Heb je een vraag?

We helpen je graag!

Iets voor jou?

Je bent in je bibliotheek betrokken bij innovaties. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Je bent een echte teamplayer. Maar hoe pak je dat aan? Wie zijn straks je klanten? Met wie ga je de bibliotheek van de toekomst vormgeven? Deze leergang geeft nieuwe inzichten.

Je merkt dat openbare bibliotheken de wind mee hebben. Dat de overheid de bibliotheek ziet als een belangrijke plek om te leren, om te lezen en om anderen te ontmoeten. Je bent blij met de aanpassing van de financiering, waardoor jij ook de kans kunt pakken om nieuwe taken in te vullen. Maar verder ben je als hbo-geschoolde bibliothecaris nog redelijk blanco. Je wilt stappen vooruit zetten. Meer inzicht krijgen in de wettelijke en maatschappelijke rol van de bibliotheek. Je wilt leren die rol te vertalen naar concrete, nieuwe producten en diensten. Je weet dat je in je werk veel gaat samenwerken et gemeenten, buurthuizen, scholen, het management van de bibliotheek en met je collega’s. Hoe krijg je hen mee in de veranderingen die jij mede vorm wilt geven? 

De leergang Informatieprofessional van De Haagse geeft jou veel nieuwe inzichten en handvatten. Hij daagt je uit om wat je leert steeds weer concreet toe te passen in je eigen werkomgeving. Je krijgt de gelegenheid om je eigen casussen in te brengen. Je leert niet alleen; je medestudenten spelen een belangrijke rol in het leerproces. Zij zijn immers met vergelijkbare opdrachten bezig.  

De docenten in deze leergang komen uit de praktijk. Zij zijn deskundig en nauw betrokken bij de huidige ontwikkelingen in het bibliotheekwerk. Regelmatig zullen gastsprekers je inspireren als het gaat om specifieke thema’s. De leergang Informatieprofessional is toepassingsgericht. De ideale route om je te ontwikkelen tot de bibliothecaris van de toekomst. 

Alles over toelating en aanmelden

Aanmelden, hoe doe je dat?

Bekijk de inschrijfvoorwaarden of meld je direct aan: 

  1. Registreer je inschrijving in Osiris, ons inschrijfsysteem. 
  2. Upload digitale kopieën van jouw cv, relevante diploma’s en cijferlijsten.  Binnen een week hoor je of je aan de toelatingseisen voldoet. 
  3. Optioneel: intakegesprek. Heb je geen relevante vooropleiding maar wel hbo werk- en denkniveau? Tijdens een intakegesprek beoordeelt de programmanager of je voldoende gekwalificeerd bent voor de betreffende opleiding. 
  4. Bekostigt je werkgever de opleiding, dan vragen wij je om een ingevulde werkgeversverklaring. Je kunt deze pdf uitprinten en uploaden. Je ontvangt per e-mail een bevestiging dat je bent toegelaten tot de opleiding. Facturatie volgt na de start, maar de werkgeversverklaring moet wel binnen zijn voor de start van de opleiding. Je kunt een leeg vel uploaden, als het je niet lukt om de werkgeversverklaring direct ondertekend te krijgen. 

Wil je meer weten over hoe het aanmeldproces precies verloopt? Kijk dan op onze pagina Aanmelden, hoe doe je dat?

Aanmelden, hoe doe je dat?

Vereiste werkplek

In de leergang Informatieprofessional krijg je opdrachten die je alleen kunt uitvoeren in een passende werksituatie. Het is daarom vereist werkzaam te zijn in een openbare bibliotheek als je met deze post-hbo-leergang wilt beginnen.

Intakeprocedure

Nadat jij je hebt aangemeld voor deze leergang, nemen we contact met je op voor een kort intakegesprek. Zo kunnen we bekijken waar je interesses en behoeften liggen en kunnen we zien of er een match is met wat wij in deze leergang bieden.

Beheersing Engels

Het is mogelijk dat we Engelstalige literatuur gebruiken. De lessen en toetsing zijn in het Nederlands. 

Waarom deze opleiding?

  • Deze leergang is ontwikkeld in opdracht van en in nauwe samenspraak met de Vereniging Openbare Bibliotheken. 
  • De leergang vult je huidige kennis en vaardigheden aan met specifieke bibliotheek-skills.  
  • De leergang geeft jou de inzichten en handvatten om de bibliotheek van de toekomst vorm en inhoud te geven. 

Word je er enthousiast van bovenstaande argumenten, aarzel dan niet om deze gelegenheid te baat te nemen.

Inhoud van de studie

Wat ga je doen?

Kosten

Wat kost de opleiding?

Kosten in één keer*€ 2.500

*Over deze opleiding hoef je geen btw te betalen. Jouw organisatie kan de kosten van deze opleiding integraal als zakelijke onkosten opvoeren.

Bekijk de pagina over opleidingskosten en -financiering voor meer informatie over studiekosten en financieringsmogelijkheden.

Jouw tijdsinvestering

17-9

startdatum

10

uur zelfstudie per week

10

lesdagen in 10 maanden

Doorstuderen

Veel hogescholen en universiteiten over de hele wereld hebben Master in Library Science-programma's. Daarvoor hoef je niet naar het buitenland; je kunt deze programma’s ook online volgen. 

Bij de Universiteit van Amsterdam kun je na je studie een duale master Boekwetenschap volgen. Een duale master is een master waarvan het programma is uitgebreid met een stageperiode van een half jaar waarin je praktijkervaring opdoet. Het programma duurt dan in totaal 1,5 jaar (90 EC). 

Praktische info

Wat moet je verder nog weten?

Diploma en erkenning

Wanneer de je leergang Informatieprofessional succesvol hebt afgerond:  

  • krijg je een certificaat van de Haagse Hogeschool. De hogeschool onderzoekt nog of aanvullend een getuigschrift van de Stichting Post Hoger Beroepsonderwijs en Microcredentials kan worden toegekend; 
  • heb je aantoonbaar kennis en vaardigheden om een tactische of strategische functie in een bibliotheek te vervullen. 
Hulp bij studiekeuze

We helpen je graag de juiste keuze maken

Heb je nog vragen? Of wil je hulp bij je opleidingskeuze? Neem contact op met een opleidingsadviseur.

Hulp tijdens je studie

Je krijgt hulp bij het studeren. Studeren naast je werk is een behoorlijke opgave, daarom bieden we begeleiding aan. Een studiecoach coacht je tijdens studiegesprekken op school en op je werkplek. Je brengt samen je gewenste studieverloop in kaart in relatie tot je werkplek en stelt een persoonlijk plan op over hoe jij je studie en je persoonlijke ontwikkeling vorm wil geven. Naast deze studiecoach kun je terecht bij onze psycholoog, vertrouwenspersoon, decaan of in het loopbaancentrum voor alle andere vragen of hobbels waar je tegenaan loopt. Voor meer informatie over decanen/studentpsychologen, topsport, ondersteuning bij de Nederlandse taal of studeren met een functiebeperking kijk op onze pagina over ondersteuning tijdens je studie.