees werken.
  • De opleiding biedt een uitgelezen kans om te netwerken.
  • Wetenschappelijk onderzoek en praktijkkennis gaan samen en helpen elkaar in een wederzijdse verbinding. 

Deze opleiding biedt niet de mogelijkheid om een dag mee te lopen of proef te studeren.

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Modules
Werkvormen

5 hands-on sessies

Deze post-bachelor-opleiding is opgebouwd uit 5 interactieve en hands-on sessies, waarin alle ruimte is voor eigen inbreng en ervaringen.  

Kosten en startdata

Wat kost de opleiding per jaar?

Startdatum7 maart 2025
Kosten in één keer*€ 3.350
Kosten in termijnen**Niet van toepassing
Kosten overige studiematerialenNog niet bekend

* Over deze opleiding hoef je geen btw te betalen. Jouw organisatie kan de kosten van deze opleiding integraal als zakelijke onkosten opvoeren.

**Wanneer de opleiding in één keer wordt betaald is dit voordeliger dan wanneer je ervoor kiest deze in termijnen te betalen. Let op: wanneer de opleiding door je werkgever wordt bekostigd kan deze alleen in één keer worden betaald.

Bekijk de pagina over opleidingskosten en -financiering voor meer informatie over studiekosten en financieringsmogelijkheden.

Jouw tijdsinvestering

30

uur lessen

8

uur voorbereiding

5

lesdagen: vrijdag om de 2 á 3 weken van 10.00-16.00 uur

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Diploma en erkenning

Wanneer je deze opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het post-hbo-diploma van De Haagse Hogeschool. 

Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag de juiste keuze maken

We helpen je graag de juiste keuze maken. Heb je nog vragen? Of wil je hulp bij je opleidingskeuze? Neem contact op met een opleidingsadviseur.  

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Studeren naast je werk is een behoorlijke opgave, daarom bieden we begeleiding aan. Een studiecoach coacht je tijdens studiegesprekken op school en op je werkplek. Je brengt samen je gewenste studieverloop in kaart in relatie tot je werkplek en stelt een persoonlijk plan op over hoe jij je studie en je persoonlijke ontwikkeling vorm wil geven. Naast deze studiecoach kun je terecht bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum voor alle andere vragen of hobbels waar je tegenaan loopt. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie

Toch op zoek naar een andere opleiding?

Misschien vind je deze opleidingen ook interessant!

Ga naar Gedragsverandering Vrouw spreekt voor publiek

Gedragsverandering

  • Post-hbo
  • deeltijd
  • 5 maanden
Word binnen jouw organisatie de deskundige die veel weet over menselijk gedrag en hoe je dat op een ethisch verantwoorde wijze kunt beïnvloeden.
Ga naar Bedrijfskunde & Management A female presenting to two male students in west75 cafe at the hague university of applied science

Bedrijfskunde & Management

  • Post-hbo
  • deeltijd
  • 1 jaar
Met deze deeltijdopleiding haal je het beste uit je leiderschap, je team en je bedrijf.
Ga naar Teamcoaching Persoonlijkheidspsychologie

Teamcoaching

  • Post-hbo
  • deeltijd
  • 5 maanden
Je ontwikkelt je in je werk tot een professionele teamcoach met een eigen stijl, die observeert, analyseert en begeleidt.